Let ook nu op de 20-20-2 regel bij beeldschermgebruik

Ik breng, zoals jullie weten, nogal wat uren achter een beeldscherm door. Allereerst natuurlijk vanwege mijn werk als blogger waarbij ik veel schrijfwerk op de computer doe, maar ook in de avond wil ik me wel eens ontspannen met een beeldscherm. Lekker netflixen op de bank bijvoorbeeld 😉 . Nu vind ik het altijd belangrijk om de kinderen bewust te maken van hun beeldschermgebruik, maar eigenlijk mag ik hier zelf ook wel wat bewuster mee omgaan.

Zeker in deze periode is het mijns inziens belangrijk om toch ook ons beeldschermgebruik in de gaten te houden. We worden nu met onze neus op de feiten gedrukt doordat ook de kinderen thuis moeten leren, waarbij veel van dat leren online gebeurt. Super handig natuurlijk, maar het vergt wel het nodige van de ogen. Hou dus de 20-20-2 regel goed in de gaten, zeker nu!

Wist jij bijvoorbeeld dat er ook mogelijkheden zijn om je ogen te beschermen tijdens het werken met de laptop of computer? Minder werken is voor mij nog geen optie, haha, maar beter voor mezelf (en voor mijn kinderen) zorgen kan natuurlijk wel. En de 20-20-2 regel maakt daar zeker onderdeel van uit.

Tips voor een beter beeldschermgebruik

Eigenlijk weet ik natuurlijk best dat mijn werk -ondanks dat het super leuk is- ook wat nadelen met zich meebrengt. Een ervan is dat je met een zittend beroep gewoon te weinig beweegt. En een ander is dat mijn ogen wat sneller overprikkeld raken. Het gevolg van mijn veelvuldige beeldschermgebruik. Maar eigenlijk heb ik er nooit bij stilgestaan dat ik hier ook zelf effectief wat aan kan doen. Behalve dan natuurlijk tussendoor meer bewegen, op zijn tijd een kopje thee halen (even weg van het beeldscherm) en driemaal per dag uitgebreid met de hond wandelen.

De 20-20-2 regel, ken je die?

Ken jij de 20-20-2 regel al? Vooral in deze tijd van veel thuiswerken en leren is deze regel belangrijk om in de gaten te houden.

  • Maximaal 20 minuten aan een stuk naar je beeldscherm kijken
  • Daarna 20 seconden in de verte staren
  • 2 uur per dag buiten spelen (voor de kids 😉 ) of actief bezig zijn

Dat laatste geldt overigens niet alleen voor kinderen. Ook voor volwassenen is het heel belangrijk om natuurlijk licht op te zoeken in de buitenlucht, bijvoorbeeld door tussentijds een wandeling te maken.

Met deze beeldscherm quiz kom jij er ook achter wat voor jou van belang is om in de gaten te houden.

Waarom de 20-20-2 regel zo belangrijk is

Het is niet zo heel eenvoudig om na 20 minuten alweer weg te staren van je beeldscherm, maar het is wel belangrijk. Als we iets van dichtbij bekijken dan wordt dat anders op ons netvlies gepresenteerd dan iets dat we in de verte zien. Als iets dichterbij is, dan moet het oog zich inspannen, de lens wordt boller om het scherp te kunnen projecteren. Je oog doet dat liever niet. Als je oog verder kijkt, hoeft het zich minder in te spannen en dat is prettiger.

beeldschermgebruik ogen test

Tips voor je ogen:

  • Neem 50-70 centimeter afstand van je beeldscherm
  • Werk met de Pomodoro techniek, deze is niet alleen goed voor je ogen maar ook voor je productiviteit
  • Gebruik een blauwlichtfilter om je ogen te beschermen

Die laatste, daar heb ik dus nooit eerder bij stilgestaan terwijl ik eigenlijk al mijn hele leven achter de pc doorbreng en daardoor een bovengemiddeld beeldschermgebruik heb ten opzichte van een hoop andere mensen. Een blauwlichtfilter in je bril zorgt er bijvoorbeeld voor dat het blauwe licht geneutraliseerd wordt. Hierdoor krijgen je ogen meer rust tijdens het lezen en zal je ook gedurende de dag minder snel vermoeide en/of branderige ogen krijgen.

Nu draag ik overdag lenzen, maar ik kan dus prima gewoon een leuke bril bij mijn computer leggen met glazen met een blauwlichtfilter erin. Hiermee geef ik mijn ogen meer rust, heb ik geen glazen op sterkte nodig én hoef ik mijn bril niet de hele dag op, maar alleen als ik aan het werk ben.

De Pomodoro techniek toepassen voor je beeldschermgebruik

Om je ogen te beschermen tegen veelvuldig beeldschermgebruik kan je de Pomodoro techniek toepassen als je achter je pc zit. Deze techniek is erop gebaseerd dat je 25 minuten werkt en daarna 5 minuten pauze neemt. Deze heeft wel wat weg van de 20-20 regel toch? Herinnering hieraan kan bijvoorbeeld door de Tomato Timer te gebruiken. Na 4 blokken met een korte pauze pak je in ieder geval een grotere break.

beeldschermgebruik

Hoe zit het eigenlijk met het beeldschermgebruik van de rest van het gezin?

Als moeder van een tiener en een puber sta ik natuurlijk niet alleen stil bij mijn eigen ogen, maar wil ik ook graag dat de ogen van mijn kinderen goed verzorgd worden. Lotte deed onlangs al eens een online oogtest om te kijken of ze nog steeds goed ziet, en we brengen regelmatig een bezoekje aan de opticien en optometrist om alles te laten controleren. Maar aan het beeldschermgebruik had ik nog niet echt gedacht. Zeker nu ze ook thuis online les volgen is het van belang hier aan te denken.

Natuurlijk probeer ik de kinderen te stimuleren om regelmatig iets anders te doen, en met mijn meisje lukt dat ook goed. Maar laten we wel wezen… een jongen van 16 heeft andere ideeën over het spenderen van zijn tijd dan zijn moeder 😉 . Hij doet dan ook niets liever dan gamen, of video’s kijken. Zijn beeldschermgebruik is -als hij niet op school zit- nog frequenter dan dat van mij en ook zijn ogen mogen dus wel wat extra bescherming ontvangen.

Met hem deed ik ook de beeldscherm quiz, want van een ander (lees:internet) nemen ze op die leeftijd toch altijd meer aan dan van hun eigen ouders, nietwaar? Hieruit blijkt dat hij -ook al is hij een stuk jonger dan ik- er toch verstandig aan zou doen om een bril met relax view glazen en blauwlichtfilter op te zetten tijdens het gamen. We gaan dan ook op zoek naar een paar leuke monturen. Voor hem, voor mij en voor zijn vader. Zo zorgen we er in ieder geval voor dat onze ogen beter beschermd worden.

Andere tijdsbesteding naast het beeldschermgebruik

Daarnaast is het voor mij maar weer eens extra duidelijk geworden hoe belangrijk het ook is dat de kinderen ook lekker iedere dag een flinke wandeling met de hond maken, met regelmaat meehelpen met opruimen en koken én de verzorging van de geiten en varkens ook wat meer oppakken. Die afwisseling is niet alleen goed voor hun ogen, maar ook goed voor mijn vrije tijd 😉 .

Hoe zit het met jullie beeldschermgebruik? Zit jij voor je werk ook uren achter een pc, of ben je ook een rasechte netflixer of social media gebruiker? Doe de online oogtest en kom erachter in welke staat jouw ogen zijn.

Wat ik zelf nog meer ga doen aan mijn beeldschermtijd

Naast dat een bril voor mij verstandig is ben ik me ook iets anders gaan realiseren: het wordt tijd dat ik in mijn avonduren weer eens probeer op een andere manier te ontspannen. Geen bankhangen en beeldschermen kijken, maar gewoon lekker met mijn handen bezig zijn. Een beetje meer werken aan mijn bulletjournal bijvoorbeeld of samen met Lotte schilderen.

In samenwerking met Pearle Opticiens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven