Mijn ogen mogen best wat meer verwend worden!

Ik breng, zoals jullie weten, nogal wat uren achter een beeldscherm door. Allereerst natuurlijk vanwege mijn werk als blogger waarbij ik veel schrijfwerk op de computer doe, maar ook in de avond wil ik me wel eens ontspannen met een beeldscherm. Lekker netflixen op de bank bijvoorbeeld 😉 . Nu vind ik het altijd belangrijk om de kinderen bewust te maken van hun beeldschermgebruik, maar eigenlijk mag ik hier zelf ook wel wat bewuster mee omgaan.

Ik deed namelijk een beeldschermquiz waardoor ik weer eens even met mijn neus op de feiten gedrukt werd. Wist jij bijvoorbeeld dat er mogelijkheden zijn om je ogen te beschermen tijdens het werken met de laptop of computer? Minder werken is voor mij nog geen optie, haha, maar beter voor mezelf zorgen kan natuurlijk wel. En daar kwam ik dus achter bij het doen van de beeldschermquiz.

beeldschermgebruik ogen test

De beeldschermquiz als reminder

Eigenlijk weet ik natuurlijk best dat mijn werk -ondanks dat het super leuk is- ook wat nadelen met zich meebrengt. Een ervan is dat je met een zittend beroep gewoon te weinig beweegt. En een ander is dat mijn ogen wat sneller overprikkeld raken. Het gevolg van mijn veelvuldige beeldschermgebruik. Maar eigenlijk heb ik er nooit bij stilgestaan dat ik hier ook zelf effectief wat aan kan doen. Behalve dan natuurlijk tussendoor meer bewegen, op zijn tijd een kopje thee halen (even weg van het beeldscherm) en driemaal per dag uitgebreid met de hond wandelen.

De beeldschermquiz van Pearle stelde me wat concrete vragen waardoor ik toch weer aan het denken werd gezet, zoals bijvoorbeeld:

  • Of je meer dan 2 uur per dag op je telefoon zit (het antwoord was nogal confronterend!)
  • Knijp je met je ogen tijdens het lezen van je email (ja dus)
  • Of je rug- en nekklachten hebt (want ook je houding is enorm belangrijk)

Na nog wat meer vragen te beantwoorden tijdens de quiz blijkt dat het voor mij verstandig is om mijn ogen te verwennen met een blauwlichtfilter. Dit omdat mijn ogen de hele dag heel hard moeten werken. Daar heb ik dus nooit eerder bij stilgestaan terwijl ik eigenlijk al mijn hele leven achter de pc doorbreng en daardoor een bovengemiddeld beeldschermgebruik heb ten opzichte van een hoop andere mensen.

beeldschermgebruik

Beter beeldschermgebruik met een blauwlichtfilter

Een blauwlichtfilter in je bril zorgt er bijvoorbeeld voor dat het blauwe licht geneutraliseerd wordt. Hierdoor krijgen je ogen meer rust tijdens het lezen en zal je ook gedurende de dag minder snel vermoeide en/of branderige ogen krijgen.

Nu draag ik overdag lenzen, maar ik kan dus prima gewoon een leuke bril bij mijn computer leggen met glazen met een blauwlichtfilter erin. Hiermee geef ik mijn ogen meer rust, heb ik geen glazen op sterkte nodig én hoef ik mijn bril niet de hele dag op, maar alleen als ik aan het werk ben.

Hoe zit het eigenlijk met het beeldschermgebruik van de rest van het gezin?

Als moeder van een tiener en een puber sta ik natuurlijk niet alleen stil bij mijn eigen ogen, maar wil ik ook graag dat de ogen van mijn kinderen goed verzorgd worden. Lotte deed onlangs al eens een online oogtest om te kijken of ze nog steeds goed ziet, en we brengen regelmatig een bezoekje aan de opticien en optometrist om alles te laten controleren. Maar aan het beeldschermgebruik had ik nog niet echt gedacht.

Natuurlijk probeer ik de kinderen te stimuleren om regelmatig iets anders te doen, en met mijn meisje lukt dat ook goed. Maar laten we wel wezen… een jongen van 15 heeft andere ideeën over het spenderen van zijn tijd dan zijn moeder 😉 . Hij doet dan ook niets liever dan gamen, of video’s kijken. Zijn beeldschermgebruik is -als hij niet op school zit- nog frequenter dan dat van mij en ook zijn ogen mogen dus wel wat extra bescherming ontvangen.

Ik liet hem ook de beeldschermquiz doen, want van een ander (lees:internet) nemen ze op die leeftijd toch altijd meer aan dan van hun eigen ouders, nietwaar? Hieruit blijkt dat hij -ook al is hij een stuk jonger dan ik- er toch verstandig aan zou doen om een bril met relax view glazen en blauwlichtfilter op te zetten tijdens het gamen. We gaan dan ook op zoek naar een paar leuke monturen. Voor hem, voor mij en voor zijn vader. Zo zorgen we er in ieder geval voor dat onze ogen beter beschermd worden.

Andere tijdsbesteding naast het beeldschermgebruik

Daarnaast is het voor mij maar weer eens extra duidelijk geworden hoe belangrijk het ook is dat de kinderen ook lekker iedere dag een flinke wandeling met de hond maken, met regelmaat meehelpen met opruimen en koken én de verzorging van de geiten en varkens ook wat meer oppakken. Die afwisseling is niet alleen goed voor hun ogen, maar ook goed voor mijn vrije tijd 😉 .

Hoe zit het met jullie beeldschermgebruik? Zit jij voor je werk ook uren achter een pc, of ben je ook een rasechte netflixer of social media gebruiker? Doe de beeldschermquiz en kom erachter of het voor jou ook verstandig is om je ogen te beschermen.

Wat ik zelf nog meer ga doen aan mijn beeldschermtijd

Naast dat een bril voor mij verstandig is ben ik me ook iets anders gaan realiseren: het wordt tijd dat ik in mijn avonduren weer eens probeer op een andere manier te ontspannen. Geen bankhangen en beeldschermen kijken, maar gewoon lekker met mijn handen bezig zijn. Een beetje meer werken aan mijn bulletjournal bijvoorbeeld of samen met Lotte schilderen.

Oja, pssstttt… kijk ook nog even het onderstaande grappige filmpje met handige tips voor beeldschermgebruik en je ogen. Maar niet te lang kijken hè 😉 .

In samenwerking met Pearle Opticiens.

Datum
Item
Je ogen beschermen tegen teveel beeldschermgebruik
Aantal sterren
51star1star1star1star1star

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here