Toen ik voor het eerst dacht aan een recept met beenham en emmentaler, wist ik meteen dat dit een heerlijke combinatie zou worden. Ik hou van gerechten die lekker en toch simpel zijn. Vooral wanneer ik ze kan bereiden met minimale ingrediënten en een beetje geduld. Dit recept voor beenham met emmentaler kaas, zongedroogde tomaatjes en spek uit de slowcooker is daar een perfect voorbeeld van. 15 minuten voorbereiden, 3 uur op low en je hebt een heerlijke, luxe beenham die je op tafel kan zetten.
Met slechts een paar ingrediënten – sappige beenham, romige emmentaler en smaakvolle zongedroogde tomaatjes – tover je in een handomdraai een gerecht voor 5 tot 6 personen op tafel. Het mooie is dat je na ongeveer 15 minuten voorbereiding de slowcooker aan kunt zetten. Vervolgens hoef je er drie uur lang niet meer naar hoeft om te kijken.
Beenham met emmentaler; bereid in de slowcooker
Of je nu een doordeweekse avond wat extra flair wilt geven of vrienden en familie wilt verrassen met iets bijzonders, dit recept is een echte aanrader. Terwijl de smaken rustig samenkomen in de slowcooker, kun jij je bezighouden met andere dingen.
Ingrediënten
Zoals je kunt zien hieronder zijn er voor dit gerecht maar heel weinig ingrediënten nodig.
- 1 kilo rauwe beenham
- ± 250 gram emmentaler kaas
- 1 bakje zongedroogde tomaatjes
- 1 pakje ontbijtspek
- 25 gram roomboter
Bereiding van de beenham met emmentaler
Je begint met het aanzetten van de slowcooker op high en daarin de roomboter te laten smelten. Snijd daarna verschillende inkepingen in de beenham met een scherp mes en zorg ervoor dat de inkepingen net niet helemaal tot aan de bodem komen.
Maak een tapenade van de zongedroogde tomaatjes door ze met een staafmixer fijn te malen en smeer deze in de snedes van de beenham. Schaaf de emmentaler kaas en stop deze ook in de snedes van de beenham over de tapenade.
Leg dan het ontbijtspek over de met kaas gevulde beenham en leg hem in de gesmolten boter in de slowcooker. Zet dan de slowcooker op low voor drie uurtjes en je heerlijke beenham gerecht is klaar!
Tip: De kerntemperatuur van de beenham moet ongeveer 65° zijn, dan is deze gaar. Deze kun je bijvoorbeeld met een vlees thermometer meten. Een goede, draadloze vleesthermometer vind je hier.
Wat eet je bij de beenham?
Bij deze heerlijke beenham met emmentaler uit de slowcooker serveer ik graag romige aardappelpuree of knapperig geroosterde aardappelen. Voor een goede dosis koolhydraten. Voor wat extra kleur en smaak voeg ik gegrilde groenten toe. Denk bijvoorbeeld aan courgette, paprika en wortelen, of een frisse groene salade met een lichte vinaigrette.
Zo heb je een perfecte balans tussen hartig, fris en voedzaam.