Beginnen met motorrijden; dit is waar je op moet letten

Wil je beginnen met motorrijden maar weet je nog niet goed wat je kan verwachten? Dan lees je in dit blog meer informatie over waarom je zou moeten beginnen met motorrijden en wat er bij komt kijken.

Frank en ik hebben een aantal jaren geleden ons motorrijbewijs gehaald. Eindelijk, na 30 jaar ervan dromen heb ik uiteindelijk de stap gezet om te beginnen met motorrijden. En o, wat was dat spannend. Ik neem je graag even mee in mijn verhaal.

Beginnen met motorrijden, hoe begin je?

Ja, goede vraag, hoe begin je met motorrijden. Eigenlijk is dat heel simpel natuurlijk. Met het halen van je theorie examen en het daarna halen van je motorrijbewijs. Je kan ook beiden tegelijk doen, maar je moet in ieder geval je theorie examen gehaald hebben voordat je je praktijkexamen mag doen.

Maar er zijn nog meer dingen waar je aan moet denken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om bij het beginnen met motorrijden te weten wat je al aan motorkleding zelf moet hebben.

Kan je bijvoorbeeld het een en ander lenen van vrienden, kopen op Marktplaats óf bij de rijschool lenen? Of moet je gelijk tot aanschaf van een volledige motoroutfit overgaan?

Tips als je gaat beginnen met motorrijden

1. Theorie examen halen

Je motor theorie examen kan je op verschillende manier leren. Wij hebben online voor ons theorie examen geleerd. Het examen zelf kan je natuurlijk niet online doen, dat doe je op lokatie online bij het CBR.

2. Motorrijlessen volgen en praktijk examen halen

Terwijl wij aan het studeren waren voor ons theorie examen hebben we er een goede rijschool bijgezocht waar we motorrijlessen konden gaan volgen. Want beginnen met motorrijden start uiterarad met rijlessen.

Na die rijlessen heb je twee praktijkexamens die je af moet leggen: de Bijzondere Verrichtingen en de Verkeersdeelname.

Maar nog even over de motorrijlessen zelf. Ik vind het persoonlijk slim als je naar een rijschool zoekt die bij je in de buurt zit. Maar belangrijker nog is dat de rijschool goed aangeschreven staat. Want ook al heb je je autorijbewijs al, je hebt toch best nog het nodige te leren voordat je je motorrijbewijs kan halen.

Je moet om te beginnen leren mom dat loeizware apparaat overeind te houden terwijl je stiltaat én terwijl je rijdt. Ook als je héél langzaam rijdt.

De rij instructeur start vaak achterop. Bij Frank heeft hij een halve les achterop gezeten en toen moest hij het al alleen gaan doen, bij mij heeft hij een hele les achterop gezeten. Nogal spannend vond ik dat. Moet je niet alleen beginnen met leren motorrijden, maar krijg je ook meteen iemand achterop.

Uiteindelijk vond ik les 2 natuurlijk nog spannender, toen ik het allemaal zelf moest gaan doen.

3. Motor outfit aanschaffen

Het aanschaffen van de motor outfit staat hier wel op nummer 3, maar heb je eigenlijk al bij nummer 2 nodig.

Je moet natuurlijk goed beschermd op de motor zitten terwijl je aan het lessen bent. Gelukkig konden wij in het begin een motorhelm, handschoenen en een motorjas lenen van de rijschool. Zo hoef je niet meteen al je motorkleding te kopen, maar kan je eerst een paar lessen nemen om te ervaren of je het echt iets vindt.

De broek hebben wij overigens wel meteen gekocht, want ook mijn benen wilde ik graag vanaf dag één op de motor redelijk beschermd hebben.

De rest van onze motorkleding hebben we tijdens het nemen van onze lessen rustig aan bij elkaar geshopt. Zo heb je ook wat leuks om naar uit te kijken en te doen terwijl je je rijbewijs nog niet gehaald hebt.

Ook het kijken naar motoren hoort daar natuurlijk bij! Alhoewel je écht niet meteen een motor hoeft te kopen bij het beginnen met motorrijden.

4. Motor kopen hoeft niet om te beginnen met motorrijden maar is wel aan te raden

Zit het er financieel niet in om meteen een motor te kopen? No worries. Je kan ook na het halen van je motorrijbewijs eerst eens een tijdje wat motoren gaan huren om ritjes te maken.

Misschien is dat zelfs nog wel veel slimmer. Je leert dan immers op diverse motoren rijden én je merkt meteen welke motor jou het beste ligt.

Stiekem denk ik nu wel dat ik dat beter ook zo had kunnen doen. Alhoewel ik mijn motor echt nog steeds hartstikke tof vind, rijd hij eigenlijk helemaal niet zo lekker. Zeker niet op het moment dat ik op de snelweg rijd. Dan trilt hij als een dolle. Maar mijn Harley maakt wel een lekker geluidje, dat dan weer wel, haha.

5. Wanneer mag je welk motorrijbewijs gaan halen?

Wist jij trouwens dat er nog wat bijzonderheden zijn als je het hebt over beginnen met motorrijden en het halen van je rijbewijs?

Er zijn namelijk drie verschillende A rijbewijzen. Je mag wel beginnen met motorrijden als je 18 jaar oud bent, maar dan kan je alleen het A1 rijbewijs halen. Hiermee mag je een motor rijden met een maximaal vermogen van 11 kW.

Ben je 20 jaar oud, dan kan je het A2 rijbewijs halen die geldig zijn voor motoren met een vermogen tot 35 kW. En pas vanaf vanaf een leeftijd van 24 jaar mag je op alle zware motoren rijden.

Die mazzel hadden wij dan weer, want als je pas laat gaat beginnen met motorrijden, dan kan je meteen voor je A rijbewijs opgaan. Hiermee mag je -als je dat behaalt- op alle motoren rijden en dus ook op mijn Harley Sportster 1200 cc van ongeveer 50 kW.

6. Meters maken als je net bent begonnen met motorrijden

Als je net gaat beginnen met motorrijden, je hebt je rijbewijs gehaald én misschien wel een motor gekocht of je gaat er regelmatig een huren dan is het advies: meters maken.

Ik merk aan mezelf dat ik niet voldoende rij. En dat maakt dat ik het iedere keer weer spannend vind. Sowieso rijden wij in d ewinter niet, maar ook met goed weer rijden we te weinig. Vooral omdat we altijd nog veel in huis aan het klussen zijn.

Maar veel motorrijden als j net gaat beginnen is belangrijk. Hier leer je het pas echt mee én je zelfvertrouwen groeit door het veel te doen. Mijn voornemen is dan ook om dit jaar meer te gaan rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven