Je bekkenbodemspieren trainen tegen urineverlies en voor betere seks

Je bekkenbodemspieren trainen is van groot belang als je je bekkenbodem sterk wilt houden en geen last wilt hebben van ongewenst urineverlies op latere leeftijd of urineverlies na je zwangerschap. Je kan je bekkenbodemspieren trainen met onderstaande tips, maar óók met leuke speeltjes. Bijkomend voordeel van het trainen van je bekkenbodemspieren op deze manier… het verbetert je seksleven!

bekkenbodemspieren trainen

Bekkenbodemspieren trainen en je seksleven verbeteren

“Whaaaahahaha, ik pies in mijn broek!”, gier je schaterend tegen je vriendin tijdens de slappe lach. Hoewel het vaak als grapje wordt gezegd is urineverlies voor veel vrouwen soms bittere ernst. Het verliezen van een beetje urine tijdens de slappe lach of zelfs tijdens het niezen kan namelijk duiden op een verzwakte bekkenbodem. Je bekkenbodemspieren trainen zorgt voor een sterkere bekkenbodem waar je lang profijt van hebt.

Wanneer start je met het trainen van je bekkenbodem?

Over je bekkenbodem denk je in de eerste decennia van je leven niet echt na. Veel vrouwen schenken er pas aandacht aan in de maanden voor een bevalling of als er problemen zijn. Gelukkig is het nooit te laat om ermee te beginnen.

Het is belangrijk om je bekkenbodem sterk en gezond te houden, maar hoe doe je dat eigenlijk? We geven je wat simpele tips om je te helpen maar eerst gaan we kijken waarom het trainen van je bekkenbodemspieren nou eigenlijk zo belangrijk is.

Wat is het belang van je bekkenbodem?

Je bekkenbodem bestaat uit spieren aan de onderkant van je bekken. Deze spieren ondersteunen de organen die in je onderbuik zitten, zoals je darmen en je baarmoeder. De spieren van je bekkenbodem gebruik je vaker dan je denkt: tijdens een toiletbezoek bijvoorbeeld en tijdens seks.

Verzwakte bekkenbodemspieren

In de loop der jaren kan je bekkenbodem verzwakken. Door bijvoorbeeld een bevalling, hormonen of gewoon omdat je ouder wordt. Het trainen van je bekkenbodemspieren wordt dan van belang want wanneer je bekkenbodem verzwakt is heb je minder controle over de spieren en banden in de bekkenbodem. En dat kan leiden tot vervelende problemen zoals urineverlies, verzakking van de onderbuikorganen, seksuele problemen (zoals pijn bij het vrijen) en moeite met de stoelgang.

Het is dus van groot belang dat je je bekkenbodem sterk houdt door middel van zogenaamde kegeloefeningen en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.

6 tips om bekkenbodemspieren te trainen

Met onderstaande tips kan je je bekkenbodemspieren trainen en ongewenst urineverlies tegengaan. Daarnaast verhoog je het plezier in je seksleven. Ook de Silk’n Tightra kan helpen bij vaginale klachten.

hoe vind je je bekkenbodemspieren

1. Weet wat je traint, waar zitten je bekkenbodemspieren?

Voordat je begint met het trainen van je bekkenbodemspieren moet je natuurlijk wel weten welke spier je precies moet hebben. Om je bekkenbodem te leren voelen kun je op je rug op de grond gaan liggen, je knieën optrekken en je handen op je buik of je knieën leggen. Adem langzaam in en houdt de adem even vast terwijl je vagina en anus sluit. Daarna ontspan je weer en doe je de oefening opnieuw. Herhaal de oefening tien keer.

bekkenbodemspieren trainen

2. Doe alsof je een rits dicht trekt

Bij deze oefening moet je je inbeelden dat je een veel te strakke broek aanhebt en daar de rits van dicht moet trekken. Dat momentje kennen we allemaal wel toch? Ga op je rug liggen, trek je knieën op en leg je handen naast je lichaam. Adem langzaam in totdat je buik omhoog gaat. Wanneer je uitademt trek dan je bekkenbodem op vanaf je stuitje. Dit is het moment dat je moet doen alsof je die rits dichttrekt. Zorg dat je stuitje wel aansluiting houdt met de vloer. Daarna ontspan je weer. Herhaal dit tien keer om je bekkenbodemspieren te trainen.

3. Adem vasthouden

Doe hetzelfde als bij oefening twee maar zorg dat je je adem drie tellen vasthoudt als ‘de rits’ dicht zit. Gebruik ook drie ademhalingen om te ontspannen. Je ontspant dus nu in drie fases.

4. In drieën je bekkenbodemspieren trainen

Opnieuw is tip 2 de basis maar nu zorg je ervoor dat de aanloop ook in drie fases verdeeld wordt. Dus verdeel het optrekken van je bekkenbodem in drie fases waarbij nummer 3 het hoogste punt is. Houdt tussen elke fase je adem even vast en beweeg dan door naar de volgende fase. Na de drie fases houdt je je adem opnieuw vast en ontspan je je lijf ook weer in drie fases.

5. Op handen en knieën

Ga op je handen en knieën zitten en zorg dat je heupen boven je knieën geplaatst zijn. Trek dan je bekkenbodem op en ga voorzichtig met je billen naar achteren. Concentreer je op je bekkenbodem. Blijft deze tijdens de beweging aangespannen? Dan doe je het goed. Voel je dat je bekkenbodem loskomt begin dan gewoon opnieuw met het trainen van je bekkenbodemspieren.

6. Tussendoortje

De volgende oefening kun je prima inpassen in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld tijdens het shoppen of op kantoor. Draai je hielen een beetje naar elkaar toe en span je bekkenbodemspieren aan. Begin dan met lopen. Probeer tijdens het lopen je spieren gespannen te houden. Vergroot elke keer als je deze oefening doet de afstand waarin je dit doet een beetje. Begin bijvoorbeeld bij de ene etalage en houdt het vol tot de derde etalage. Of pas het toe wanneer je op kantoor een kop koffie gaat halen. Zo kan je op veel dagelijkse momenten je bekkenbodemspieren trainen.

Begin vandaag nog met kegeloefeningen want je kunt er veel plezier van hebben als je bekkenbodem lekker stevig blijft. Kun je in ieder geval weer op je gemak bijkletsen met je vriendin zonder dat je bang bent voor de slappe lach. En nog een bijkomend voordeel: je seksleven gaat er aanzienlijk op vooruit!

1 gedachte over “Je bekkenbodemspieren trainen tegen urineverlies en voor betere seks”

  1. Avatar foto
    liefdeskruiden

    Kegel oefeningen zijn niet alleen erg goed voor vrouwen, maar ook voor mannen aan te raden. Ze helpen in veel opzichten dezelfde klachten te voorkomen. Betere erecties, sterker orgasme, voorkoming incontinentie en een steviger spierenstelsel wat ook helpt bij lage rugklachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven