5 Belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Welke verzekeringen zijn nu eigenlijk belangrijk voor ondernemers en in welke volgorde?

Ik krijg regelmatig de vraag welke verzekeringen ik heb afgesloten voor mijn bedrijf en mijn werk als blogger en content creator.

Niet alleen van familie en vrienden als we het hierover hebben, maar ook van andere bloggers die bijvoorbeeld worstelen met de verzekeringen die ze ‘moeten’ afsluiten en niet weten welke belangrijk zijn en welke minder.

Vandaar een uiteenzetting van de belangrijkste verzekeringen voor jou als ondernemer, met daarbij de extra uitleg voor ondernemers als ikzelf.

belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Belangrijke verzekeringen voor ondernemers

Je hebt natuurlijk talloze verzekeringen die je af kan sluiten, maar er zijn er wat mij betreft een vijftal die zo belangrijk zijn dat je er als ondernemer in ieder geval goed over na moet denken. Ongeacht welke werkzaamheden je verricht.

Hieronder de 5 belangrijkste. De volgorde van belangrijkheid kan overigens per ondernemer verschillen.

  1. Aansprakelijkheidsverzekering
  2. Rechtsbijstandverzekering
  3. Opstalverzekering
  4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  5. Pensioenopbouw

Het is dus zo dat niet alle verzekeringen voor iedere ondernemer eenzelfde prioriteit kennen.

Toch zou je – ook als zzp’er, of als blogger of content creator- er goed aan doen om deze verzekeringen stuk voor stuk te beoordelen. Schat in welke risico’s jij loopt met jouw bedrijf en beoordeel op basis daarvan welke verzekeringen voor ondernemers zoals jijzelf belangrijk zijn om af te sluiten.

Ik neem ze even met je door.

1. Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering – ook wel bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering genoemd- is een van de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers.

Toch snap ik dat er bloggers zijn die denken dat de aansprakelijkheidsverzekering voor hen als zzp’er eigenlijk niet echt van toepassing is. Maar daar hebben ze het mis.

Ook als blogger en content creator loop je namelijk risico’s op dit gebied. Sterker nog, je kan gewoon aansprakelijk gesteld worden voor hetgeen jij aan content op je blog plaatst. Ook al bestaat er zoiets als de vrijheid van meningsuiting.

Je kan bijvoorbeeld aansprakelijk gesteld worden voor smaad, laster of discriminatie waarvoor je zelfs een boete kunt krijgen als iemand anders hier schade door heeft ondervonden.

Maar wist jij dat je als eigenaar van een blog of forum zelfs aansprakelijk gesteld kan worden van reacties die een ander op jouw blog plaatst? Mits dat je een hele goede moderatie doet.

In ieder geval is het de moeite waard om je hier verder in te verdiepen, ook al zie je jezelf als zzp’er in deze branche geen risico lopen. De risico’s zijn er wel degelijk, alhoewel ze misschien kleiner zijn dan in andere branches waardoor deze verzekering nóg belangrijker is voor andere ondernemers.

Meer informatie hierover vind je in dit artikel van Iusmentus.

2. Rechtsbijstandverzekering belangrijke verzekering voor ondernemers

Een rechtsbijstandverzekering zou een handige verzekering kunnen zijn als jij als content creator een bepaalde opdracht voor een ondernemer hebt uitgevoerd maar deze de factuur niet betaald. In dat geval kan je namelijk -als er écht geen betaling binnenkomt- gebruik maken van je rechtbijstand.

Ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik deze verzekering zelf niet heb. Voor bovenstaande heb ik het niet nodig want ik werk hierin met een no cure no pay incassobureau. Maar bovenal mag ik me gelukkig prijzen met fijne klanten die gewoon betalen wat we overeen komen.

Er zijn misschien wel meer momenten waarop deze verzekering voor ondernemers belangrijk zou kunnen zijn, maar ik zie ze voor mezelf nog niet echt. Ook al ben ik al 12 jaar zzp’er. Heb je personeel? Dan kan een rechtbijstand wel heel erg prettig zijn om te hebben.

3. Een opstalverzekering

Ik heb een kantoor aan huis waarbij ik gebruik kan maken van onze particuliere opstalverzekering. Maar heb jij als website eigenaar of content creator een kantoor buitenshuis dan is een opstalverzekering zeker slim om naar te kijken.

Je moet er toch niet aan denken dat je kantoor afbrand en je al je investeringen weer -onverzekerd- opnieuw moet doen?

Je hebt toch al gauw tienduizenden euro’s nodig dan. Wat mij betreft is dit dus zeker een van de belangrijke verzekeringen – ook voor bloggers- maar is hij wel afhankelijk van de situatie van de betreffende ondernemers. Werk je van huis uit of buitenshuis?

4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als fulltime blogger ben je een gewone zzp’er, net als vele andere ondernemers. Je krijgt dan ook geen inkomsten als je ziek bent en niet kan werken. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is in die gevallen voor een ondernemer een must have.

De eerste paar weken kan je vast wel opvangen als je ziek wordt, bijvoorbeeld door wat spaargeld te gebruiken. Maar daarna wordt het lastig als je je gehele inkomen moet missen.

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorg je ervoor dat je ook op langere termijn tijdens ziekte verzekerd bent van een uitkering. Dit is dus een heel belangrijke verzekering voor ondernemers.

Het is dan ook heel vervelend dat nu juist deze verzekering vaak erg duur is. Wel begrijpelijk overigens, maar doordat deze verzekering zo duur is wordt hij door veel ondernemers overgeslagen. Zeker in de beginperiode als ze nog startende zijn.

Het advies blijft echter om je hier goed over in te lezen én jezelf echt te verzekeren voor ziekte. Er zijn overigens meerdere manieren waarop je dit kan doen.

Informeer bijvoorbeeld eens lokaal bij de ondernemersvereniging in jullie omgeving of dat ze onderling iets geregeld hebben zoas een soort broodfonds. Dat gebeurt steeds meer.

5. Pensioenopbouw; nog zo’n belangrijke (en dure) verzekering voor ondernemers

Last but not least is de pensioenopbouw. Ook dit is iets dat veel ondernemers pas later regelen. Of nooit. Nu hoef je niet persé een pensioen in de vorm van een verzekering op te zetten, maar je moet wél nadenken over je inkomsten als je ouder wordt.

Hoe ga je dat aanpakken als je op een gegeven moment niet meer wil (of kan) werken? Je zou bijvoorbeeld in vastgoed kunnen investeren als pensioenvoorziening. Of op een andere manier kijken hoe je geld voor later weg kan zetten.

Feit blijft in ieder geval dat deze belangrijke verzekering voor ondernemers vaak een ondergeschoven kindje is. En dat is niet slim.

Vertel eens, welke verzekeringen heb jij als zzp’er (blogger of andere branche) voor jezelf goed geregeld?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven