Beleef Sint- en Pietentijd met je kind, zonder stress!

Decemberstress

Om je heen hoor je ouders zeggen: ‘ ik ga het dit jaar echt anders doen, of … ik ben blij als het weer januari is, dan slapen, eten en luisteren ze weer normaal!’ Hoe houd je deze maand naast je drukke baan alle ballen in de lucht?

Hyper-de-piep-pepernoten-kriebels

Als je terug denkt aan de tijd zoals je het vroeger als kind vierde, dan was het juist de rust en de eenvoud die het feest zinvol maakte. Uiteindelijk willen kinderen alleen alles meemaken als jij het hen aanbiedt. Zo is ‘Sint vieren op mama’s werk ’ voor een driejarige totaal niet belangrijk, voor een achtjarige die meer van mama’s beroep begrijpt, juist geweldig! Voor een peuter is de Sintsfeer in huis al optimaal met Sintverhalen,  Sintliedjes en een pietenmuts in de speelgoedkist. Televisie onder de 4 jaar zorgt eerder voor een overdosis Sint, opgebroken nachten en maakt het Sintfeest juist onvoorspelbaar. Heb je een gezin met ook oudere kinderen dan wordt er ongetwijfeld trouw naar Slot Marsepeinstein en het Sintjournaal gekeken. Met een peuter in huis kijk je liever in jouw aanwezigheid of op uitzending gemist als je jongste zijn middagslaapje doet.

Vol verwachting en nieuwsgierig?

Zijn jouw kinderen hoe dan ook helemaal hyper van Sinterklaas en krijg jij ook 101 Sint & Piet vragen? Van “Hoe krijgt Sint mijn verlanglijstje, hoe kan piet door de schoorsteen?, weet Sint wel dat ik bij opa en oma logeer?” In plaats van een antwoord te geven, kan je ook vragen “hoe denk jij dat Zwarte Piet dat doet”. Voeg geen extra avonturen toe, maar blijf bij het verhaal van je kind. Alles wat jonge kinderen niet weten of begrijpen, vullen ze in met hun eigen fantasie. En slaapt je kind door alle kriebels deze weken ook minder goed of is het bang? Verzin dan overdag samen een toverslaapspreuk. Zo neem je het bange gevoel serieus en deze ‘truc’ voelt voor kinderen veel logischer dan onze geruststellende woorden. Zo slaap jij als ouder ook weer door!

Schoen zetten

Bezorgt het schoen zetten je kind een overdosis spanning dan kan je het ook anders organiseren. Er is geen wet, die zegt dat kinderen hun schoen bij de haard of bij de deur moeten zetten. Een schoen kan ook buiten bij de deur op de mat, als het schemert. Zitten de ramen en deuren pot dicht, hang dan een touwtje in de brievenbus van de voordeur of bij een WC raam. Niets is zo leuk als een speciaal briefje van Sint in de schoen.

Wil je meer weten over de opvoeddesk, of meer lezen over opvoedingszaken? Kijk dan hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven