Beleggen in beleggingsfondsen…wat is dat in godsnaam? Ik heb je de laatste tijd al wat meer verteld over onze beleggingen in coins. Maar we beleggen ook (een beetje) in aandelen en fondsen. Leek me leuk om jullie daar ook wat over te vertellen. Maar laten we dan eerst even kort ingaan op beleggingsfondsen en het beleggen er in. Wat houdt het in en hoe werkt het?
Als je het simpel wil houden, kan je een beleggingsfonds zien als een gemeenschappelijke pot waarin jij (en een heleboel andere beleggers) geld steken. Die hele pot (het fondsvermogen) wordt dan door de uitgever van het specifieke beleggingsfonds geĆÆnvesteerd in aandelen, obligaties, goud, vastgoed, of wat dan ook.
Hoe pak je het beleggen in Beleggingsfondsen aan?
Beleggingsfondsen zijn doorgaans gespecialiseerd in een bepaalde sector. Er zijn er ook veel die gewoon algemeen investeren, afhankelijk van waar de beheerder het meeste winst verwacht. Je hoeft daar dus zelf geen verstand van te hebben, maar onze ervaring is wel dat het prettig is om te beleggen in een fonds waar je iets mee hebt. En door te beleggen op verschillende manieren (aandelen, beleggingsfondsen, coins) doe je ook gelijk aan diversificatie en risicospreiding in je portfolio. Heel belangrijk! Dat laatste doe je overigens ook al als je alleen in een beleggingsfonds belegd, want daar zit al diversificatie in.
Verder is een beleggingsfonds een prima optie als je niet meteen over veel kapitaal beschikt om zelf veel spreiding in je portfolio te brengen. Het is ook een zeer gemakkelijke wijze om als ‘amateur’ te beginnen met beleggen, want je hoeft er weinig onderzoek voor doen. Het enige dat je moet doen is het beste trading platform vinden en dan de beleggingsfondsen vergelijken.
Rente op rente
Afhankelijk van de sector(en) waarin een beleggingsfonds investeert, ontvangt het inkomsten via rente, huur en/of dividenden. Van die inkomsten worden dan eerst allerlei kosten afgetrokken. Kosten voor het beheer, salaris van de managers, enzovoort. Daarna wordt de rest ofwel uitgekeerd aan de beleggers, ofwel opnieuw gekapitaliseerd in het fonds zelf. Als je gaat beleggen in beleggingsfondsen kan je daar dus op deze manier je voordeel uit behalen.
Zo kan je steeds meer geld verdienen vanwege het principe van compound interest. Dat betekent dat je ook rente zal verdienen op de winst van je investeringen, niet alleen op je originele belegging.
Stel bijvoorbeeld dat je ā¬ 100 in een bepaald beleggingsfonds steekt met een gemiddeld rendement van 10%. Na je eerste jaar zou je dus ā¬ 110 hebben. Het jaar daarna zou je investering dan opnieuw groeien met 10% naar ā¬ 121 (ā¬ 110 + (10% van 110)). Dit lijkt een verwaarloosbare extra winst als je op korte termijn kijkt, maar je kapitaal groeit steeds verder aan en in een steeds sneller tempo. Het effect hiervan kan je eigenlijk alleen duidelijk zien op lange termijn. Bij dit voorbeeld zou je originele ā¬ 100 na tien jaar ā¬ 259 zijn geworden, na twintig jaar ā¬ 672 en na dertig jaar ā¬ 1745. Je zou je geld dus maal zeventien doen! (Je kan dit zelf berekenen via een handige online calculator.)
Investeren in beleggingsfondsen kan je in principe doen op korte termijn. Dat is echter wel risicovoller. Tenzij je echt weet waar je mee bezig bent, is beleggen voor een lange periode (denk aan tientallen jaren) de beste optie om het meeste uit je investering te halen. Je moet je geld immers de tijd geven om voor jou te beginnen werken. Om die reden is beleggen in beleggingsfondsen een ideale manier om te beleggen voor je kinderen! Je steekt er eenmalig of om de zoveel tijd wat geld in, en laat het dan op de achtergrond gewoon goed renderen. Nog zo gemakkelijk!
Indexfondsen
Waar je zeker rekening mee moet houden bij het kiezen van een beleggingsfonds zijn de kosten. Kleine kosten op lange termijn hebben immers een grote invloed op je nettorendement.
Als je geen zin hebt om allerlei kosten te betalen aan de fondsbeheerder van een actief beleggingsfonds, is een indexfonds het overwegen waard. Dit is een passief beheerd beleggingsfonds waarbij het beleggen van het fondsvermogen gebaseerd wordt op een beursindex, zoals bijvoorbeeld de S&P 500. Het enige dat de fondsbeheerder dan moet doen is ervoor zorgen dat de samenstelling van het fonds die specifieke beursindex weerspiegelt.
Omdat de index niet frequent wijzigt, zijn de transactiekosten navenant laag, en de beheerskosten verwaarloosbaar ten opzichte van een actief beheerd beleggingsfonds. Voor de gemiddelde amateurbelegger is een simpel indexfonds met lage kosten de beste manier om op lange termijn het grootste rendement uit een beleggingsfonds te halen.
Hopelijk weet je nu precies wat een beleggingsfonds is en kan je er meteen mee aan de slag! Als je vragen hebt, of je wil gewoon je ervaringen delen, let us know!