Beleggen voor je kind; als appeltje voor de dorst of voor toekomstplannen?

Beleggen voor je kind. Voor de een is het vanzelfsprekend en de ander heeft er al moeite mee om wat geld te sparen voor bijvoorbeeld een vakantie. Ik kan in niemands portemonnee kijken uiteraard, dus heb hier ook absoluut geen oordeel over, maar uit een poll die we in het verleden wel eens op Facebook hebben gedaan bleek destijds dat aardig wat van onze lezeressen maandelijks wat geld opzij zetten voor hun kind(eren). Denk bijvoorbeeld aan schenken op papier. Of, als je maandelijks wat kan missen, dan is beleggen voor je kind misschien een prima optie, zo heb ik onlangs geleerd bij een workshop van Robeco.

Waarom een appeltje voor de dorst?

Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid geweest dat mijn ouders altijd wel iets voor me hadden als ik het echt nodig had. Geld uitgeven stond niet in hun woordenboek, alleen sparen 😉 . Ik weet nog dat ze vroeger voor mij iets deden op een speciale rekening. Ik geloof de Zilvervloot ofzo?

Het is tegenwoordig allemaal niet meer zo makkelijk. Veel kinderen beginnen bijvoorbeeld met een fikse studieschuld aan hun werkende leventje. Of ze blijven nog jaren bij hun ouders wonen omdat ze nu eenmaal geen eigen huisje kunnen betalen. Wist je dat de totale uitgaven voor een uitwonende student die 4 jaar studeert op ongeveer € 52.000 ligt? Hoe fijn is het dan als je ze op weg kan helpen met een zakcentje voor de toekomst? Start dan bijtijds, want voor je het weet zijn ze groot!

Wat doe je als je wilt sparen of beleggen voor je kind?

Je kan natuurlijk gewoon een spaarrekening openen om te sparen voor je kind. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Meer daarover kwam ik te weten toen ik een workshop beleggen voor je kind volgde bij Robeco.

workshop beleggen voor je kind

Eerst wat meer over onze leuke workshop

Super leuk dus dat ik aan tafel zat bij Robeco om daar bijgeschaafd te worden. Wist je dat je tegenwoordig niet alle ins en outs meer hoeft te weten om toch te kunnen beleggen? Natuurlijk is het wel verstandig om je enigszins te verdiepen in wat beleggen nu eigenlijk is, voordat je start met beleggen voor je kind. Maar je hebt geen specifieke kennis nodig met betrekking tot aandelen en opties, aangezien je kan beleggen in een fonds welke actief beheerd wordt door iemand die er wel verstand van heeft 😉 . Zo kan het een mooie manier zijn om een extra appeltje voor de dorst te creëren voor je kind. Mits dat je je financiën verder goed op orde hebt en je maandelijks dat geld kan missen natuurlijk. Daarnaast moet je bereid zijn om wat risico te nemen, ook dat is anders dan bij een spaarrekening. Meer daarover lees je hieronder.

Nadat we met een aantal bloggers goed geïnformeerd waren over de mogelijkheden van beleggen voor je kind werden we nog verder uitgedaagd. Creatief welteverstaan. Luigia -de organisator van de workshop- daagde ons uit om een vision board te maken over de toekomstdromen die wij voor onze kinderen hebben. Mooi om te doen, en eerlijk gezegd ook goed om eens bij stil te staan! Wat vind je ervan?

vision board van mijn wensen voor mijn kids

Dan wat meer over beleggen voor je kind

Beleggen klinkt voor veel mensen als een ver-van-mijn-bed-show. Of ze zijn er huiverig voor, maar dat is volgens mij echt een gebrek aan kennis hierover. Zelf heb ik hier van huis uit wel het een en ander van meegekregen omdat mijn broer én mijn ouders zich daar regelmatig mee bezig hielden. Als tiener zat ik vroeger grafieken te tekenen van de koersen voor mijn broer (die 10 jaar ouder is en er destijds al mee bezig was). Voor iedere getekende grafiek kreeg ik een gulden geloof ik. Haha, dat waren nog eens tijden 😉 .

Omdat veel mensen geen idee hebben wat er bij beleggen allemaal komt kijken wordt dit ook niet op grote schaal toegepast door ouders met als doel om wat geld voor de toekomstplannen van hun kinderen te reserveren. Men kiest dan eerder voor sparen. Toch zijn hier wel mogelijkheden voor die de moeite lonen en die zomaar eens meer op kunnen leveren dan sparen.

Beleggen voor je kind kan bijvoorbeeld door een rekening te openen die bij je past. Zo kan je bij Robeco kiezen uit verschillende pakketten en middels 3 varianten beleggen in fondsen die beheert worden.

Beleggen voor je kind

Er zijn verschillende manieren waarop je voor je kind kan beleggen. Je kan een rekening op je eigen naam afsluiten (die je uiteindelijk voor je kind gaat gebruiken) of je kiest voor een rekening op naam van je kind, waarbij je kind er vanaf zijn 18e direct over kan beschikken. De laatste kan eventueel belastingtechnische voordelen bieden. Goed om dus vooraf te bedenken wat handig is in jullie geval.

Deze concepten zijn er

Er zijn 2 verschillende concepten, de One en de Plus. Bij de laatste stel je zelf je portefeuille samen. Bij de One worden de varianten defensief, neutraal en offensief aangeboden.

Tip: Hoe langer je actief belegt voor je kind, des te meer tijd heb je om eventuele verliezen op te vangen.

toekomstplannen kind
Luc en Lotte konden zich wel vinden in deze toekomstplannen 😉

Wanneer kies je voor sparen en wanneer eventueel voor beleggen?

Dat is een goede vraag die waarschijnlijk bij veel mensen naar boven komt. Het heeft uiteraard te maken met je financiële situatie. Om voor jezelf tot een antwoord te komen zijn er een aantal vragen die je jezelf kan stellen. De antwoorden op die vragen geven je ‘vanzelf’ de weg die het beste bij je aansluit.

  • Kan je überhaupt geld ‘missen’?
  • Kan je dat geld voor langere tijd missen?
  • Lig je er ’s nachts wakker van als je iets meer risico’s neemt?
  • Heb je dan ongeveer € 25.000 vermogen, dan moet je over het bedrag hierboven belasting betalen. Geven de banken een hele lage rente op je spaarrekening, dan kan het zo zijn dat sparen minder voordelig is dan het lijkt. In dat geval zou je kunnen kijken naar beleggen. Vergeet daarbij niet dat een spaarbuffer natuurlijk altijd verstandig is!

Ben jij er nog niet uit of beleggen aansluit bij jullie financiële doelstellingen? Bekijk dan hier alles wat je moet weten voordat je begint met beleggen, óf start het geldplan sparen, beleggen of aflossen van het Nibud.

Is beleggen voor je kind voor jullie een optie, of ben je er zelfs al actief in? Dan zijn wij uiteraard benieuwd naar je ervaringen, let us know!

Belangrijke informatie!
Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

[button color=”grey” size=”” type=”square_outlined” target=”” link=”https://www.mamsatwork.nl/brood-op-de-plank/”]#broodopdeplank[/button]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven