Een bento box klaarmaken voor je kinderen? Niet doen!

Waarom je beter geen bento box als lunch kan maken voor je kinderen? Dat is overduidelijk na het lezen van dit artikel!

Na het avondeten is de Bento box aan de beurt

Al jaren worden ouders gebombardeerd met tips en trucs om de kinderen aan het eten te krijgen. Bordjes leeg, buikjes vol. Vele kookboeken en websites vol met kinderproof-recepten. Want het avondeten moet niet alleen gezond en lekker zijn, het moet ook gevarieerd zijn. De Hollandse pot is echt passé.

Ook kinderen moeten mee met de laatste trends. Kinderen moeten naast een gehaktbal ook sushi en quinoa eten, aldus de culinaire kenners. Nu is een beetje variatie nooit slecht, ik probeer regelmatig iets nieuws voor te schotelen om de smaakpapillen uit te dagen (meestal zonder succes overigens). Je zou er tegenwoordig bijna een schuldgevoel aan overhouden als je kind een gehaktbal en rode kool voorschotelt. Maar nu de scholen onlangs weer zijn begonnen, menen de marketing-goeroes een nieuw zwakke punt voor ouders te hebben gevonden, de Bento box.

bento box

Gehersenspoeld voor een Bento box

De supermarkten en websites overspoelen (of is het hersenspoelen?) ons met nieuwe ideeën voor het middageten. Het begint met de benaming. Het is niet langer het middageten of broodtrommel maar de Bento box.

Een bruine bammetje met kaas is blijkbaar niet langer genoeg voor onze kroost, nee, er moeten hele maaltijden worden meegenomen naar school. Allemaal ideeën en recepten voor een Bento lunch box. Het moet ook niet alleen smakelijk zijn voor de maag maar ook voor het oog. De sneetjes mogen niet meer doormidden gesneden worden maar moeten in de vorm van een ster of hart worden uitgesneden zijn.

Een gewone boterham is niet meer goed genoeg

Er mag niet gewoon kaas of worst op, nee het moet een Club Sandwich zijn met roomkaas en komkommer. Het liefst met een prikkertje erdoor, want naast nuttig (een clubsandwich valt namelijk snel uit elkaar) staat het gewoon heel leuk en gezellig. Of je mag het brood deels pletten en lekker oprollen, zelf spinazie speltpannekoeken oprollen of als laatste optie, kant en klaar wraps gebruiken. Dat opgerolde, dat eet zo leuk en zou een kind niet kunnen weerstaan.

Naast de met hartjes uitgesneden bammetjes of een spinaziepannenkoek/wrap hoort dan nog een kommetje rauwkost (het liefst uitgesneden in de vorm van een roos ofzo) met een bakje dip erbij (zelfgemaakte dip natuurlijk). En dan geen pakje drinken (daar zit inderdaad ontzettend veel suiker in verstopt!!) maar een ecologisch verantwoorde drinkbeker met een smoothie of troebel appelsap. Oh ja… Je kan ook kiezen voor een salade met olijven en feta.

Een uur eerder op voor de Bento box

Het is deels overgewaaid uit Japan waar moeders minimaal een uur eerder opstaan om de zogeheten Bento box klaar te maken. De moeders daar steken elkaar de ogen uit met het zo mooi mogelijk maken van de broodtrommel. Gezonde kindervoeding alleen is niet goed genoeg meer. Op Intragram troeven de moeders elkaar in razendtempo af met de mooiste creaties. Als je niet mee kan doen, heb je serieus een sociaal probleem daar.

Na het zien en lezen van alle vernieuwende ideeën voor de Bento box ben ik dus gezwicht. Mijn arme kinderen, zij zullen niet langer slachtoffer worden van een lunchbox met saaie kleurloze inhoud! Vanaf dit schooljaar zullen zij elke dag verblijd worden met een uiterst zorgvuldig samengesteld Bento box vol met inspirerend voedsel en afwisselende kleuren. Een feest voor het oog en de maag zal het zijn!

Onze ervaringen met de Bento box

Ik heb een paar maaltijden uitgekozen. Ik begin met (kant en klare) wraps die ik liefdevol besmeer met roomkaas. Eentje waarop plakjes biologische kalkoenfilet worden gedrapeerd en de ander vakkundig bestrooid met MSC-zalmsnippers. Zeer strak rol ik ze op. Eentje snijd ik overdwars door midden, de ander in dikken plakken.

Voor een ander trommeltje -ehh box- doe ik een clubsandwich in de vorm van een ster. Ik doe er voor de leuk een prikkertje doorheen, met gekleurde sliertjes eraan. Het staat inderdaad wel leuk zo in het grootste vak van de Bento box. Ik glimlach tevreden. In een ander vakje van de Bento box komt de rauwkost te liggen. Ik ga helemaal los. Maak sterretjes van een appel, bolletjes van een wortel (een roos uitsnijden gaat me net iets te ver) en stop er een paar blauwe bessen bij om het kleurenpallet compleet te hebben.

Ik ben op dreef want ik bedenk dat ik het niet zomaar in het vakje leg, nee, ik rijg ze aan een stokje. Hoe enig! Ik maak tot slot nog een spinaziesmoothie voor erbij en schenk deze in de ecologisch vriendelijke drinkbeker. Liefdevol stop ik de driegangenmaaltijd in de rugzakjes van mijn oogappeltjes.

De reactie van mijn bloedjes op de Bento lunch

Voordat ik ’s avonds bij de avondmaaltijd kan vragen hoe de verantwoorde, gevarieerde, kleurige Bento box bevallen is, beginnen ze er al zelf over. Wat leuk, ik hoef er zelf niet eens naar te vragen, ze zullen wel dolenthousiast zijn geweest en alle vriendjes zullen wel jaloers hebben gekeken naar de inhoud van de lunchbox!

Niets bleek minder waar. Het was te weinig en niet echt lekker. Huh? Was het geen smaaksensatie? En waren er geen jaloerse blikken? Vonden jullie niets lekker dan? Nou de wrap met kalkoenfilet was misschien lekkerder geweest zonder smeerkaas, en de wrap met zalm misschien lekkerder zonder zalm. De clubsandwich ging wel in één hap naar binnen (niet gezien dat het in de vorm van een ster was) en was zo op. Het was veel te weinig.

Ze hadden zich geprikt aan de stokjes. Mijn tweede vraag waarom ze pleisters om hun vingertoppen hadden, hoefde ik dus ook niet meer te stellen. In een poging om de rauwkost van het stokje af te krijgen, vloog nagenoeg alles door de lucht en op de grond. Een kind gleed uit over een wortelbol en hield er een gekneusde enkel aan over. De blauwe bes die niet op de grond viel, was zuur. De spinaziesmoothie vlekte als een gek. De overblijf juffen waren not amused.

Voordelen van lunchen zonder een Bento box

De volgende ochtend blijf ik een uur langer in bed liggen, beleg snel een stuk of drie/vier heerlijke bruine bammetjes met kaas en worst. Water in de ecologisch drinkbeker en hup naar school. Ik heb meer uitgeslapen en de kinderen zijn niet meer uitgehongerd. Iedereen blij. En ik ben ook zóó blij dat ik niet in Japan woon!!

Shutterstock foto bento lunch box door Elena Veselova

 

7 gedachten over “Een bento box klaarmaken voor je kinderen? Niet doen!”

 1. Indien je een Bentō vult zoals door de Japanners wordt gedaan (dus niet de kekke vormpjes das Kawaii) en dan houden de Japanners zich aan de regel.
  1 goed volgepakt
  2.vooral gezonde ingrediënten moet bevatten;
  3 delen koolhydraten bevat (zoals rijst/pasta/brood et cetera);
  1 deel proteïne, zoals tofoe, ei of vlees(waren);
  2 delen groente of fruit. (waarbij het fruit als snack gezien wordt.)
  Wanneer dit het geval is zal de inhoud van het bakje in milliliter ongeveer gelijk zijn aan het aantal kilocalorieën die de maaltijd bevat. Maw een lunchbox van 600 ml inhoud is gelijk aan 600 Kcal.
  Bento staat in Nederland synoniem voor een leuke lunchbox, in Japan voor een gezonde en tja soms slaat een Japanner daar in door, net als de grachtengordel, linksdraaiende kefir etende moeder….

 2. Ha! Ik vond altijd die hoeveelheden in de bento box bedroevend weinig. Rekenen mensen wel het aantal calorieën na voor hun kinderen?

 3. Ik heb heerlijk gelachen met dit verhaal 🙂
  Ook je doel is meteen gelukt. Ik had even het idee dit te proberen voor mijn dochter, maar heb het na dit te lezen overboord gegooid. Ik hou het bij ouderwetse Belgische kost, daar houdt ze nog het meest van 🙂

  Dank je wel!

 4. En als je dan het brood in stervorm uitgesneden hebt, zit je dan als moeder de korsten op te knagen? Weggooien is tenslotte voedselverspilling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven