Een bento lunch, mooi, mooier, mooist, maar werkt het ook?

Een bento lunch trommel: de kunst van het eten of het eten van kunst? Ben of ken jij die moeder die van die prachtige bento lunchtrommels maakt? Die elke dag kunstwerkjes maakt van de etenswaren van haar zoon of dochter? Ik zal eerlijk zijn: stiekem wil ik dat ook. Een gezonde lunch met groenten, homemade havermoutcakejes of een stukje omelet. En dat je kind dan ook alles opeet. Ja, dat lijkt mij geweldig. Dan wordt eten een koud kunstje en kunst lekker om te eten.  Maar waar haal ik de tijd vandaan? En heeft mijn kind daar wel zin in?  Ik duik in de wereld van de bento lunch… de dutch bento 😉 .

bento lunch

Bento lunch: wat is dat nou weer?

Mocht je er nog nooit van gehoord hebben dan zal ik even kort uitleggen wat een bento lunch eigenlijk is. “Bento” is het Japanse woord voor lunchpakket. In Japan is het een uitdaging om voor je kind een gezonde en leuke lunch te maken. Ze zijn ervan overtuigd dat als eten er leuk uit ziet, je kind het ook eerder opeet.

Het idee van de bento lunch is ook naar Nederland overgewaaid. De term ‘Dutch Bento’ staat inmiddels voor de Nederlandse variant van het prachtige lunchpakket. Denk bijvoorbeeld aan plakjes komkommers in de vorm van een sterretje of bloem, een gevuld eitje of een uitgesneden boterham.

Hoezo korstjes?

De vraag die bij mij opkomt is: ‘wat doe ik met de restjes?’. Als ik een boterham uitsnijd, hou ik korstjes over. Als ik een bloemetje van een plak komkommer wil maken, hou ik een schilletje over. Ik vraag mij af of je niet heel veel eten verspilt met al het uitsnijden. Dat zou zonde zijn, toch? Daar gaat al mijn inspanning om de kinderen hun korstjes te laten opeten (“Korstjes zijn ook brood!”). En iedere dag salade eten vanwege restjes komkommer, tomaat en wortel is ook zo wat.

tip: Wat te doen met de broodkorstjes: Je kan ze natuurlijk zelf opeten, aan de eendjes geven of aan de hond? Maar je kan er ook broodfrietjes van maken, croutons voor in de soep, een broodpudding of een broodcake. Je kan de korstjes met een gezonde dipsaus of jam meegeven in de trommel. En ach zo af en toe er niets mee doen kan ook 😉

Met weinig tijd tòch een bento lunch maken, dat kan. De ochtendspits is al druk genoeg en ik heb geen tijd om dan beestjes van komkommer te gaan maken. Soms maak ik de avond van tevoren de trommels al klaar, dat scheelt tijd. Maar ook als je weinig tijd hebt, kun je de lunchtrommel wél aantrekkelijk maken heb ik gemerkt.

bento lunch lunchbots

Lunchtrommels met vakjes

Allereerst heb ik voor een lunchtrommel met vakjes gezorgd. Je hebt van die mooie rvs lunchtrommels die al opgedeeld zijn in vakjes. Het kost wat, maar ze gaan wel meerdere jaren mee. BPA-vrij, zonder weekmakers of lood. Het eten blijft lekker vers en de vakjes zorgen automatisch al voor een verdeling van het eten. Een groot vak voor het brood en de kleine vakjes voor groenten, fruit, olijfjes, stukjes kaas etcetera.

bento lunch prikkers

tip: Via het internet kun je leuke prikkers kopen die je in het eten kan steken. Oogjes bijvoorbeeld, waardoor die snackkomkommer wel op een beestje lijkt. Of eetbare oogjes, ook leuk! Dat werkt sneller dan uitsnijden en er wordt geen eten verspild!

Met siliconen cakevormpjes kun je je lunchtrommel ook opvrolijken. Vervolgens vul je de vorm met stukjes fruit of kaas. Voila, superleuk! Je kunt ook vrolijke verdelers kopen om je etenswaren mee te scheiden.

De finishing touch: een beetje broodtrommelliefde

Ik schrijf zelf weleens briefjes met daarop “smakelijk eten” of “kusje van mama” om in de broodtrommel te doen. Maar wist je dat er ook al kant en klare gelamineerde kaartjes van broodtrommelliefde zijn die je kan gebruiken? Bedacht door een moeder wiens dochter eten op school moeilijk vond, omdat ze door haar eczeem een ander soort inhoud van de lunchtrommel had dan de kinderen uit haar klas. De kaartjes staken haar een hart onder de riem. Ja, dit wordt de finishing touch van mijn broodtrommels, vermoed ik. Prachtig!

Het gaat niet om de mooiste trommel, toch?

In mijn hoofd klinkt een stemmetje dat zich afvraagt of het niet gewoon gaat om wiens kind de mooiste trommel krijgt. Of het niet een beetje hoort bij de strijd tussen moeders onderling. Voor sommige moeders zal dit wellicht zo zijn, maar voor mij gaat het erom dat mijn kind gezond luncht. En dat mag gewoon met boterhammen, een verdwaald homemade havermoutcakeje en wat groenten, wat mij betreft. Misschien hebben ze in Japan wel gelijk en wordt eten wat er mooi uitziet, inderdaad eerder door een kind opgegeten. We gaan het merken de komende tijd!

Bij bijvoorbeeld de Leukste Lunch vind je in ieder geval heel veel dingen die het leven van een bento lunch producerende moeder wat makkelijker (en leuker) maken!

tip: Hoe maak je broodfrietjes? Haal de broodkorstjes door honing, olijfolie met kruiden, of olijfolie met knoflook (ook erg lekker!). Even zacht roosteren in de pan totdat ze mooi bruin zijn en voilà, je broodfrietjes zijn klaar!

Hoe ziet een gevulde lunchtrommel van jouw kind eruit? Ben jij ook bezig met een dutch bento lunch?

Meer interessante en herkenbare artikelen met betrekking eten lees je hier:

* Uitgelichte afbeelding van bento lunch via Shutterstock

1 gedachte over “Een bento lunch, mooi, mooier, mooist, maar werkt het ook?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven