Besnijdenis zonder geloofsovertuiging

Tegenwoordig wordt er steeds vaker de keuze gemaakt voor een besnijdenis bij kinderen, ook zonder geloofsovertuiging. Vooral op jonge leeftijd wordt dit dan toegepast omdat het minder pijnlijk zou zijn, maar niet pijnloos. Ik moet zeggen dat ik er zelf nooit bij stilgestaan heb toen wij een jongen kregen. Nooit over nagedacht, en ook nooit iets mee gedaan dus.

besnijdenis

Waarom een besnijdenis ?

Waarom zou je een besnijdenis toepassen bij je kind als het niet vanwege een geloofsovertuiging is? Die vraag kwam natuurlijk in me op toen ik erover na zat te denken en ik heb dan ook even wat onderzoek gedaan om te kijken wat de redenen zijn die mensen aangeven.

De vijf belangrijkste redenen die ik heb kunnen vinden zijn:

 • Medische redenen (vernauwing voorhuid)
 • Hygiëne
 • Voorkomen van problemen in de toekomst
 • Mooier
 • Seksuele redenen

Uit medisch onderzoek komt verder naar voren dat er een link is tussen urineweginfecties en besnijdenis. Onbesneden mannen zouden hier vaker last van hebben dan besneden mannen. Verder lijkt de zeldzame vorm van kanker van de penis minder voor te komen bij besneden mannen en de kans op het oplopen van Hiv zou kleiner zijn, de bron van dit onderzoek lijkt overigens nergens te vinden 🙁 .

Op zich prima redenen om een besnijdenis te overwegen. Maar er zijn ook onderzoeken die juist aangeven dat een besnijdenis ook problemen kan opleveren in plaats van oplossen. Er zijn tegenstrijdige onderzoeken te vinden op het gebied van seksualiteit. Het ene onderzoek wijst uit dat er geen verschil is in seksuele ervaringen terwijl het andere onderzoek juist weer duidelijk aangeeft dat een besnijdenis een negatief effect heeft op de gevoeligheid bij de man. Verder kan het zijn dat mannen die besneden zijn zich mismaakt voelen op latere leeftijd en dit juist weer proberen te herstellen.

Even terugredenerend na wat ik gelezen heb ben ik blij dat ik er nog niet bij stilstond toen zoonlief klein was. Het was geen issue en nu is hij zo oud dat hij het uiteindelijk zelf maar moet bepalen als er interesse is. Daar kom ik goed vanaf 😉 .

Wel ben ik benieuwd naar of dat dit voor jullie bij de geboorte van je zoon (of in zijn eerste levensjaren) een vraagstuk was of niet. En als het een vraagstuk was… hoe zijn jullie uiteindelijk tot een, voor jullie gevoel, juiste beslissing gekomen?

 

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachten over “Besnijdenis zonder geloofsovertuiging”

 1. Bij dat van de vrouwen kun je niet vergelijken met de mannen.Bij de vrouw wordt alles weggehaald en dicht
  genaaaaid, moet smal zijn zodat man bij seks van kan genieten en niet te vergeten bij de bevalling, vreselijk.
  In sommige culturen is dat verplicht, met een scheermesje vreselijk voor de meisjes.
  Heb mijn zoon in 1970 om medische redenen laten helpen.Bij elke controle op consultatie bureau bleek dat
  de voor huid dicht groeide en moest ik steeds tot bloedens toe achterover drukken om t schoon te houden.
  Hij heeft daarna geen problemen gehad{wat is lelijk} altijd schoon en 3 prachtige klein kinderen.

 2. besnijden=verminken, het is een stuk van je lichaam afsnijden, waarom is vrouwenbesnijdenis verboden en mogen jongens wel met een mes verminkt worden?

 3. Ik weet uit ervaring dat het heel veel voordelen biedt 😉 Maar ik zou het nooit bewust bij mijn zoontje toepassen. Tenzij hij klachten heeft en het een medische ingreep wordt…

 4. Mijn zoon heb ik geadopteerd toen hij een baby was.
  In die tijd bestond die discussie nog niet.
  Had het overigens toch niet gedaan. Alleen als het op dokters advies (om medische redenen)was.
  Wat hij later zelf zou doen , is dan zijn beslissing. Die kan ik niet voor hem nemen. Uit respect voor hem, het is zijn lichaam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven