Dit kan je doen als je wilt besparen op je autokosten

Het is de tijd van de verzekeringen en het besparen. Vorige week schreef ik al over het wijzigen van de zorgverzekering en de mogelijkheden om te besparen. Bijvoorbeeld omdat je een persoonlijke omstandigheden veranderen, of juist alleen voor de kosten. Als je wilt besparen dan zijn er nog wel meer zaken die onder de loep genomen mogen worden. Denk bijvoorbeeld aan het besparen op je autokosten. Benzine kost een hoop geld maar er zijn ook andere kosten die van invloed zijn op de totale kosten van het bezitten van een auto. Misschien is het eens de moeite waard om ook te kijken naar andere manieren om te besparen op deze kosten; bijvoorbeeld vergelijk autoverzekeringen!

Alle chauffeurs moeten uiteraard verzekerd zijn, maar hoe bekend klinkt dit je: Bij je eerste auto sluit je een autoverzekering af en daarna kijk je jarenlang niet meer om naar je polis. Niet naar de details van de polis, niet als je een andere auto krijgt en ook niet als je persoonlijke omstandigheden veranderen. Het is logisch en te begrijpen, maar het is niet zo slim. Het kan zomaar zijn dat je meer geld kwijt bent aan je autoverzekering dan eigenlijk nodig is en daar begint het besparen op je autokosten dus al. Hieronder vind je 6 manieren om de polis te vinden die bij je past én om je premies te verlagen.

besparen op autokosten
Stockfoto van auto door Syda Productions

Besparen op je autokosten; waar kan je allemaal op letten?

Op je autokosten besparen past mooi in het plaatje van consuminderen, waar we regelmatig over bloggen. Met onderstaande tips kan je ook hier heel bewust mee omgaan.

Besparen op brandstof als onderdeel van je autokosten

Hierboven kwam het besparen op brandstof al even aan de orde. Ga naar een onbemand tankstation zodat je net wat goedkoper een volle tank hebt dan bij andere tankstations. Pas daarnaast je rijstijl aan. Niet teveel gas geven met als gevolg dat je weer teveel moet remmen. Laat bijtijds je gas los en rem bijvoorbeeld op de moter af, dit scheelt brandstof. Check daarnaast ook je bandenspanning. Als je banden niet goed op spanning zijn ligt je brandstofverbruik (en dus de kosten) hoger.

Besparen op je autoverzekering

Voer een jaarlijkse tariefcontrole uit. Bekijk de tarieven van andere autoverzekeringen om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt. Veel verzekeringsafdelingen bieden online handleidingen voor beschikbare services aan en terwijl u dan toch online bent, is het handig om meteen een tool voor het vergelijken van de autoverzekering te bekijken. Online vergelijken kan een tijdbesparende manier zijn om goede deals te vinden.

Kies een eersteklas verzekeraar. Sommige verzekeringen zijn beter dan andere in het omgaan met claims, betalingen en geen-claim-problemen. 

Stel het juiste eigen risico in. Een hoger eigen risico verlaagt je premie, maar bij een ongeval zal je meer uit eigen zak moeten betalen. Als je een goede rijervaring hebt en eerder nog geen ongeval hebt gehad dat jouw schuld was, zou je misschien een gokje kunnen wagen en kunnen kiezen voor een hogere premie waarmee je kan besparen op je autokosten.

Bekijk je aansprakelijkheidsdekking. Controleer of je verzekering voor de auto voldoende aansprakelijkheidsdekking heeft voor lichamelijk letsel en materiële schade. Na verloop van tijd nemen de kosten en risico’s toe, en dat geldt ook voor je dekking. Simpel gezegd, minimale dekking geeft je minimale bescherming.

Is er iets veranderd? Rapporteer verminderde kilometers. Ben je van baan veranderd, werk je nu thuis of ben je werkloos geworden? Bel dan je verzekeraar. Door minder te rijden, kom je misschien ook in aanmerking voor een lagere premie.

Pas op voor oplichting. Oplichters kunnen chauffeurs met geënsceneerde ongevallen afzetten, wat kan resulteren in een verzekeringsclaim tegen jou. Blijf dus goed opletten op de weg. Mocht je toch bij een ongeval betrokken zijn, dan is het noodzaak altijd de plaats van het ongeval te fotograferen en de politie te bellen om het incident te melden.

Rij een tweedehands auto in plaats van een nieuwe

Om te beginnen kan je met een tweedehands auto besparen op je autokosten als het gaat over de aanschaf. Maar misschien denk je wel dat je verder met een tweedehands auto juist meer kosten maakt. Toch is dat niet helemaal waar. Natuurlijk heb je met een tweedehands auto waarschijnlijk meer autokosten als het gaat over reparatiekosten. Maar wat denk je van de afschrijivingskosten?

Een nieuwe auto wordt in rap tempo minder geld waard. Naast dat de auto in aanschaf duurder is, is het ook nog eens zo dat je snel geld ‘verliest’, alleen maar omdat de auto niet meer nieuw is. Een tweedehands auto die al een paar jaar oud is schrijft veel minder af en kost dus ook daadwerkelijk minder.

Koop een kleinere auto om autokosten te besparen

Een grote auto kost meer dan een kleine. In aanschaf, in het brandstofverbruik, maar ook op het gebied van moterrijtuigenbelasting. Dat is precies de reden waarom ik zit te dubben of we onze tweede auto zullen wegdoen. Besparen op autokosten kan eigenlijk gewoon heel simpel zijn. Doe die tweede auto weg, ga voor een elektrische variant óf kies juist voor duurzaam vervoer!

Deel je (tweede) auto met je buren

Er zijn nog steeds veel mensen die dit een lastige vinden, maar het is een super mooie manier van besparen op je autokosten. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat je alles goed regelt samen, maar je hebt de auto altijd voor de deur staan. Ideaal toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven