Besparen op boodschappen, 13 tips om minder geld uit te geven

Besparen op boodschappen? Toen wij een tijdje geleden een enquête hielden onder onze lezeressen met de vraag hoeveel ze uitgaven aan de wekelijkse boodschappen werd daar volop op gereageerd. Super leuk natuurlijk!

besparen op boodschappen

Uit de reacties bleek echter ook dat meerdere lezeressen graag zouden willen budgetteren maar dat het besparen op boodschappen nog niet zo eenvoudig is als het lijkt. Goed voer voor een artikel dus!

Verderop in het artikel vertel ik je trouwens ook nog hoe wij omgaan met het besparen op boodschappen en of ik me überhaupt kan houden aan onderstaande tips 😉 .

besparen op boodschappen

Besparen op boodschappen met deze tips

Besparen op de boodschappen is misschien niet altijd even makkelijk, maar tóch is het zo dat je met deze tips alweer een stapje dichterbij bent. Daar komt nog bij dat voor veel mensen geldt dat ze zomaar een aantal euro’s kunnen besparen door nét even anders in te kopen, of die reep chocolade niet te halen.

  1. Weekmenu
  2. Route uitstippelen
  3. hongeraanschaf
  4. Scanner
  5. Online shoppen
  6. Aanbiedingen (duhuh)
  7. Zelf aan de bak
  8. Verspil geen eten!
  9. Werk met een lijstje
  10. Kook voor meer dagen
  11. Grootverpakkingen
  12. Werken met een vast budget / echt geld
  13. Gebruik met mate
  14. Zo werkt een slowcooker en op deze manier kan je besparen op je boodschappen
Bron: Pinterest ah

1. Weekmenu

Door vooraf een weekmenu op te stellen ben je vaak goedkoper uit. Uiteraard werkt het als de recepten die je wilt gaan koken niet te duur zijn, maar ook het feit dat je met een weekmenu gerichter je boodschappen kan doen en waarschijnlijk met eenmaal boodschappen doen al klaar bent scheelt natuurlijk!

Noteer de prijzen bij je weekmenu, dan maak je nóg makkelijker keuzes.

Tip:Een van onze lezeressen gaf aan dat ze wel een weekmenu bijhoudt, maar tóch iedere dag de boodschappen daarvoor haalt. Zo kan ze de producten pakken die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en die extra goedkoop zijn!

2. Route uitstippelen om op je boodschappen te besparen

Zorg ervoor dat je de boodschappen bij de goedkopere winkels haalt. Een inkopper natuurlijk, dat snap ik. Maar let er toch eens op. Iets wel in de aanbieding bij de een, maar niet bij de ander? Fiets dan een extra rondje om ook even bij die supermarkt binnen te glippen. Is ook nog goed voor je lijf!

3. Hongeraanschaf

Ga GEEN boodschappen doen als je honger hebt! Je komt dan zomaar met héél andere boodschappen thuis dan je eigenlijk van plan was. Als je net na het eten boodschappen doet dan voorkom je dat je 3 euro uitgeeft aan een doosje donuts dat je niet nodig hebt. Totaal geen praktijkvoorbeeld dit 😉 .

4. Tel op, of gebruik de scanner

Uitermate doeltreffend! Spreek vooraf met jezelf af hoeveel de boodschappen deze keer mogen kosten en zorg ervoor dat je de afspraak met jezelf in ere houdt! Tussentijds optellen of -handiger- de scanner gebruiken zorgt ervoor dat je binnen je budget blijft.

5. Online boodschappen doen

Dit is niet in alle gevallen even handig. Natuurlijk moet je de boodschappen dan online kunnen doen bij een goedkope supermarkt én moeten ze gratis bezorging hebben. Zo niet, dan ben je al je uitgespaarde geld weer kwijt. Hier hebben ze wat verschillen uiteen gezet qua prijs voor je online boodschappen.

Het scheelt wel veel als je gevoelig bent voor impulsaankopen. Heeft jouw favoriete supermarkt geen gratis bezorging maar wel een pick-up point? Ook goed! Wel met de fiets gaan dan hè.

Lees ook: Bespaartips voor kleding, 6 handige tips!

6. Aanbiedingen

Natuurlijk werkt het om te letten op aanbiedingen. De kans bestaat dat je van hot naar her fietst omdat de aanbiedingen nu eenmaal in verschillende supermarkten gelden op dat moment, maar als je er de tijd voor hebt dan loont dat zeker de moeite om zo te besparen op boodschappen!

Sla dan ook extra in als het om producten gaat die je altijd gebruikt, ook al ga je deze week over je budget heen. Op de lange termijn scheelt dit in je portemonnee. Let wel op met het type producten. Extra stroopwafels inkopen lijkt me niet zo verstandig.

Extra tandpasta of wasmiddel bijvoorbeeld wel. Mits je daarvan gewoon bij je standaard verbruik blijft.

Bepaalde producten komen altijd weer terug in de aanbieding. Mijns inziens hoef je die dan ook niet voor de volle mep te kopen. Opletten op de aanbiedingen dus voor je favoriete wasmiddel, deo, luiers, tandpasta, tampons, vaatwastabletten, etcetera.

Houd ook de 1+1 gratis van de Kruidvat en Etos goed in de gaten.

7. Zelf aan de bak

Feit blijft dat het zelf snijden van groenten goedkoper is dan dat je kant en klaar koopt, een handige manier van besparen op boodschappen dus. Tweede voordeel is dat je beter bezig bent voor het milieu, want je gebruikt geen plastic zakje waar de voorgesneden groenten inzitten.

En derde voordeel is dat er van de groenten die je in huis haalt altijd wel wat over blijft waar je vervolgens een eitje troep mee kan maken zoals ik ook doe bij de leftovers van de gemaakte linzensoep.

8. Verspil geen eten

Zoals hierboven al aangegeven. Zonde om eten weg te gooien. Of je bewaart het in een bakje als je er de volgende dag iets mee kan, óf je gooit het in de vriezer. Je kan het vaak nog hergebruiken!

Doe daarnaast geen boodschappen totdat je echt niets meer in huis hebt waar je iets mee kan maken. Voor je het weet heb je anders lades vol producten die over de datum zijn, zonde!

9. Werk met een lijstje

Als je boodschappen gaat doen dan werk je met een boodschappenlijstje. Handig voor als je geheugen je deels in de steek laat, maar ook zeer praktisch om niets te kopen wat je niet nodig hebt. Je haalt wat er op het lijstje staat en meer niet. Punt!

10. Kook voor meerdere dagen

Vaak is meer maken in verhouding goedkoper. Hierdoor kan je het totaalbedrag per maaltijd omlaag brengen wat weer goed is voor de portemonnee. Dit wordt wellicht lastiger als je voor een gezin met vier kinderen moet koken, maar voor een gezin met twee kinderen kan je zo prima besparen op boodschappen.

11. Grootverpakkingen om te besparen op je boodschappen

Koop eten en andere benodigdheden voor je huisdieren in grootverpakkingen online. Bij bijvoorbeeld Zooplus of de Huisdiersuper kan je groot inkopen en dat scheelt aanzienlijk vergeleken met de lokale dierenspecialist. En je hoeft het niet zelf naar huis te sjouwen.

12. Werken met een vast budget en echt geld

Kan je jezelf niet goed in de hand houden met pinnen en verlies je overzicht of controle? Pin dan wekelijks je budget voor de boodschappen en betaal gewoon cash! Daar is niets mis mee en als je daarmee geholpen bent… doen dan!

Wat misschien ook handig is om te besparen op boodschappen, is om een app te gebruiken zodat je exact kan zien hoeveel geld je nog over hebt om te besteden. Zoiets als Daily Budget bijvoorbeeld. Of nog mooier … Wallet.

Bij de laatste kan je zelfs een koppeling met je bank app maken zodat je niet al je uitgaven hoeft in te vullen. Is overigens wel een premium feature, maar wel een coole 😉 .

13. Gebruik met mate

Heb je grootverpakkingen ingekocht? En heb je in de reclame ingekocht? Goed gedaan, het besparen op boodschappen begint te lukken! Je bent al halverwege, dit scheelt zeker op je budget. Vergeet alleen niet dat je zuinig aan doet met je spullen.

Heb je meer grootverpakkingen in huis, dan ben je misschien ook wel geneigd om grotere hoeveelheden te gebruiken. Bijvoorbeeld met wasmiddel. Zonde, want met wat minder kan je ook echt toe! Je was wordt net zo schoon, maar je bespaart zo op jaarbasis het nodige op de boodschappen!

Lees ook: Besparen op je energieverbruik en energiebewust worden doe je zo

14. Gebruik een slowcooker als je wilt besparen op je boodschappen

Het klinkt misschien niet voor de hand liggend. Maar als je slowcooker recepten kookt, dan zal je zien dat je gaat besparen op je boodschappen. Je kan namelijk makkelijk die paprika die niet meer zo vers is in de slowcooker stoppen. En ook een doorgroeide ui smaakt nog prima.

In een slowcooker kan je makkelijker wat groente stoppen die niet helemaal vers meer zijn. ZO hoeef je ze niet weg te gooien of opnieuw te kopen!

Hoe bespaar ik zelf op de boodschappen?

Ik ben er tot nu toe niet altijd fanatiek mee bezig geweest, maar ik weet zeker dat wij wel het nodige kunnen besparen op boodschappen zonder dat ik daar heel veel moeite voor hoef te doen. Er zijn namelijk een aantal van de bovenstaande tips waar ik zelf ook (soms) rekening mee houdt.

Op het moment dat ik zo’n tip toe pas (bewust of onbewust) dan zie ik dat meteen terug in het bedrag dat ik moet afrekenen aan de kassa.

Nummer 3; boodschappen doen als ik net gegeten heb is daar een extreem goed voorbeeld van. Dit scheelt me zomaar 5-10 euro per keer. Daarnaast ben ik redelijk kien op nummer 7 en 8.

Meestal snij ik mijn groenten zelf (heel soms in een luie bui niet) en eten weggooien doe ik nagenoeg nooit. Of het moet te lang in de vriezer gelegen hebben, dat gebeurt me nog wel eens. Ook zonde!

Nummer 6 doe ik ook zeer regelmatig en nummer 10 zo nu en dan. Vaak is het niet zo dat ik specifiek voor 2 dagen kook, maar de restjes bewaar ik voor de lunch, of een paar restjes haal ik tegelijk uit de vriezer zodat we een diner hebben van leftovers. Scheelt niet alleen geld, maar ook tijd. Hoef ik lekker niet te koken.

Tip van een lezer

Oja, voor ik het vergeet. Een van onze lezers gaf deze tip: je kinderen de deur uit doen! Misschien niet de meest geliefde oplossing, maar wedden dat het goedkoper wordt allemaal?

Hebben jullie nog goede aanvullingen op deze tips om te besparen op boodschappen? Deel ze zodat iedereen er profijt van heeft!

2 gedachten over “Besparen op boodschappen, 13 tips om minder geld uit te geven”

  1. Een combinatie van een aantal tips hierboven: ik doe graag mijn boodschappen bij AH. Ruim van te voren kan je online al zien wat vanaf maandag in de bonus is. Met die aanbiedingen in gedachte + wat ik nog in huis heb, stel ik het weekmenu samen. AH heeft vaak goede korting op groente en fruit. Verder eten we vega(n) (dat is al een forse besparing an sich en nog goed voor milieu en dierenwelzijn ook 🙂 )

  2. Ik ben een paar weken geleden begonnen met het uitstippelen van een weekmenu. Het idee hierachter was dat ik een paar kilo wilde afvallen en dacht dat het beter was om van te voren voor de hele week te bepalen wat ik op welke dag ging eten. Dit heb ik een paar weken gedaan en ik bleek inderdaad ook veel geld over te houden aan het eind van de week!

    Nog een tip voor het online boodschappen: Als je eenmaal een keer iets hebt laten bezorgen door Albert krijg je regelmatig kortingscodes voor gratis bezorging. Dit is zeker iets om in de gaten te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven