Als ouder zie je maandelijks natuurlijk wat je aan vaste lasten betaalt. Alles bij elkaar kan dit een behoorlijk bedrag zijn waar je waarschijnlijk graag zoveel mogelijk op bespaart. Logisch. Besparen op energieverbruik is hier een mooi voorbeeld van. Zeker in deze tijd nu de kosten van gas en elektra zo enorm stijgen.
Nu weten we zelf wel (deels) hoe we dit kunnen doen. Maar zijn je kinderen ook al energiebewust? Als je zelf bewust met energie om gaat of je richt op groene energie, wil je dit graag overbrengen op je kinderen. Hoe jonger ze energiebewust worden, hoe beter. Neem ze dan ook met onderstaande tips mee in het besparen op energieverbruik. Daar hebben ze later ook profijt van.
Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het millieu. Hoe zorg je er nou voor dat ze niet alle deuren open laten staan en de kachel drie graden hoger zetten als ze het koud hebben?
Ik kan je wel zeggen dat dat hier de nodige ‘kruim’ kost om ze écht energiebewust te maken. We doen ons best maar het besparen op energiegebruik heeft voor de kinderen nog geen hoge prioriteit. Ik heb voor mezelf -en voor jullie- dus wat tips op een rijtje gezet.
Update: mei 2022
Besparen op energieverbruik en je kind bewuster maken
Zoals gezegd probeer ik onze kinderen wat bewuster te maken van ons energieverbruik om zo te besparen en dat doe ik op onderstaande manier.
Tip 1: goed voorbeeld doet volgen
Je kunt je kinderen nog zo vaak vertellen om een warme trui aan te trekken als ze het koud hebben, maar zonder zelf het goede voorbeeld te geven heeft dit weinig effect. Dus haal je mooiste warme trui uit de kast en trek die aan. Leg je kinderen ook uit waarom je een trui draagt en niet meteen de kachel hoger zet.
Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het drogen van de was: waarom hang je het op aan het wasrek en droog je de was niet in de wasdroger? Waarom staat er dus in de winter hier ook een droogrek in huis en niet alleen in de zomer? Of hang ik het wasrek boven het trapgat?
Ik leg dit mijn kinderen uit om ze zo ook bewust te maken dat energieverbruik geld kost en je door simpele aanpassingen snel bespaart.
Lees ook: bespaartips kleding om ook hier je voordeel te behalen
Tip 2: maak van besparen op energieverbruik een spelletje
Met alle apps en slimme meters die tegenwoordig in gebruik zijn, is het heel eenvoudig om bij te houden hoeveel energie je verbruikt. Dit kun je zelfs voor ieder uur van de dag bekijken. Ook kun je zien wat het je jaarlijks oplevert in euro’s door elke dag een minuut korter te douchen.
Hartstikke vernuftig. Maak samen met je kinderen een overzicht van het energieverbruik en probeer iedere week net zoveel of misschien zelfs minder energie te verbruiken, een leuke wedstrijd. Als jullie met z’n allen besparen op energieverbruik, is het leuk om ze daarna een kleine beloning te geven. Bijvoorbeeld taart halen voor bij de koffie of iets dergelijks. Wedden dat ze opeens veel korter douchen?
Tip 3: energie besparen is een leuk onderwerp voor een spreekbeurt
Het lijkt misschien in eerste instantie geen leuk onderwerp, maar daar vergis je je in. Als een van je kinderen binnenkort een spreekbeurt houdt op school stel dan dus voor om het over besparen op energieverbruik te houden.
Zeker weten dat de juf hiervan opkijkt! Er zijn heel veel leuke feitjes over te vertellen die je bijvoorbeeld van Energiegenie kunt afhalen. Met mooie infographics voor op het digibord maakt je kind helemaal de blits.
Laat je kind ook op zoek gaan naar leuke gadgets die helpen bij energiebesparing zodat hij of zij hierover in de klas kan vertellen. Zoals de ijsbeer Hyko, een knapperd die het energiebewust worden ook nog eens leuk maakt. Je kind leert veel over zuinig omgaan met energie en gaat het met behulp van Hyko hopelijk zelf ook doen.
Tip 4: bespreek met je kinderen de hoogte van de energiekosten
Oke, je kinderen vinden de energiekosten waarschijnlijk niet het meest interessante onderwerp om over praten. Neem toch even met ze door wat jullie maandelijks aan energie betalen en wat voor andere leuke dingen je voor dit bedrag zou kunnen doen (bijvoorbeeld met z’n allen naar de Efteling).
Vertel ze ook hoe de energiekosten tot stand komen. Zo worden ze er bewust van dat bijvoorbeeld lang douchen voor een hoge energierekening zorgt. En ik neem lang douchen niet voor niets als voorbeeld… dat is hier namelijk nogal een dingetje 😉 .
Lees ook: besparen op gas met deze 7 tips
Tip 5: een speurtocht naar energiebesparing
Organiseer een speurtocht in huis naar nog meer manieren om energie te besparen. Stel eerst samen met je kinderen een checklist op met handige acties die ervoor zorgen dat je kan besparen op je energieverbruik. Hier een aantal voorbeelden van acties waar wij zelf een bewuste start mee gemaakt hebben en welke we al (bijna) af kunnen vinken.
- Gebruik ledlampen in plaats van gloeilampen;
- Doe in de winter de gordijnen dicht als het donker wordt, hou wel in de gaten dat ze niet voor de radiator hangen;
- schaf een quooker aan in plaats van met een waterkoker te werken
- Zet de verwarming in de slaapkamer niet aan;
- Doe de deuren dicht (ik moet nog regelmatig naar boven lopen, dat wel);
- Zet de televisie helemaal uit als je hem niet gebruikt (vergeten we helaas nog wel eens);
- Schijnt er zonlicht naar binnen? Dan is er geen verlichting nodig;
- Douchen is qua energie veel voordeliger dan in bad gaan;
- Zet de computer uit als je klaar bent in plaats van de slaapmodus
Ontdekken je kinderen dat bepaalde acties in huis nog niet gedaan worden om minder energie te verbruiken? Zorg er dan voor dat jullie dit voortaan wel met z’n allen doen. Leuk toch als je kinderen op die manier mee denken over het besparen op energieverbruik?
Je kind energiebewust maken kan ook online
Heeft je kind na dit alles nog puf over en is hij of zij al redelijk energiebewust? Dan kan je ook de laatste stap nog zetten op het besparen op energieverbruik door samen met je kind te kijken hoe het nu eigenlijk zit met al die aanbieders. Je weet ongetwijfeld wel dat het tegenwoordig heel eenvoudig is om op een andere leverancier over te stappen.
Misschien is jullie energiecontract niet meer het voordeligst. Zorg er dus voor dat je altijd lage energietarieven hebt en niet onnodig veel aan energiekosten betaalt. Laat je kind zien hoe je op zoek kan gaan naar het voordeligste energiecontract. Dat doe je bijvoorbeeld met een energievergelijker. Zo worden ze niet alleen energiebewust maar ook wegwijs in de energietarieven en leren ze welke energieleveranciers er allemaal zijn.
Ben jij bewust bezig met het besparen op energieverbruik en betrek jij je kinderen hier ook bij? Ik ben benieuwd, en al helemaal als je nog mooie tips voor ons hebt over hoe jij je kinderen hier bij betrekt! Let us know!
Gebruikte afbeelding via Shutterstock
Bedankt voor je fijne tips en je artikel, hier kan ik wat mee!