Besparen op gas: 7 tips voor ’n warm huis maar een lagere rekening

We hebben er al een aardig voorproefje op gehad: de winter staat weer voor de deur. Dan kan je natuurlijk gewoon de thermostaat op maximaal zetten en je verder geen zorgen maken. Totdat je de energierekening krijgt 😉 . Bovendien is al dat stoken niet bepaald goed voor het milieu. En met opwarming van je huis is niets mis, maar opwarming van de aarde gaan we met zijn allen liever tegen. Of je het nu doet voor je eigen portemonnee, of voor de wereld om je heen: besparen op gas en je verwarmingskosten is geen overbodige luxe. Wij zetten 7 tips voor je op een rij! Vooral ook omdat ik onlangs zelf zomaar ineens een dag zonder werkende cv ketel bleek te zitten! AARRRRGGHHH!

besparen op gas

7 tips om te besparen op gas zonder te overdrijven

1. Dress up

Misschien wel de allergemakkelijkste en meest voor de hand liggende tip om te besparen op gas: zet je thermostaat lager. Dat lijkt wel érg logisch – en dat is het ook. Maar wist je dat je al 5% gaat besparen op verwarmingskosten als je de thermostaat maar één graadje lager zet? Dat schiet op hè! Hou je meteen wat geld over om een leuke nieuwe trui te scoren. En je hebt weer een goed excuus om heerlijk met je lief onder een dekentje te kruipen en even te Netflixen.

2. Isoleren kan je leren

De belangrijkste tip om energie te besparen is misschien wel isoleren. Niemand stookt graag voor de vogeltjes, die houden zichzelf wel warm. Breng je je jaarafrekening graag naar beneden dan kan je beginnen met alle kieren en gaatjes dicht te maken. Denk aan tochtstrips bij de ramen of een brievenbusborstel bijvoorbeeld. Zo was het bij ons hoognodig dat we een goede tochtstrip onder de deur kregen. Inmiddels gaat de deur wat lastiger open, maar kou komt er niet zomaar meer binnen 😉 .

Wist je dat ook het ophangen van gordijnen werkt? Die isoleren super goed. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over je radiatoren vallen, dan houden ze de warmte juist weer wat teveel tegen. Een stuk goedkoper dan dubbel glas, maar ook hartstikke effectief!

Wil je het goed aanpakken, dan zorg je natuurlijk wel dat je dubbel glas hebt, maar dat is een open deur, toch? Ook daken, gevels, en vloeren kunnen geïsoleerd worden. Dat kost aanvankelijk wat meer, maar op de lange termijn is het natuurlijk juist goedkoper. En stukken beter voor het milieu!

Lees ook: milieubewust leven en groen opvoeden met deze 7 tips

3. Besparen op gas: isoleer je CV

Afgezien van je huis, kan je ook de verwarming zelf op allerlei manieren efficiënter maken. Door hem te isoleren bijvoorbeeld! Wist je dat ook de leidingen van je cv geïsoleerd kunnen worden? En ook de radiatoren zelf kan je gemakkelijk energiezuiniger maken. Plak radiatorfolie aan de achterkant, waardoor de warmte niet direct door de muur weer verdwijnt. Wel doen voordat je ze ophangt, dan kan je er makkelijker bij 😉 !

4. Oogjes toe? Thermostaat ook!

Afgezien van je thermostaat altijd een graadje lager te zetten, kan je ook veel besparen door hem op bepaalde momenten echt lager te zetten. Bijvoorbeeld als je een dagje weggaat, of ’s nachts. Zet je thermostaat een uur voordat je gaat slapen al omlaag. De kamer koelt dan langzaam af. Jij zit nog in de restwarmte maar bespaart toch een uur energieverbruik. Zet de verwarming helemaal uit in ruimtes waar je er toch geen profijt van hebt, bijvoorbeeld in de hal, en houd deuren dicht om de warmte in bepaalde kamers te houden.

Zo hebben wij bijvoorbeeld naar boven toe een open verbinding. Hartstikke fijn, behalve dan dat de deuren van de slaapkamers echt dicht gehouden moeten worden. Doen we dat niet? Dan voel ik de kou gewoon naar beneden trekken!

5. Investeer in een energiezuinige ketel

Je kan zoveel isoleren als je wilt, maar als je nog een oude CV ketel hebt is dat een kwestie van dweilen met de kraan open. Het is een feit; hoe ouder de ketel, hoe minder zuinig. Heb je echt nog een oud bakbeest en verwonder je je regelmatig over de gasrekening, dan kan je toch misschien beter overwegen om een nieuwe CV ketel te kopen. Let op, want elke soort ketel heeft andere capaciteiten. Win goed advies in om te bepalen welke ketel het best bij jullie huis past.

6. Investeer in een slimme thermostaat

Niet alleen een energiezuinige ketel, maar ook de thermostaat is heel belangrijk om te besparen op gas. En eigenlijk geldt hier hetzelfde als voor de ketels: hoe ouder het apparaat, hoe minder zuinig. En in dit geval ook hoe minder makkelijk. Een thermostaat is anno 2016 namelijk niet alleen zuiniger -als je hem op de juiste manier gebruikt- maar ook nog eens veel slimmer geworden. Zo kan je gaan voor een thermostaat die met GPS bepaalt of jij al bijna thuis bent, en dan automatisch de verwarming aanzet. Als je dan binnen een bepaalde omtrek van je huis gesignaleerd wordt, dan springt automatisch de verwarming aan, koel toch? Of een thermostaat die je met je smartphone bedient, de meeste mannen zijn daar ook gek op 😉 .

Lees ook: is dag- en nachttarief veel voordeliger?

7. Zorg voor een goed onderhoudscontract

Onderhoud aan je cv is hartstikke belangrijk. Zeker als je al een wat ouder model hebt is het advies om er met enige regelmaat door een expert naar te laten kijken. Sluit een goed onderhoudscontract af. Zo weet je zeker dat je nooit in de kou staat als het op je CV aan komt! Bovendien kunnen de experts je als geen ander adviseren over welke energiebesparende maatregelen het beste bij jou huishouden passen. Zo wordt het kopje koffie wat je aanbiedt ook gelijk nuttig!

Heb jij nog meer tips voor het besparen op gas die we kunnen toevoegen? Let us know!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven