Besparen op je tuinaanleg? 5 tips!

Ben je toe aan verandering in je tuin, of heb je een nieuw huis gekocht en moet de tuininrichting ook nog gebeuren maar is er niet veel geld meer over? Met deze tips kan je besparen op je tuinaanleg en tóch de nodige veranderingen doorvoeren en je tuin opnieuw inrichten.

besparen op tuinaanleg

Besparen op je tuinaanleg doe je zo

Sommige dingen ‘moeten’ gebeuren als je gaat verhuizen. De tuin blijft echter vaak tot het laatst toe liggen. Logisch ook want je wilt graag je huis helemaal op orde hebben. Helaas blijkt vaak dat er voor de tuin niet veel geld meer overblijft.

In dit geval is besparen op je tuinaanleg heel slim. En het is nog goed te doen ook, het is gewoon een kwestie van keuzes maken.

Wij hebben zelf aardig wat in de tuin gedaan. Aangezien we een hele grote tuin hebben is dat voor ons een manier geweest om te besparen op de tuinaanleg en inrichting. Ik deel onze tips graag met jullie.

1. Doe zoveel mogelijk zelf

Dit is een inkoppertje natuurlijk, maar het valt niet te ontkennen. Hoe meer je zelf doet, des te goedkoper wordt het om dingen in je tuin te veranderen en aan te pakken.

Zo hebben wij zelf onze beregening aangelegd. Het hele systeem hebben we natuurlijk aan laten eggen, want daar hebben we niet veel verstand van, maar het leggen van de slangen en het monteren van de sproeiers is niet heel moeilijk.

Op die manier hebben we al zomaar duizend euro kunnen besparen op de tuinaanleg.

2. Besparen op je tuinaanleg? Kies een voordelige overkapping!

Qua terrasoverkappingen kan je ook alle kanten op. In ons vorige huis hebben we bijvoorbeeld een terrasoverkapping op maat laten maken en monteren. Een rib uit ons lijf kan ik je wel zeggen!

Maar als je een terrasoverkapping met standaard afmetingen kan kiezen voor je tuinaanleg dan kan je daar heel veel op besparen. Zeker als je dan nog voor een zelfbouwpakket kiest zoals bijvoorbeeld de terrasoverkapping van ForaVida.

Deze worden als compleet pakket aangeleverd waarbij je kan kiezen uit verschillende maatvoeringen. Hij bestaat namelijk uit delen die je aan elkaar kan koppelen. Met een goede gebruiksaanwijzing is dit prima zelf te doen waardoor je veel minder geld kwijt bent en toch lekker on de overkapping kan zitten!

3. Maak plantvakken in plaats van plantenbakken

Een heel groot verschil in het uitgeven van geld behaal je door te werken met plantvakken in plaats van met plantenbakken.

Kies er bijvoorbeeld voor om te werken met een plantvak in je gazon, zonder borderrand, of gebruik een borderrand van schellevis. Deze zijn een stuk goedkoper dan als je bijvoorbeeld kiest voor cortenstalen plantenbakken. Alhoewel die laatste wel heel tof staan als aankleding rondom het zwembad.

Je kan ook kiezen voor eenvoudige betonbandjes om een afscheiding te maken.

4. Tuinaanleg in het najaar doen om te besparen

Het moment van de tuinaanleg doet ook al veel als je hierop wilt besparen. Bij de meeste mensen begint het namelijk in de lente te kriebelen. Ze willen dan de aanleg van hun tuin aanpakken om er in de zomer nog van te kunnen genieten. Op zich begrijpelijk, maar dit is wel dee drukte tijd voor hoveniers en stratenmakers die je terras kunnen leggen (als je dit niet zelf doet).

Het voordeel van een tuinaanleg in het najaar is dat je bijvoorbeeld ook kan besparen op de planten. In het najaar je planten planten is sowieso een goed idee trouwens. Maar los daarvan kan je dan bollen planten, of hele kleine plantjes.

De kosten hiervoor liggen een stuk lager en tegen de tijd dat het zomer wordt zijn jouw plantjes sterk en uitgegroeid tot volwaardige planten. Dat scheelt een hoop!

Kies daarnaast bloemen en planten die zichzelf vermeerderen of die je zelf kan vermeerderen door ze te splitsen. Of bloemen waar je de zaadjes van kan opvangen om ze te planten. Zo kan je -door in het begin wat te planten- zelf ervoor zorgen dat je tuin steeds voller komt te staan.

Zonder dat je steeds geld hoeft uit te geven. Een mooie manier van besparen op je tuininrichting toch? Je kan ook kiezen voor een Jardin sauvage 😉 .

5. Kies voor eenvoudige bestrating

Een terras met dure keramische tegels is mooi, maar je kan ook met gewone betontegels een leuk terras maken. Kies er bijvoorbeeld voor om de betontegels af te wisselen met wat gebakken klinkers (hebben wij zelf ook gedaan). Dit geeft al een totaal andere uitstraling en toch kan je zo veel besparen op tuinaanleg.

Simpel besparen op je tuinaanleg

In het kort nog even hoe je dus eenvoudig kan besparen op de aanleg van je tuin.

Kies ervoor om zoveel mogelijk zelf te doen. Dat wat je zelf kan doen, bespaart al direct in de manuren. Daarnaast kan je kiezen voor oplossingen die wat minder duur zijn doordat je gebruik maakt van kant en klare pakketten (zoals de terrasoverkapping), én is de tijd van het jaar belangrijk als je kijkt naar de planten.

Zoek je inspiratie over tuinen en de manier waarop je creatief kan zijn met weinig? Dan is je Pinterest jouw platform!

Heb jij nog meer tips voor ons over het besparen op je tuinaanleg? Dan horen we dat natuurlijk graag van je!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven