Je tuin veranderen? Gebruik deze tips voor een goede aanpak!

Het veranderen van een bestaande tuin kan best lastig zijn. Niet alleen omdat het veel werk is, of de verandering misschien veel geld kost, maar ook omdat je misschien wel planten en/of bomen wilt hergebruiken. Dat laatste betekent dat je veel moet verplanten. Op zich geen probleem, maar als je tuin op de schop gaat dan moet je wel plek hebben om te verplanten, of tijdelijk plek maken bijvoorbeeld. En daarnaast speelt het jaargetijde ook een rol. Ik laat je graag zien hoe wij onze tuin metamorfose hebben aangepakt!

Je bestaande tuin veranderen, een plan van aanpak

Een plan van aanpak om je tuin te veranderen is wel handig, zo niet essentieel! Dat kan ik je nu uit ervaring vertellen. Wij hadden namelijk géén plan van aanpak waardoor we dingen dubbel gedaan hebben en gewoon minder effeciënt bezig zijn geweest. Uiteindelijk is alles goedgekomen, maar een plan van aanpak is toch beter.

tuinplan maken

1. Starten met een tuinontwerp

Omdat wij aardig wat tuin hebben (totaal een kleine 3000 m²) hebben we vorig jaar al een tuinplan laten maken. Dat is voor ons een heel belangrijke actie geweest omdat dit plan vooral als gespreksontwerp heeft gediend. In de loop van de maanden hebben we dit tuinplan heel vaak in onze handen gehad. Hebben we eraan geplukt en getrokken en ook zaken veranderd omdat we de bestaande tuin inmiddels al een aantal maanden hadden ervaren. We zaten immers pas net in ons nieuwe huis.

Het tuinplan heeft dus voor veel discussie gezorgd en heeft er daarnaast voor gezorgd dat we goed hebben kunnen nadenken over wat we nu wel en niet wilden. Bovenstaande tuinplan kwam van de hovenier. Uiteindelijk hebben we gekozen voor minder terras en hebben we ook geen pad om de vijver geplaatst. De trampoline hebben we helemaal naar achteren verzet en de border waar hier het zwembad staat ingetekend is nog zoals hij was.

bestaande tuin veranderen
nieuwe voortuin gemaakt

2. Vraag verschillende offertes op

Ga je je bestaande tuin niet helemaal zelf veranderen, maar maak je ook gebruik van een hovenier? Zorg dan dat je bijtijds verschillende offertes opvraagt. Er kan niet alleen veel verschil in prijs zitten, maar ook in de planning van betreffende mannen. Onze ervaring is dat de planning echt een drama was. Misschien door de corona periode maar uiteindelijk hebben wij besloten om een deel van de tuin veranderingen zelf op te pakken. Financieel ook een stuk aantrekkelijker natuurlijk.

Tip: bekijk wat je zelf kan doen en wat je wilt uitbesteden. Bespreek dat vooraf goed zodat je de werkzaamheden van iedereen goed in kaart kan brengen

3. Maak een prioriteiten lijst

Nadat je dus goed in je hoofd hebt wat je wilt is het belangrijk om een prioriteiten lijst te maken van alles wat er moet gebeuren. Zo hadden wij bijvoorbeeld achter in onze tuin heel veel hortensia’s staan. Omdat daar een groot deel weg moest, maar ik de planten zelf niet wilde weggooien ben ik aan de slag gegaan met herplanten. Dat hebben we allemaal zelf gedaan en in totaal waren dat ongeveer 40 hortensia’s die naar de voortuin gingen. Wat een enorme klus was dat! Die 40 stuks was eerst helemaal niet de bedoeling namelijk. Doordat we onze prio’s niet op orde hadden en ook extra werk gingen uitvoeren (zie hieronder) werd het een spoedklus van veel meer planten dan we gedacht hadden.

Beslis dus vooraf goed welke planten je wilt behouden en welke er weg gaan. Daarnaast wil je ook in kaart brengen welke planten er kunnen blijven staan op de plek waar ze staan en welke er verplant dienen te worden.

zelf beregening plaatsen

Frezen van de grond voordat je nieuwe grasmatten legt

Naast helderheid over de planten is het ook goed om te kijken waar je schaduw in de tuin wilt. Waar komt de zon op en hoe kan je ervoor zorgen dat je fijne plekken in de tuin kan creëren om lekker te zitten? Als de basis goed bedacht is kan je daarna altijd nog andere leuke tuin ideeën toepassen.

4. Wat ga je doen met eventuele beregening?

Terwijl wij de bestaande tuin aan het veranderen waren kwamen er bij ons nog meer wijzigingen bij. Zo hebben we bijvoorbeeld in eerste instantie bedacht alleen in de voortuin de beregening aan te leggen en volgend jaar pas de achtertuin te doen. Maar uiteindelijk bleek dat helemaal niet handig. De slangen moesten namelijk toch door de achtertuin gelegd worden, dus een deel van de achtertuin lag daardoor nu ook open.

We hebben vervolgens besloten om ook de achtertuin maar gelijk te doen qua beregening. Dat betekent niet alleen veel meer werk met het leggen van de beregening, maar ook veel meer graafwerk voor de sleuven én veel meer hortensia’s verplanten dan eerder de bedoeling was. Een groot deel van die 40 hortensia’s hebben we dus echt ‘stel op sprong’ in een weekend moeten verplanten terwijl het heel heet was. Niet fijn voor de planten, maar ook de tijdsdruk was voor ons enorm. Nog zo’n voorbeeldje waarbij een goede prio lijst en een goed plan van aanpak van belang is.

Toen de achtertuin volledig open lag hebben we ook meteen nog een extra terras laten leggen dat ook bedoeld was om volgend jaar aan te pakken. Ik weet inmiddels met wat voor geschut ze in de tuin komen en wilde niet nog een keer al mijn gras kapot gereden hebben.

Het grote voordeel? We zijn nu wel voor een heel groot deel klaar!

goed gereedschap voor in de tuin

5. Zorg voor goed gereedschap als je zelf aan de slag gaat

Een heel belangrijke tip voor als je zelf je tuin wilt veranderen en bijvoorbeeld bestaande planten wilt verzetten. Maar ook voor het latere moment als je tuin al klaar is. Zorg voor goed gereedschap! Ik kan het eigenlijk niet genoeg benadrukken. Een simpel voorbeeld: wij hebben eerst met een hele oude botte schop het nodige graafwerk verricht. Dat is niet alleen vreselijk irritant, maar zorgt ook nog eens voor rugklachten. Een goede spade doet wonderen. Verder hebben wij het nodige moeten verticuteren en zelfs moeten frezen. Dat laatste hebben we laten doen overigens, maar verticuteren kan je prima zelf. En als je dat toch regelmatig moet doen, dan is het zeker zo handig om daar zelf een apparaat voor te hebben. Die van ons komt van WOLF-Garten, net als bijna al ons andere tuingereedschap trouwens.

oude tuin veranderen
big slabs graszoden leggen bij het veranderen van de tuin

6. Gras zaaien of grasmatten leggen

Bedenk ook of dat je bijvoorbeeld gras wilt inzaaien (goedkoper) of dat je grasmatten wilt leggen (sneller klaar). Het niveau van het grondoppervlak moet daar namelijk op aangepast worden. Wij hebben uiteindelijk de afweging gemaakt voor big slabs grasmatten. Vooral ook omdat ik graag opnieuw wilde beginnen met gras zonder onkruid. De overweging om in te zaaien is wel aantrekkelijk natuurlijk, maar onkruid krijgt dan weer dezelfde kans om te groeien als het gras!

7. Het plan van aanpak

Een plan van aanpak is dus heel belangrijk bij je tuinverbouwing! Zoals ik hierboven al aangaf hadden wij geen plan van aanpak. Dom, want doordat we dat niet heel helder hadden hebben we sommige zaken dubbel moeten doen, zoals het frezen bijvoorbeeld. Verder moest in de planning eigenlijk het een al verplaatst zijn om het ander te kunnen doen. Zo gingen bij ons de bomen rondom de vijver weg, maar de grassen die daaronder stonden die wilde ik nog verplanten. Dat moest dus eerst gebeuren om de bomen ook met een bobcat weg te kunnen laten halen. Maar om de grassen te kunnen planten moest eerst de nieuwe plantenbak gemaakt worden.

Het is bij het veranderen van een bestaande tuin dan ook heel belangrijk dat je alle taken opschrijft. Vervolgens ga je de prioriteiten bepalen en hang je er een planning aan. Zeker als er dingen af moeten zijn voordat je aan iets anders kan beginnen. In je plan van aanpak neem je ook op wat je zelf doet en wat je door een ander laat doen.

Tip: denk eraan dat je eerst de beregening doet en daarna het straatwerk laat leggen. Zo kan je de slangen van je beregening al wel doortrekken. Het straatwerk moet natuurlijk gelegd zijn voordat het gras er komt. Anders wordt dit naderhand weer helemaal kapot gereden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven