Bestaansrecht doodgeboren baby is eindelijk een feit

Eindelijk is het dan zover. Sinds vandaag heeft ook een doodgeboren baby bestaansrecht. Door een wetswijziging is het mogelijk gemaakt om een baby’tje wat niet levensvatbaar is bij de geboorte toch in de basisregistratie op te nemen.

bestaansrecht doodgeboren baby
Stockfoto baby in handen moeder door Patchouli

Hoezo geen bestaansrecht voor een doodgeboren baby?

Als je er nooit mee geconfronteerd bent geweest, dan heb je het wellicht niet eens in de gaten, maar voor ouders die wel in deze situatie hebben gezeten is deze wetswijziging een belangrijke vooruitgang.

Zij voelen de pijn van een levenloos ter wereld gekomen baby waar eerder niet eens erkenning voor bestond. Maar dat is nu gelukkig veranderd. Uiteraard veranderd dit nog helemaal niets aan het verdriet waar de ouders doorheen moeten. Toch is het feit dat je kindje erkend wordt, een duidelijke vooruitgang. Het bestaansrecht voor je doodgeboren baby is namelijk een belangrijke stap in de verwerking van je verlies.

Door het bijschrijven in het persoonsregister wordt je baby ook officieel onderdeel van de gezinssamenstelling. Niet alleen emotioneel zal je doodgeboren babytje bij het gezin horen, maar in alle officiële documentatie wordt het bestaansrecht van je kindje getoond.

Registratie niet alleen in overlijdensregister maar ook in geboorteregister

Is je baby levenloos geboren en ben je langer dan 24 weken zwanger geweest, dan ben je verplicht om aangifte te doen van de geboorte van je kindje. Je kan dat zelf doen, maar ook het ziekenhuis of een uitvaartverzorger neemt die taak eventueel op zich.

Toch werd hier in het verleden alleen een registratie in het overlijdensregister van gemaakt. Het bestaansrecht van je baby werd niet erkend in het geboorteregister. Deze situatie deed zich overigens alleen voor als je kindje dood geboren was. Heeft je kindje even geleefd dan werd je baby al wel in het geboorteregister bijgeschreven. De grens tussen wel of geen erkenning van het bestaansrecht was dus eigenlijk flinterdun. Die grens is nu gelukkig verdwenen.

Het inschrijven in het geboorteregister kan overigens ook nog met terugwerkende kracht geregeld worden. Is er voor je doodgeboren baby bij de geboorte een akte van levenloos geboren opgemaakt? Dan kan je die om laten zetten. Wil je dit alsnog geregeld hebben, neem dan contact op met de gemeente waar je kindje destijds ter wereld kwam en waar ook de aangifte van overlijden is gedaan.

Uitvaart voor dood geboren baby

Afscheid nemen door middel van een begrafenis of crematie was in het verleden niet zomaar geregeld voor je doodgeboren baby. Bij een miskraam voor de 24e week van de zwangerschap had je als ouders zelfs het recht om je kindje gewoon in de natuur, of in je tuin te begraven.

De medische kosten zijn voor een levenloos geboren baby ‘gedekt’ onder de zorgverzekering van de moeder. Een uitvaart is daarmee niet geregeld. De gemiddelde kosten voor de uitvaart van een doodgeboren kindje worden geschat op ongeveer € 1.000,00. In veel gevallen worden deze kosten niet gedekt door een uitvaartverzekering -ook niet als beide ouders een uitvaartverzekering voor zichzelf hebben. In een aantal gevallen maakt de uitvaartverzekering daar een uitzondering op.

1 gedachte over “Bestaansrecht doodgeboren baby is eindelijk een feit”

  1. Beste,
    Ik zat op jullie mooie site te kijken en kwam daar informatie tegen over het verlies van een baby. Wat goed dat jullie ook daar aandacht aan besteden. Wij hebben vorige maand Steunpunt Nova opgericht, een stichting die ouders die een baby verliezen ondersteunt. We hebben een website waar echt alle informatie opstaat die je nodig hebt vanaf de allereerste dagen na het slechte nieuws. We zouden het fijn vinden als jullie zouden kunnen verwijzen naar de site van Steunpunt Nova en de hulpkaarten zouden kunnen noemen die we verstrekken. Aangezien we zelf niets verdienen aan het Steunpunt, zouden we het zeer op prijs stellen als dit kosteloos kan.

    Dankjewel en met vriendelijke groet,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven