Kunst in huis! Ga je voor exclusief, of kies je mainstream en betaalbaar?

Er is niets zo persoonlijk als kunst in huis vind ik. Alhoewel je hele interieur natuurlijk op persoonlijke smaak gebaseerd is gaat dat met kunst nog een stapje verder. Kiest de een voor persoonlijke foto’s aan de muur, de ander houdt juist van exclusieve kunst die maar eenmalig gemaakt wordt. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die juist gaan voor meer mainstream betaalbare kunst in huis. Gewoon omdat ze het financieel niet aantrekkelijk vinden om naar exclusieve kunst op zoek te gaan, of omdat de betaalbare kunst gewoon beter bij hun smaak past.

Kies je voor betaalbare kunst in huis die je vaker ziet? Of ga jij voor exclusief?

Ik vind voor beiden wat te zeggen. Zelf ben ik erg lastig met dingen aan de muur en daarnaast hou ik ervan om wat te variëren met de inrichting van mijn huis. Kiezen voor betaalbare kunst in huis is dan makkelijker, omdat je ook nog eens kunt wisselen zonder schuldgevoel. Als je gaat voor exclusieve kunst betaal je over het algemeen duidelijk meer. Maar tóch sluit ik daarmee exclusieve kunst in huis niet uit, want jemig wat zijn er toch een hoop kunstenaars die écht mooie dingen maken!

Niet alles past zomaar bij ons in huis vind ik, maar ik kan wel een hele hoop stijlen waarderen. Qua inrichten, maar ook qua kunst. Ik hou van een tikkie modern in huis, met een stoere twist. Ik zal dan ook niet snel gaan voor een schilderij van een van de oude meesters, alhoewel die momenteel super trendy zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan afbeeldingen van het melkmeisje van Johannes Vermeer. Die vind je momenteel op allerlei manieren terug. In de vorm van een wandkleed bijvoorbeeld, of zelf uit te printen op foto hexagons of in de vorm van een toffe muurcirkel. Want het gaat natuurlijk niet alleen om de afbeelding, maar ook om de vorm waar je naar op zoek bent.

betaalbare kunst aan de muur in huis

Betaalbare kunst in onze chillruimte

Zo zocht ik nog iets moois voor aan de muur in de chillruimte. En aangezien daar met regelmaat puberende jongens en meiden chillen wilde ik graag iets aan de muur waar ik me niet teveel zorgen over hoef te maken. Geen oude meester dus maar betaalbare kunst in huis die -indien nodig- tegen een stootje kan. Ik heb daarom gekozen voor wandkleed ’the look’ welke ik gevonden heb bij Betaalbarekunst.nl. Hoe toevallig 😉 . Een hele mooie print in kleuren die goed bij onze inrichting passen met een stoere uitstraling door de vrouw die erop staat. Lotte vind het maar niks (zo zie je maar, over smaak valt niet te twisten), maar de rest vind het wel prima geloof ik.

Ongetwijfeld heb je dit wandkleed al vaker ergens gezien, maar dat maakt mij niets uit. Sommige mensen hebben wat tegen mainstream kunst, omdat je geen alleenrecht hebt op deze items, maar soi. Ik denk dat je -als je iets mooi vindt- er niet naar hoeft te kijken of anderen het ook hebben of niet.

Exclusieve kunst in huis

Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat ik het ook niet fantastisch vind om wat unieke items in huis te hebben. Zo ben ik ook ontzettend blij met mijn maan schilderij van Lady of the Fresh Moon. Een ‘one of a kind’ die nergens anders hangt in prachtige kleuren. Eigenlijk komen de kleurstellingen van beiden wel overeen, alleen zijn de kleuren van mijn maan schilderij wat intenser dan die van het wandkleed.

Voor mij is het toch het financiële plaatje wat vaak de doorslag geeft om voor wat meer betaalbare kunst te gaan. Zolang we nog een aantal verbouwingen te gaan hebben zit dure kunst er gewoon niet in. Onze prioriteit ligt dan toch bij het verfraaien en verbeteren van het huis en die kunst die komt wel. Totdat we ergens tegenaan lopen waar we niet omheen kunnen. Want zo is het natuurlijk ook met kunst in huis. Als je ergens écht door geraakt wordt, en je kan het betalen, dan speelt geld een minder grote rol. Dan weegt het belang van je gevoel een grotere rol, net zoals bij ons maan schilderij.

betaalbare kunst in huis, een krokodil!

Ik vond overigens bij het zoeken naar het wandkleed wat ik al in mijn hoofd had ook een tof kunststof beeld. Eerst bedacht ik me dat deze wellicht leuk is voor in de tuin, bij de jacuzzi in de buurt, maar voorlopig ligt meneer nog in de hal mensen de stuipen op het lijf te jagen, haha. Als we straks klaar zijn met verbouwen dan ga ik eens op mijn gemak kijken waar hij het leukste staat!

Ben je ook op zoek naar kunst die betaalbaar is? Hier vind je mooie wandkleden en betaalbare beelden.

Hoe zit het met jou? Ga jij voor betaalbare kunst of geef je wel graag meer geld uit aan exclusieve kunst? En van wat voor type kunst hou je?

1 gedachte over “Kunst in huis! Ga je voor exclusief, of kies je mainstream en betaalbaar?”

  1. Bedankt voor de interessante vergelijking tussen betaalbare kunst en exclusieve kunst. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je items koopt die jij mooi vindt en die goed in jouw interieur passen. Het financiële puntje kan inderdaad de doorslag geven, dat ben ik met je eens. Wij zijn op zoek naar kunst uit Afrika, omdat wij van reizen en van Afrika houden. Afrikaanse figuren kopen staat op ons lijstje, dat lijkt ons een mooie toevoeging aan ons interieur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven