Boy oh boy, wat hebben we toch hard gewerkt de afgelopen maanden. Maar het resultaat mag er zijn! Het is nog niet helemaal af, maar het begint ergens op te lijken en eindelijk heb ik dan ook mijn stalen deuren in huis. Het was nog even zoeken naar betaalbare stalen deuren, maar ik heb ze gevonden hoor! Het is natuurlijk helemaal ‘on trend’ stalen deuren in huis. En omdat je het zoveel ziet zijn er mensen die er niet veel meer aan vinden, maar ik ben helemaal verliefd op onze prachtige deuren. We hebben een stalen scharnierdeur met magneetslot tussen de woonkamer en de hal. En een stalen schuifdeur tussen onze keuken en bijkeuken en ik ben een blij ei met deze deuren in huis.
Betaalbare stalen deuren in huis, op maat of niet
Er zit nogal wat verschil in stalen deuren. Je hebt allerlei verschillende varianten van stalen deuren met glas. De diverse uitvoeringen lopen van 3 vlaks tot 4 vlaks, tot aan vlakverdelingen in het staal die nog wat speelser zijn. Ik was zelf op zoek naar 3 vaks stalen deuren, maar dan natuurlijk liefst niet te duur. Onze hele verbouwing ging nogal wat knaken kosten en dus werd het voor mij een sport om op een betaalbare manier naar de rest van de inrichting te kijken.
Dat heb ik gedaan, en met succes kan ik wel zeggen, want er blijken toch gewoon betaalbare stalen deuren in de handel te zijn. Zolang je ze maar niet volledig op maat laat maken, want dan kosten ze wel € 1500,00. Ga voor stalen deuren in standaard maten en het wordt ineens betaalbaar. Wij waren voor € 600,00 klaar! Met een schuifdeur is dat sowieso wat makkelijker, want daar kan je een klein beetje spelen met de deuropening die je hebt of laat maken. Maar een stalen scharnierdeur met kozijn moet wel exact passen in de deuropening natuurlijk.
Stalen deuren in standaard maten zijn zeker betaalbaar
Om uiteindelijk dus niet te duur uit te komen hebben we ervoor gekozen om een stalen scharnierdeur met kozijn aan te schaffen in een standaard maat. Ik snap dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Maar door onze verbouwing hebben we een aantal zaken in huis zelf kunnen bepalen. De muur tussen eetkamer en hal – waar de stalen deur in zou moeten- werd deels afgebroken waardoor dit toch allemaal gestuct moest worden. Daardoor konden we beslissen om de deuropening te vergroten en precies op maat te laten maken voor de betaalbare stalen deur.
Deuropening op maat maken
Nu klinkt dat makkelijk dan gezegd, daar ben ik me van bewust. En dat is het eigenlijk ook. Tussen jou en mij gezegd – ik heb er buikpijn van gehad of de deuropening wel precies de juiste maat zou zijn voor de stalen deur. Omdat ik zelf voor uitvoerder heb gespeeld in onze verbouwing heb ik ook de coördinatie zelf gedaan. Het gat voor de deur hebben we zelf gesloopt. Daarna moest de stucadoor het verder precies afmeten en stuccen. Bij de zijkanten van de deuropening zat daar geen uitdaging. De sparingsmaat van de betaalbare stalen deur met kozijn was immers bekend. Alleen in de hoogte was het nog spannend omdat we ook nog zelf een vloer hebben gelegd over onze oude plavuizen.
En onder die vloer, op de oude plavuizen moest ook eerst nog een egalisatielaag gesmeerd worden, voordat de pvc vloer gelegd kon worden. De exacte dikte van zo’n egalinevloer is natuurlijk lastig te bepalen. Maar het smeren van de vloer hebben we pas gedaan nadat de stucadoor al klaar was. Super spannend dus of dat het kozijn met de stalen deur nog ging passen. Maar hij past precies!
Zelf monteren van betaalbare stalen deuren
Met onze aannemer heb ik besproken dat we zelf de stalen deur zouden monteren om zoveel mogelijk geld tijdens de verbouwing te besparen. Ik heb immers nog meer wensen. Mocht het niet lukken dan konden we hem altijd nog bellen.
Uiteindelijk hebben we nadat we de vloer gelegd hebben de stalen deur met kozijn zelf geplaatst. Wil je dit ook zelf gaan doen? Dan heb ik hieronder nog wat tips voor je die je zeker ter harte moet nemen.
Tips voor het zelf monteren van een stalen deur met kozijn
Onze stalen deur komt bij Loftdeur vandaan en is goed betaalbaar. Het is een grote deur (231,5 cm hoog en 93 cm breed) en toch goedkoper dan ik op veel andere adressen ben tegengekomen. Door zelf te monteren wordt het project nog goedkoper, een aanrader dus. Je moet alleen wel weten wat je doet. En dat wisten wij niet helemaal 😉 .
Het is op zich helemaal niet moeilijk, maar je moet wel even nadenken. Het kozijn wordt met 8 grote schroeven vastgezet. Drie schroeven aan iedere zijkant en twee schroeven aan de bovenkant. We hebben de deur uit het kozijn gehaald en het kozijn los gemonteerd. Appeltje eitje.
Maar daarna wilden we de deur erin hangen en dat lukte niet meer. Waarom niet? Omdat de muur boven de deur in de weg zat. We hebben namelijk bij het monteren van het kozijn deze op de plek gezet die wij het mooiste vonden. Een stukje terug in de deuropening, zoals je hierboven ziet. Maar op het moment dat je de deur erin wilt hangen moet je hem natuurlijk wat omhoog tillen om hem in de scharnieren te laten vallen. En dat ging niet meer. Gelukkig had Frank een helder moment… we moesten het kozijn monteren terwijl de deur erin zit. Dan lukt het wel.
Allereerst is het slim om met alleen het kozijn de gaten in de muren af te tekenen. Zorg ervoor dat je kozijn recht in de deuropening zit (links en rechts waterpas ten opzichte van de muur en dan pas aftekenen). Daarna haal je het kozijn weer uit de deuropening, plaats je de stalen deur terug in het kozijn en kan je het kozijn met de stalen deur in een keer plaatsen. Het is wel fijn als je met twee personen bent. Ik hield de deur open en vast, waarbij ik hem licht optilde zodat hij geen kracht op het kozijn uitoefende. Frank schroefde het kozijn vast en dan is het al klaar. Eigenlijk heb je hem er in 15 minuten in zitten (als je het gelijk goed doet).
Tussen de stijlen van het kozijn en de vloer zit overigens standaard nog 8 mm ruimte ten behoeve van ventilatie.
Wat voor slot kies je bij bij je stalen deur?
Als je gaat voor betaalbare stalen deuren dan is de keuze niet reuze. Met andere woorden.. op sommige punten moet je misschien wat consessies doen. Zo had ik bijvoorbeeld heel graag een rolslot gewild, maar die heb ik in de echte stalen deuren niet kunnen vinden. Vrienden van ons hebben zo’n rolslot in een staal look deur, en dat kan weer wel.
Een gewone klink in de stalen deur kan weer wel, maar dan krijg je ook een stalen plaat in een deel van het glas om de deurklink in te bevestigen. Dat vind ik minder mooi dan de lange subtiele deurklink die we bij deze betaalbare stalen deuren hebben. We zijn dan ook op een magneetslot uitgekomen. Dit slot werkt perfect. Bij het open duwen gaat het heel makkelijk. Het slot heeft echter één nadeel: Als je de deur dicht doet, dan trekt de magneet automatisch de stalen deur aan. Op zich prima, maar op het moment dat de stalen deur de magneet raakt, dan maakt hij behoorlijk wat herrie. Daar moesten we aan wennen. Inmiddels -na twee weken- weten we niet beter. Wil je dit geluid overigens verminderen dan kan dat. Je kan op plekken een stukje van de magneetstrip weghalen, waardoor de aantrekkingskracht wat lager wordt.
Een groot voordeel van dit geluid…. de puber kan niet ongemerkt laat thuis komen. Ik weet zeker dat ik deze deur dicht hoor gaan als ik op bed lig, haha.