Betalen met eurocenten: “Die mag ik niet aannemen mevrouw”

De eurocentjes: menig Nederlander zal blij zijn geweest toen ze werden ‘afgeschaft’. Zeker voor ouderen werd het een haast onmogelijke opgave. Die kleine dingen uit elkaar houden, daar had je zo ongeveer een vergrootglas voor nodig. En toch bestaan ze nog steeds, de centen. Vooral na de vakantieperiode puilt je portemonnee er vaak van uit. Want in veel Europese landen krijg je nog steeds gewoon centen terug. Maar betalen met eurocenten? Dat gaat in ons landje niet altijd even gemakkelijk.

betalen met eurocenten
Stockfoto van eurocent door Eugen Thome

Geen (euro)cent waard

In 2002 werd hij dan eindelijk ingevoerd: onze nieuwe, Europese munt. Niet alleen moesten kinderen leren omgaan met geld… Dat gold opeens ook voor volwassenen. En dat viel vaak niet mee – mijn vader rekent tot op de dag van vandaag dingen om naar guldens. Maar dat was niet het enige; wat waren die nieuwe centen toch klein! En door dat koperen kleurtje leken de kleintjes van de familie, namelijk 1 en 2 eurocent, wel érg veel op elkaar.

Voor winkeliers leverde het veel gedoe op, en voor veel consumenten net zo goed. En daarom werd in 2004 besloten dat we maar moesten gaan ‘afronden’. Wanneer je betaalt via pin verandert er niets. Maar wanneer we ervoor kiezen om cash af te rekenen, worden bedragen afgerond op 5 cent. Betalen met eurocenten zou daardoor een stuk minder ingewikkeld moeten worden. Maar dat is niet altijd het geval.

Betalen met eurocenten; “die mogen wij niet aannemen mevrouw”

Afgelopen week ging ik voor een ge-wel-dige deal bij de Action. Maar liefst 3 vliegenmeppers voor een prijsje van €0,42. Zo valt er ook nog wat te sparen. En natuurlijk ken ik het gezegde: klein bedrag, pinnen mag. Maar ik zag hier een uitgelezen kans.

Mijn portemonnee is er sinds de laatste vakantie niet lichter op geworden, met al die centjes. En goed moment om deze is aan te spreken. Maar betalen met eurocenten, dat zat er bij de Action niet in. Want al zijn hun prijzen klein, van klein geld zijn ze niet gediend. “Dat mogen wij niet aannemen mevrouw”. Daar werd ik heel even kriegelig van, tot ik me bedacht dat deze cassiere de regels ook niet heeft bedacht. Dan maar even pinnen. Maar hoe zit het nou?

Betalen met eurocenten: hoe zit het nou?

Het is heel simpel. Al zijn eurocenten in Nederland grotendeels uit de roulatie gehaald, ze zijn níet ongeldig. Oftewel: betalen met eurocenten moet overal kunnen. Het is namelijk nog steeds een wettig betaalmiddel. Winkels mogen hun bedragen afronden op 5 cent, maar ze mogen de 1 en 2 centen van klanten niet weigeren.

Dat weet ik nu, en aangezien je nog steeds zit te lezen weet jij het nu ook! En de Action? Ik ben alvast 42 losse eurocentjes bij elkaar aan het sprokkelen. Voor als ik weer een setje nieuwe vliegenmeppers nodig heb…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven