Betere Boerenbed: Onthaasten doe je zo – in een gespreid bedje

Diegenen van jullie die mij kennen, die weten dat ik geen ster ben in onthaasten. Een bezige bij zeggen ze ook wel eens. Altijd in de weer, voornamelijk met mijn werk dat dan weer wel… Een dag lang poetsen is niet aan mij besteed. Onthaasten vind ik moeilijk. Ik geef het toe. Als ik écht wil onthaasten, dan moet ik er eigenlijk ook even helemaal tussenuit. Dat doen we dan ook wel met enige regelmaat, en dit keer stond er een uitje op het programma waar vooral de kids heel blij van worden: het Betere Boerenbed.

Thuis onthaasten

Zo nu en dan moet ik even ’terug naar af’. Dat doe ik dan meestal in de vorm van een dagje sauna. Even verplicht relaxen zonder dat je ook maar een blik kan werpen op telefoon, laptop of ipad ofzo. Zou ik mezelf überhaupt thuis zover krijgen dat ik probeer niet te werken, dan resulteert dit bijvoorbeeld in een tuindag waarop ook weer alles aan kant gemaakt wordt. Stilzitten en een boek lezen, dat kan ik wel, en dat doe ik ook erg graag. Alleen ik kan het niet huis! Vreemd, maar waar. Kom maar op dus, met dat Betere Boerenbed 😉 .

Onthaasten bij Betere Boerenbed

Het thuis onthaasten, met kleine kinderen om me heen geeft dus geen resultaat. Maar wat wel werkt is het volgende. Onthaasten mèt de kinderen. Misschien denk je dat dat niet gaat, maar dan heb je het mis. Want als ik het kan, dan kunnen jullie het zeker. Er is voor mij één concept wat met stip op nummer 1 staat, en dat is het concept van het Betere BoerenBed. Goed voor mij om te onthaasten èn goed voor mijn gezin (ook om te onthaasten), en heerlijk om van elkaar te genieten. Ook dit jaar mochten we weer genieten van een weekendje Betere BoerenBed en wel als HeerenBoer.

Volop luxe bij de boer

De compleet ingerichte tent is ons inmiddels wel bekend. Maar tot onze verrassing zijn er in de HeerenBoer tent een aantal heerlijke items aan het concept toegevoegd. Het kachelstoken is gelukkig nog precies hetzelfde. En dat is maar goed ook, want zoals het een echte man betaamd, is ook mijn lief gek op stoken. Geen probleem dus als de kachel s’ochtends aan de bak moet. Hiervoor komt manlief graag vroeg zijn bed uit! En dat is nog niet alles, want in de HeerenBoer tent kan mijn lief zijn stookkunsten zelfs bij 3 kachels doorvoeren als hij dat wil. De kachel binnen in de tent (voor warmte, warm water en koken). Maar als echte HeerenBoer hebben we ook een eigen douche waarbij het warme water via een kachel gestookt moet worden èn… een hottub. En dat is feest natuurlijk, dat hoef ik jullie niet uit te leggen!

Onthaasten in Echtenerbrug

Zodra we aankomen op de boerderij worden we gastvrij ontvangen door Crista en krijgen we een korte rondleiding. Normaal gesproken wordt ook het concept van het Betere BoerenBed met je doorgenomen. Aangezien wij daar al bekend mee zijn is dat niet nodig nu. De kinderen zijn al direct weer ’thuis’. Ze rennen richting het knuffelhok van de konijnen en cavia om hun dierenliefde te tonen en wederom ben ik verbaasd. Want hoe fanatiek zoonlief ook iedere dag weer met de wii, ipad of ds bezig is -of erom kan zeuren- zo eenvoudig is het om hem die te laten vergeten… een weekendje Betere BoerenBed doet daar wonderen in.

Na de rondleiding wijst Crista ons de weg naar onze tent ‘de Graspieper’ en kunnen we een ouderwetse melkkar meenemen om onze spullen uit de auto te halen. Luc en Lotte lopen mee en verdwijnen daarna direct de dierenweide in. Daar kunnen ze de geitjes aaien en een kijkje nemen bij de kippen. Wij ruimen onze spullen uit en manlief is daarna direct druk in de weer met 2 kachels. Hij heeft zich namelijk voorgenomen om niet alleen te genieten van een weekendje vrij zijn met gezin, maar vooral om de hottub veel en uitvoerig in gebruik te nemen. Al maanden (misschien wel jaren) staat zo’n ding op zijn lijstje voor thuis. Dit weekend heeft hij eindelijk zijn eigen privé hottub!

Het boerderijleven

Betere BoerenBedAl stokend komen we tot de conclusie dat het verwarmen van het water in de hottub nog wel even kan gaan duren en we nemen ons dan ook voor om lekker door te stoken en de hot tub te ‘bewaren’ tot de avond.

Inmiddels is boer Gert aangekomen bij onze tent met een emmer vol warme melk voor de lammetjes. Koren op de molen van onze kids natuurlijk, en zij aarzelen dan ook geen moment maar duiken direct met Gert de wei in. Betere BoerenBedLammetjes een fles melk geven kennen ze nog van vorig jaar toen we in Kallenkote logeerden en over die herinnering hebben ze het nog zo vaak gehad dat ze een nieuwe kans niet willen ontlopen.

De avond vordert gestaag en het begint al donker te worden. Geen nood, want ook al hebben we geen electriciteit, de kaarsen en olielampjes doen hun werk prima. De kids zijn moe van het rondrennen en verkennen van de boerderij, en aangezien het al ver na hun normale bedtijd is kruipen zij samen in de bedstee om lekker te pitten. Voor ons rest nog een paar heerlijke rustige uurtjes in de hottub. Een geweldige ervaring moet ik zeggen om, in de schemer vanuit een lekker warm bad, uit te kijken over de weilanden en de schapen op de achtergrond te horen (hoor ik iemand iets zeggen over onthaasten ?).

Betere BoerenBed

Langzaam leven

De volgende ochtend beginnen we de dag met een ‘slow start‘. Lekker in de pyjama puzzelen en spelletjes doen nadat we eerst hebben gesmuld van het echte Friese suikerbrood wat ze hier hebben. Een feest om de dag mee starten! Manlief oefent zijn stookkunsten al weer uit. Gelukkig maar want er staat een straffe wind recht op de tent, dus het is heerlijk om het binnen warm te hebben. Na het ontbijt en de slow start schieten de kinderen weer in de dierenmodus en dat is dus wat ik bedoel met ècht onthaasten. Ze voelen zich zo heerlijk vrij en houden zichzelf uitermate goed bezig met de dieren en andere kids om mee te spelen.

Helemaal in de boeren flow

Het enige wat deze dag op de planning staat is paardrijden om 16.00, en daar willen ze natuurlijk graag bij zijn. Maar verder wordt er niet op de klok gekeken en zak ik op de heerlijke HeerenBoer bank voor de kachel met een kop thee en een boek. En als ik eenmaal mezelf daaraan heb overgegeven, dan ben ik ook daarin niet meer te stoppen, dus zolang ik niet onderbroken word lees ik lekker verder. Happy me.

Tussen de middag eten doen we ook lekker hier in de flow waar we inzitten. Een boterhammetje smeren voor diegene die op dat moment honger heeft. En dat betekent dus dat we eten zoals het uitkomt, en niet noodzakelijk tegelijk. De een eet buiten, de ander binnen, de een met een knakworstje (natuurlijk verwarmd door de kachel) en de ander met jam uit de boerenlandwinkel.

A bumpy ride

Het paardrijden nadert en wordt nog voorafgegaan door de nodige speeluurtjes en een uitgebreide poetsbeurt. Samen de pony’s poetsen is al een beleving op zich. Dochter Femke van de boer brengt ons alle ins en outs bij en we vertrekken naar de rijbak in een stoet… Femke en haar vriendin met 2 pony’s voorop en een horde blije kinderen er achteraan. Montana is de pony waar onze kids op mogen. Ik hoef niet verder uit te leggen dat dit allemaal geheel naar wens is!

   

 

Het avondeten houden we lekker simpel. Een groentesoep voor ons (uiteraard klaargemaakt op de heerlijk brandende kachel) en pannenkoeken voor de kids. Daar moet ik wel eerlijk bij zeggen dat de pannenkoeken niet door ons gebakken zijn… Maar dat de kids bij een buurtent hebben gegeten, ze hebben al dikke vrienden gemaakt!

De dijk, schapenpoep en bruggeld

Op zondag hebben we genoten van het weer. Ondanks de wind die er nog staat is de temperatuur aangenaam. Het zonnetje schijnt en we besluiten een wandeling te maken richting het dorpje en haar haven. Buurttent vriend Jasper gaat met ons mee. Zoals het hoort kuieren we lekker door de wei richting de dijk waar we alle bootjes al zien varen. De schapenpoep zoveel mogelijk ontwijkend scharrelen we over de dijk tot we bij een hek aanbelanden. We moeten over het hek om verder over de dijk te kunnen, maar hebben geen idee of dat ook daadwerkelijk mag. Achter het hek ligt een stuk tuin welke netjes bijgehouden is, voordat een volgend hek weer toegang geeft tot de rest van de dijk.

Gelukkig komt de huisbewoner naar buiten om te laten weten dat het geen probleem is. Natuurlijk mogen we over het hek klimmen om verder te lopen. Het hoge gras aan de andere kant van de dijk staat garant voor een verstopspelletje van hoog niveau. De kids hollen vooruit. Ze duiken keer op keer met een enorm vlucht het gras in. Wij vinden ze pas weer als we vlakbij zijn, en dat komt dan voornamelijk door het gegiechel … Aangekomen bij de brug en de haven zien we de boten af- en aanvaren vanaf een terras aan de waterkant. En met grote verbazing -en genietend van een lekkere cappuccino-  kijken we naar de nauwkeurigheid waarmee de brugwachter iedere keer zijn hengel met klomp uitgooit naar de passerende boten om 2 euro bruggeld te mogen ontvangen.

Telefoonvrije dagen…

Hoe simpel kan het leven en genieten zijn… op en top onthaasten. Zeker ook omdat de batterijen van onze telefoons al sinds zaterdag leeg zijn. Geen telefoon betekent ook geen mail checken! Na de fikse wandeling van een paar uur is het weer genieten in de hottub. We kunnen wel zeggen dat het meer dan de moeite waard is om deze te stoken. Wat een lol kan je hebben in zo’n bad. Aangezien Luc maandag een studiedag heeft mogen we nóg een nachtje vertoeven in de prima bedden van het Betere BoerenBed. Geen haast om al naar huis te gaan dus. Dat betekent dat voor mij de avond in het teken staat van nog een boek lezen bij de kachel … heerlijk!

Als een vis in het water

De volgende dag heeft Luc in de Boerenlandwinkel een vishengel gezien. Hij weet Frank ervan te overtuigen om samen te gaan vissen. Dat kost enige moeite, want mijn lief is geen fan van vissen van de haak afhalen. Maar zover komt het -gelukkig voor hem-  niet. Dat mag de pret niet drukken. Ik verbaas me wederom over het feit dat de kids zich zo makkelijk laten leiden door de omgeving en de dag. Geen gezeur over de elektronica die we niet bij ons hebben en ideeën genoeg om zichzelf weer iedere keer te vermaken. Is het geen vissen dan is het wel een rondje op een van de aanwezige skelters een bezoek aan de dierenweide of het halen van hout voor de kachel. En als je dan in de dierenweide ook nog getuige mag zijn van nieuw leven, tja… wat wil je dan nog meer.

Voor ons staat vast dat we een jaarlijkse ‘onthaastweekend bij het Betere BoerenBed‘ met elkaar op de agenda blijven zetten en dat we onszelf de tijd en de rust gunnen om in een ‘back to basic’ situatie weer even te genieten van de simpele dingen van het leven!

Met dank aan het Betere BoerenBed en Gert en Crista van Hoeve Waterschap hebben wij er weer een heerlijke herinnering bij!

  

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven