Bevallen, waarom heet dat eigenlijk zo? Die zwangerschap was, ondanks de vele zwangerschapskwalen, best genieten. En de eerste vrijpartij waar alles mee begon? Die al helemaal 😉 . Maar wat bevalt er aan een bevalling?
Leuker kunnen wij het niet maken. Ook niet écht makkelijker. Hoewel het wel scheelt als je een beetje voorbereid bent. Hoe meer je vantevoren weet over bevallen, hoe minder stress je hebt als het zover is. Maar een bevalling, en zeker je eerste, blijft natuurlijk altijd super spannend. En onvoorspelbaar. Toch gaan wij een poging wagen. Zodat jij een beetje weet wat je moet verwachten… When you’re expecting.
Bevallen en alle verhalen er omheen
Over bevallingen gaan natuurlijk altijd de wildste verhalen rond. Toegegeven, het kan er ook best ‘wild’ aan toe gaan. Toch verlopen de meeste bevallingen relatief soepel. Ons punt is: het zijn de ‘horrorverhalen’ die vaak blijven rondspoken. Wij gaan bevallen echt niet romantiseren. Maar wees ook weer niet té angstig. En luister net even wat minder goed als de zoveelste collega met een bevallings-drama aankomt. Het lijkt namelijk soms wel of dat soort verhalen je weten te vinden als je zelf in verwachting bent. Probeer jij maar lekker op je roze wolk te blijven hangen. Want een ontspannen mama heeft een meer ontspannen bevalling.
Ben je toch erg angstig voor je bevalling? Dan kan je kiezen voor een speciale cursus of workshop. Die bereidt je voor op wat er komen gaat. Klinkt misschien een beetje maf, maar het kan echt een hoop spanning wegnemen. Ook zwangerschapsyoga kan je voorbereiden op het grote moment. Maar datzelfde geldt natuurlijk ook voor een goed gesprek met je moeder of vriendin.
De voorbereiding op je bevalling
Of je nu thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis, een goede voorbereiding is wel handig. Je zit nu je dit leest natuurlijk al huiswerk te doen: heel goed mama. Maar zorg ook dat je ‘vluchttas’ gepakt is. Dat klinkt iets heftiger dan het is.
In je vluchttas zitten alle spullen die mee moeten naar het ziekenhuis. Voor jou, én je kindje, check nog even je zwangerschapsboxen om te kijken of daar nog wat van mee moet. Vergeet niet:
- persoonlijke verzorgingsproducten. Deo, vaseline en lippenbalsem (voor je puffende lippen die keihard uitdrogen) zijn een aanrader! Neem ook kraamverband en zoogcompressen mee.
- kleding. Ga -voor tijdens je bevalling- voor kleding die goed ademt. Bamboestof is zeer geschikt om in te bevallen.
- entertainment. Hoe spannend bevallingsverhalen ook zijn, vaak begint een bevalling met heel lang wachten. Dus zorg dat je wat bij je hebt om te tijd te doden.
- je portemonnee, telefoon en identiteitsbewijs. Dat weet je vast al, maar bij een pregnant brain kan een kleine herinnering geen kwaad, toch?
- kleding voor de kleine
Ga je thuis bevallen? Zet dan op tijd je bed op klossen. En vergeet niet om voor de zekerheid tóch een vluchttas klaar te zetten. Zo braken Joyce haar vliezen op de nacht voordat ze eigenlijk een keizersnede zou krijgen. Je kan nog zoveel plannen… het kan toch zomaar anders lopen. En, ook belangrijk voor de voorbereiding: denk vast na over een geboorteplan. Overleg eventueel met je verloskundige. Hoe wil jij bevallen? Denk bijvoorbeeld ook vast na over pijnbestrijding.
Bevallen: hoe gaat dat in zijn werk?
Oké, genoeg over alle theorie. Je bent voorbereid. En je bent er klaar voor. Toch? Maar hoe gaat bevallen nou eigenlijk precies in zijn werk? Daarover lees je hieronder meer. We lopen het even rustig met je door, maar vergeet niet… iedere bevalling is weer anders.
De voortekenen van een bevalling
Dat je vliezen breken als je op het punt staat om te bevallen, weten veel vrouwen wel. Maar ook daarvoor kan je al gaan merken dat het grote moment dichterbij komt. Je kindje daalt in. Het hoofdje ligt dan naar beneden en drukt tegen jouw blaas. Je moet vaker plassen. Maar je kan ook last krijgen van misselijkheid, en diarree. Ook je rug, je liezen en je bekken kunnen pijn gaan doen. Dat komt omdat je spieren en gewrichten week worden en zich klaarmaken voor de bevalling.
Nog een teken dat de bevalling nabij is; je komt niet meer aan. Het is even wennen na maanden chronische gewichtstoename. Maar nu is het zover… En dat betekent dat de bevalling nu heel dichtbij komt. Als je weer een afspraak bij de verloskundige hebt kan die constateren dat je baarmoedermond zachter en dunner is geworden. Ook dat is een voorteken. Als je je slijmprop verliest komt de bevalling echt dichtbij. Hierna kan je beter niet meer in bad gaan, of seks hebben. Heb je ook al last van harde buiken? Dat kunnen zomaar de voorweeën zijn.
De bevalling: le moment suprême
De eerste fase van je bevalling hebben we hierboven eigenlijk al beschreven. Dat is de ontsluitingsfase. Het verliezen van je slijmprop en het breken van je vliezen horen hierbij. Hoewel de vliezen ook vaak pas tijdens de bevalling breken.
De ontsluitingsfase
Ook het krijgen van weeën hoort bij deze fase. Je lichaam is zich aan het voorbereiden om je kind uit te drijven, zoals dat heet. En dat kan vervelende weeën gaan opleveren. Maar je moet maar zo denken; het hoort allemaal bij bevallen. De eerste fase duurt tot je ontsluiting volledig is. Gemiddeld duurt de ontsluitingsfase 10 tot 12 uur.
De uitdrijvingsfase
De tweede fase van de bevalling is dus de uitdrijvingsfase. Bij de eerste bevalling duurt die gemiddeld 1 tot 2 uur. Bij latere bevallingen kan het korter duren. De tweede fase begint als je ontsluiting volledig is. Dat wil zeggen dat je baarmoedermond ongeveer 10 centimeter geopend is. Op een gegeven moment zal je -normaal gesproken- persweeën krijgen. Je kan dan op zoek gaan naar een houding die voor jou het prettigst is. Persweeën zijn vaak krachtiger bij een verticale houding. Daarom hebben verloskundigen vaak ook een baarkruk om op te zitten. Je kindje is intussen flink aan het draaien. Om geboren te worden is dat ook wel nodig. Na een tijdje persen is het dan echt zo ver: het hoofdje komt tevoorschijn.
De nageboortefase
De bevalling is klaar, zou je denken. Maar dan kom de derde fase nog. De nageboortefase. Vaak heb je dan al wel je kindje even vast gehad. Deze fase is in ongeveer 20 minuten voorbij. Tijdens de nageboortefase komt de placenta naar buiten. Vaak verlies je ook wat bloed. De placenta wordt na de geboorte nog onderzocht om te kijken of die tijdens je zwangerschap echt goed functioneerde.
De postplacentaire fase
De laatste fase is de postplacentaire fase. Die duurt ongeveer een uur. Maar de meeste mama’s merken er weinig van. Jij bent aan het bijkomen, hopelijk met een klein wonder in je armen. Tijdens deze fase houden de artsen je nog wel goed in de gaten.
Verschillende manieren van bevallen
Een stuitbevalling
Bevallen gaat helaas niet altijd goed. Een veelvoorkomende complicatie is een stuitbevalling. Vaak merken verloskundigen al snel op dat je kindje niet meer gaat indalen. Je baby ligt dan verkeerd om. In stuitligging. Als dat zo is, zal je bevalling zeker in het ziekenhuis plaatsvinden. Onder begeleiding van een gynaecoloog. Het hoofdje wordt als laatste geboren, en daar zitten risico’s aan. Daarom word je goed in de gaten gehouden, en je kindje ook. Eventueel kan er gekozen worden voor een keizersnede.
Bevallen met een keizersnede
Bij een keizersnede komt een kindje via een operatie ter wereld. Zo’n operatie duurt meestal ongeveer 3 kwartier. Na ongeveer een kwartier wordt het kindje al geboren, via een snede in de buikwand. Daarna maakt de gynaecoloog de baarmoeder en buikwand met hechtingen weer dicht.
Een ingeleide bevalling
Wanneer je bevalling lang op zich laat wachten kan je worden ingeleid. De weeën worden dan opgewekt. Dat kan op verschillende manieren. Bij ‘strippen’ wordt je baarmoedermond een beetje losgewoeld. Daardoor wordt de aanmaak van hormonen gestimuleerd. Bij ‘primen’ maakt de verloskundige of gynaecoloog je baarmoedermond zachter en soepeler. Dat gebeurt met hormonen, die je met een gelei of zetpil binnenkrijgt.
De meest gebruikte manier om weeën op te wekken is door toedienen van het hormoon oxytocine. Dat gebeurt via een infuus, of soms door een tabletje.