Je bevalling stimuleren doe je eenvoudig met deze tips! Wees egoïstisch!

Toen ik in barensnood was zoals dat heet en de verloskundige bij ons thuis kwam, maakte ik een gigantische fout. Ik ging mijn partner vertellen dat hij iets te drinken voor hem (ja, een mannelijke verloskundige – ze bestaan!) moest inschenken. En misschien nog iets te eten moest aanbieden. En toen ging het mis, want mijn eigen bevalling stimuleren, dat vergat ik. Er kwam opeens een volgende wee waarvan ik in paniek raakte. Die wee overviel me vanuit het niets en was superheftig. Ik voelde de pijn heftiger dan eerst. Ik riep: ‘Hoe lang duurt dit nog!?!’ en zat mezelf zo enorm in de weg!

bevalling stimuleren

Je bevalling stimuleren kán je zelf doen

Want wat ging er fout? Ik ging me met de mensen om me heen bemoeien. Had daardoor mijn aandacht niet bij mezelf, en niet bij het proces van bevallen waar ik middenin zat. En dan overvalt die wee je ineens! Je weet ineens niet meer wat je moet doen en je raakt uit de flow zogezegd.

Lees ook: bevallingsverhalen die vertelt moeten worden

Iemand die zegt dat bevallen een eitje is, die ‘liegt’. Bevallen is een ingewikkeld proces en het doet pijn. Maar die pijn, die kan je sturen en begeleiden en daarmee kan je je bevalling stimuleren. Neem onderstaande tips ter harte en je slaat je er zeker doorheen!

Wat moet je dan doen om je bevalling te stimuleren?

Hou de aandacht bij jezelf

Want als je met je aandacht ín je lijf bent, voel je wat er gebeurt. Voel je dus ook die volgende wee aankomen èn kan je je eigen bevalling stimuleren. Je kan je op je bevalling voorbereiden. Je kan je houding aanpassen, je focussen op doorademen en ontspannen. De wee effectief benutten zodat de ontsluiting goed blijft vorderen en je kindje vlot geboren kan worden. Dat heeft alles te maken met een aantal hormonen die tijdens dat proces moeten gaan (en blijven!) stromen.

Lees ook: last van urineverlies na je zwangerschap

Hou je hormomen stroom tijdens de bevalling op orde!

Het zit zo. Het hormoon Oxytocine zorgt voor de weeën. Dat zorgt dus voor pijn. Maar als je blijft ademen en focussen (en dus ontspannen) gaat er een tweede hormoon stromen: Endorfine. En die endorfine brengt je in een roes, in een flow. Je kan ermee je bevalling stimuleren. Zodanig stimuleren dat je meewerkt met de wee, in plaats van ertegen in gaat.

Je kunt het zien als een wieltje dat steeds harder gaat draaien. Er komt steeds meer oxytocine vrij in je bloed. Oxytocine zorgt voor krachtige weeën. En als je met je koppie erbij blijft, dus blijft focussen op jezelf, je lijf en het proces waar je middenin zit (een kind op de wereld zetten;) ), komt er nog meer endorfine vrij.

Lees ook: 33 weken zwanger, nog niet voorbereid maar toch kwam jij.

Dat zorgt voor een flow, een naar binnen keren, een roes. Alsof je je lijf van binnen daarmee een seintje geeft dat je het hebt begrepen. Dan komt er nog meer oxytocine vrij, dat voor krachtiger weeën zorgt. En als jij daar steeds maar bij blijft met je aandacht, blijft doorademen, focussen en ontspannen, komt er meer endorfine vrij zodat je nog beter ‘in the flow’ komt. Enzovoort enzovoort. Je zit jezelf niet in de weg, maar je ondersteunt het proces en zorgt dat de voortgang er in blijft!

Meer weten over het stimuleren van je bevalling?

Wil je meer weten over het stimuleren van je bevalling en hoe je door je bevalling heen komt? Dan is de Doula app misschien wat voor jou! Dus: als je gaat bevallen: wees super egoïstisch, denk alleen aan jezelf zodat je gefocust blijft! Was jij dat bij jouw bevalling?

3 gedachten over “Je bevalling stimuleren doe je eenvoudig met deze tips! Wees egoïstisch!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven