Bevallingsverhalen die vertelt moeten worden #genoeggezwegen

Zwanger zijn is voor mij de meest magische periode van mijn leven geweest. Ik vind het prachtig hoe dat kleine anonieme mini-wijtje in mij groeide en hoe ik haar zo duidelijk kon voelen…en later ook duidelijk kon zien. Over mijn zwangerschap heb ik werkelijk niets te klagen, ik heb er ontzettend van genoten. Ik ben erg dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken en ik ben erg dankbaar dat ik er zo van heb mogen genieten. Mij zijn al die vervelende kwaaltjes bespaard gebleven, dat was erg fijn. Bij mijn bevalling was het echter anders en bevallingsverhalen… tja, daar houden ze in het ziekenhuis niet zo van.

Wat als je bevalling niet zo goed verloopt ?

De bevalling is denk ik toch wel waar de meeste vrouwen (en misschien ook wel mannen) tegenop zien. Het is niet niks om zo’n kleine uit je buik te werken. De een heeft het geluk dat het heel vlot gaat, zonder complicaties of vervelende ervaringen. De ander heeft weer de pech dat ’t maar duurt en duurt en dan ook nog eens met allerlei complicaties. Er zijn vrouwen (en ook mannen) die er zelfs een trauma aan over hebben gehouden. Zo was mijn moeder bijvoorbeeld ontzettend zenuwachtig toen ik moest bevallen, puur doordat zij zelf een vervelende ervaring heeft gehad tijdens het bevallen van mij. En ook ik heb niet de makkelijkste bevalling gehad. Maar zo zijn er veel meer bevallingsverhalen.

bevallingsverhalen

Beklag doen na de bevalling

Na de bevalling werd mij door het ziekenhuis gevraagd hoe ik vond dat mijn bevalling was verlopen. Ik deed mijn verhaal en daarbij deed ik ook mijn beklag. Er werd mij verteld dat het dan ook een hele pittige bevalling was. Ikzelf was op dat moment nog zwak van de hoeveelheid bloed die ik had verloren (meer dan 1,5 liter) en de hoeveelheid pijnstillers die mij waren toegediend, en natuurlijk door de vermoeidheid. Een paar dagen later werd mij hetzelfde door de kraamhulp gevraagd en door de verloskundige en de GGZ. Allemaal noemden ze mijn bevalling ‘pittig’ en ‘zwaar’.

Mijn klachten werden serieus gehoord, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat er iets mee gedaan is. En het ziekenhuis heeft elke klacht van tafel geveegd met het excuus dat mijn bevallig zo lastig verliep. Het kwam er eigenlijk op neer dat ik maar zat te zeuren en dat een bevalling nu eenmaal zwaar is. Maar niet gehoord worden tijdens de bevalling vind ik toch wel een hele serieuze klacht. Ik ben meerdere malen niet gehoord tijdens de bevalling.

Ik werd niet gehoord tijdens mijn bevalling!

Ik werd niet gehoord toen ik meerdere keren zei dat ik de pijn niet meer kon verdragen en dat ik het gevoel had flauw te gaan vallen. Ik werd niet gehoord toen ik zei dat mijn persweeën waren gestart. Ik werd niet gehoord toen ik zei dat ze er niet uit kon. Ik moest mij niet zo aanstellen, was in andere woorden telkens de reactie.

Ondertussen was mijn bloeddruk omhoog geschoten door de pijn, was ik wel degelijk al aan mijn persweeën toe, want ik had al genoeg ontsluiting…ze schrokken zelfs van hoe ver het was. En dat het niet lukte? Dat was niet omdat ik een mietje ben en bang ben voor een beetje pijn. Nee, mijn dochter had haar arm over haar hoofdje heen geslagen en wou er met haar elleboog eerst uit…en dat past nu eenmaal niet. Ik heb uren verspild aan energie omdat ik niet gehoord werd en ik werd niet serieus genomen.

Nog veel meer bevallingsverhalen voor #genoeggezwegen

Helaas zijn er nog veel ergere voorbeelden van een ‘pittige’ bevalling en bevallingsverhalen die absoluut gehoord dienen te worden. En die moeten niet alleen maar gehoord worden, er moet ook daadwerkelijk naar geluisterd worden. Er moet iets mee gedaan worden. Een start is alvast gemaakt door Stichting Geboortebeweging. Van 25 november tot 10 december loopt het project #genoeggezwegen. Deel je verhaal, wordt gehoord en laat iedereen luisteren naar al onze bevallingsverhalen. Wellicht dat er dan echt iets gebeurt…

Wil je je verhaal delen en meedoen? Of wil je meer informatie over dit project, dan vind je dat op deze website!

Gebruikte afbeelding via Shutterstock.

1 gedachte over “Bevallingsverhalen die vertelt moeten worden #genoeggezwegen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven