Bevolkingsonderzoek baarmoederhals; waarom hebben ‘wij vrouwen’ hier zo’n moeite mee?

Uitgenodigd voor een baarmoederhalsonderzoek. “Geachte mevrouw, enkele maanden geleden ontving u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhals. U kunt nog steeds gebruik van maken van dit onderzoek.” In de uitnodiging voor dit bevolkingsonderzoek vroegen ze me om met de huisarts te bellen als ik nog steeds mee wil doen. Och ja…vergeten….

Bevolkingsonderzoek baarmoederhals

Bevolkingsonderzoek baarmoederhals en diagnose moederhalskanker

Baarmoederhalskanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd tussen de 30 en 60 jaar. Vanaf hun 30e jaar krijgen vrouwen dan ook om de vijf jaar automatisch een uitnodiging voor bevolkingsonderzoek baarmoederhals toegestuurd. In Nederland krijgen jaarlijks circa 700 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. En per jaar overlijden er 200 vrouwen aan deze ziekte. Middels een uitstrijkje wordt er onderzocht of het humaan papillomavirus (HPV) aanwezig is. Wat het HPV virus is en de stadia ervan lees je hier. Als dit virus aanwezig is, is er grotere kans op baarmoederhalskanker en wordt hetzelfde uitstrijkje verder onderzocht.

De uitnodiging van het bevolkingsonderzoek opzij leggen

Waarom leg ik die uitnodiging voor het baarmoederhalsonderzoek altijd weg? Het blijkt dat ik niet de enige ben. Ieder jaar worden circa 750.000 vrouwen uitgenodigd voor het baarmoederhals bevolkingsonderzoek. Slechts 70% hiervan laat zich daadwerkelijk onderzoeken bij de huisarts. Als je niet mee wil doen aan dit bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, hoeft dit niet. Het is niet verplicht. Maar er kan zoveel ellende mee voorkomen worden. En toch schuif ik dit onderzoek iedere vijf jaar weer voor me uit. Omdat ik het spannend vind. Spannend en ongemakkelijk. Heel ongemakkelijk. En zoals gezegd ben ik niet de enige. Joyce schreef eerder ook al een blog over haar angst om een uitstrijkje te maken.

Bezoek aan de tandarts versus bezoek aan de huisarts

Een bezoekje aan de tandarts vind ik ook altijd een beetje spannend. Niet dat ik erg zenuwachtig ben, maar toch heb ik altijd een heel licht buikpijntje. En dat gevoel heb ik bij het maken van een uitstrijkje ook. Alleen is de buikpijn voor een baarmoederhalsonderzoek veel erger. Ik lach liever regelmatig mijn tanden bloot bij de tandarts dan dat ik met mijn billen (en vagina) bloot ga bij de huisarts. Dat maakt dat ik zonder problemen ieder half jaar een controleafspraak bij de tandarts inplan. Maar een controleafspraak eens in de vijf jaar voor het uitstrijkje kost me veel meer moeite.

Altijd maar het bevolkingsonderzoek baarmoederhals uitstellen

De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker leg ik steevast ver weg. Zo ontving ik een week na mijn 45e verjaardag weer een uitnodiging. Ik had het druk, dus de brief belandde op de stapel. Een paar weken later kreeg ik hem weer in mijn handen. “Och ja, ik moet een afspraak maken”. Maar voor wanneer? Druk, druk, druk.” Maar eerlijk…  De huisarts zit vlakbij, ik werk parttime en heb hiervoor dus heus wel tijd. Smoesjes. En is er echt geen tijd? Dan maak je voor zoiets belangrijks gewoon tijd toch?! Zou je denken he.

Ik “vergat” de uitnodiging. Nou ja, vergeten… In mijn achterhoofd klonk regelmatig een stemmetje. Dat vertelde mij dat er een belangrijke brief in de kast lag. Die ik niet mocht vergeten. Tot actie kwam het niet. Nog niet. De medewerkers van het bevolkingsonderzoek baarmoederhals waren zo vriendelijk om een herinneringsbrief te sturen. Die snappen dat wij vrouwen het druk hebben. Toch verdween ook deze herinnering in de kast, bij de eerste uitnodiging.

Aandacht voor de vagina

En daar lag hij prima. Tot een paar weken geleden! Mijn grote tv-heldin Chantal Janzen besteedde in haar magazine &C volop aandacht aan de vagina. En aan het belang van het uitstrijkje. BAM. Dat kwam beter aan dan de uitnodigingsbrief voor het bevolkingsonderzoek. Ik zette mijn gêne opzij en maakte meteen een afspraak bij de huisarts.

Uitstrijkje en spiraaltje, een combinatie afspraak

Ook plande ik meteen het wisselen van het spiraaltje erbij. Alsof het niks was. In mijn agenda zag ik dat ik eigenlijk nog driekwart jaar had om mijn spiraaltje te wisselen, maar het was nu of nooit. Geen smoesjes en uitstel meer Erika. De afspraak was gemaakt. Inmiddels bijna 46 jaar….

Er is bij mij dus veel tijd overheen gegaan maar uiteindelijk was ik blij met de afspraak voor het baarmoederhals onderzoek. En ook zenuwachtig. Van onder werd alles keurig bijgewerkt en het spiraaltje werd bij de apotheek opgehaald. (Ook zoiets … die verpakking is echt enorm. Hij paste niet in mijn handtas dus moest ik met die gigantische doos over straat)

Uitstrijkje pijnlijk of niet?

Ik was er klaar voor en ietwat nerveus toog ik naar de huisarts. Slechts negen minuten was ik binnen. Het uitstrijkje was zo gepiept en ik voelde er niets van. Het oude spiraaltje laten verwijderen en een nieuwe plaatsen is even vervelend, maar te hebben.

Het aan- en uitkleden en de administratie voor het onderzoek duurde langer dan dat ik daar in vol ornaat voor de (vrouwelijke) dokter lag. En natuurlijk was zij helemaal niet bezig met hoe mijn onderkant eruitziet. Zij wilde zo snel en pijnloos mogelijk de klus klaren. En dat deed ze. “Goed dat je bent geweest. Het is een klein onderzoekje, maar erg belangrijk. Ik zie je over vijf jaar.” Met een ferme handdruk nam ze afscheid.

Dit was het dan. Hier had ik zo tegenop gezien. En waarom? Ik weet het echt niet. Het zou voor vrouwen de gewoonste zaak van de wereld moeten zijn maar toch vond ik het bevolkingsonderzoek baarmoederhals spannend. Nu is het nog afwachten op het resultaat. Maar gek genoeg ben ik hiervoor niet nerveus. Mocht de uitslag goed zijn, dan ziet de huisarts mij over een kleine vijf jaar weer terug. En ik heb me voorgenomen dat ik niet meer zo lang zal wachten. Beloofd.

Bevolkingsonderzoek brief kwijt

Mocht jij je bedenken dat je zelf eigenlijk ook nodig weer eens een afspraak moet maken voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhals, maar ben je de uitnodiging kwijt? Geen nood, hier lees je wat je dan kan doen.

Gebruik van een zelfafnametest

Erika is niet de enige die zo’n uitstrijkje wel een dingetje vindt. 30% van de vrouwen die een oproep krijgt, maakt geen gebruik van de uitnodiging. Hierom is er ook een zelfafnameset ontwikkeld. Dit is een betrouwbare set waarmee je zelf thuis kunt testen of je HPV hebt. Meer weten over HPV, de zelfafnameset, baarmoederhalskanker of dit bevolkingsonderzoek? Kijk dan op de site van het RIVM voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven