Bevrijdingsdag met kinderen vieren: geef de waarde van vrijheid door

Bevrijdingsdag met kinderen vieren is niet alleen leuk, je kan ze ook tegelijkertijd het belang van vrijheid bijbrengen. Wil je weten hoe? Lees dan hieronder wat je kan doen op Bevrijdingsdag met kinderen.

bevrijdingsdag met kinderen

Bevrijdingsdag met kinderen vieren: waarom zou je?

Vrijheid, blijheid. Dát is Nederland. Toch? Eigenlijk zijn we er met zijn allen best wel aan gewend. Aan vrij zijn. Je grote mond open kunnen doen. Geloven wat je wilt, en vinden wat je wilt. Toch wil dat misschien niet zeggen dat we onze vrijheid ook echt waarderen. Er zijn zelfs mensen die Bevrijdingsdag níet meer willen vieren. Daar kan ik met mijn hoofd dus niet bij. Wat mij betreft hoor je Bevrijdingsdag met kinderen te vieren om het door te geven.

Via mijn vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk kom ik dagelijks in contact met mensen voor wie vrijheid niet meer vanzelf sprekend is. Of, hier in Nederland, juist weer wel. Een beetje. En juist de kijk op vluchtelingen in Nederland laat misschien wel zien dat we onze vrijheid voor lief nemen. Ik vind: vrijheid is en blijft bijzonder. En als je dat aan je kinderen kan doorgeven, zit de toekomstige generatie misschien goed. Veilig en vrij.

Lees ook: Het zal je kind maar zijn – wat als jouw kind iets verschrikkelijks doet?

5 mei; dé dag

Ieder jaar op 5 mei is het weer zover en krijgen we een dagje vrij. Vaak is het nog goed weer ook. Dan is het wel zo verleidelijk om lekker naar het bos te gaan. In hoeverre sta jij eigenlijk nog stil bij het feit waarom we Bevrijdingsdag vieren? Laat staan je kinderen?

Binnenkort bestaan er geen mensen meer ‘die de oorlog nog hebben meegemaakt’. Daar mogen we blij mee zijn. Want al decennia lang groeien onze kinderen dus op in vrede. Gelukkig maar! Maar dat wil niet zeggen dat we moeten onthouden hoe bijzonder dat is. En belangrijk. Als we die boodschap aan onze kinderen mee kunnen geven, komt er misschien wel een tijd dat álle kinderen, wereldwijd, in vrede opgroeien. Voor alle negatievelingen: dan zijn we dus meteen van dat ‘vluchtelingenprobleem’ af.

Het klinkt een beetje zoetsappig, we know… Maar sta dit jaar tijdens Bevrijdingsdag eens bewust stil bij vrede. Met je kinderen! En dat hoeft heus niet met een kaarsje op de bank… Er zijn genoeg leuke uitjes die je met Bevrijdingsdag met kinderen kan doen. En die ook nog in het teken staan van het vieren van onze vrijheid!

Gezinsuitjes met Bevrijdingsdag

Of je nou op de hei een gesprek met de kids voert over vrijheid, of lekker thuis… als de boodschap maar over komt! De vraag is of dat lukt bij de gemiddelde woonboulevard. Maar ook dat laten we ook helemaal aan jou. Je kan natuurlijk ook gaan voor een gezellig uitstapje met het hele gezin. In het teken van vrijheid, dan maar? Dat kan!

Hieronder vind je een aantal leuke uitstapjes die je kan gaan doen tijdens Bevrijdingsdag. En vrijheid vieren we met het hele land, dus ook bij jou in de buurt is er wat te doen. Blijkt dat Bevrijdingsdag met kinderen vieren nog een feestje kan zijn ook.

Bevrijdingsfestivals in 14 grote steden

In 14 grote steden in Nederland vinden Bevrijdingsfestivals plaats. Die worden ieder jaar georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De festivals zijn gericht op bezoekers van jong tot oud. Ze zijn gezellig, een echt feestje eigenlijk, en staan in het teken van maar één ding: het vieren van de vrijheid. Zeker een aanrader om eens met de kids te bezoeken! Welk festival er tijdens Bevrijdingsdag bij jou in de buurt plaatsvindt, lees je op de website.

Vrijmarkten

Bij Koningsdag én Bevrijdingsdag horen in Nederland natuurlijk ook vrijmarkten. Altijd leuk om met de kinderen heen te gaan. Als je in de buurt van Amstelveen hebt woon je geluk, want daar is zelfs een speciale vrijmarkt voor kinderen tot en met 11 jaar. Dat wordt een hoop zakgeld bijverdienen dus – of uitgeven, het is maar hoe je ’t bekijkt. Vergeet je het dan niet nog even over het belang van vrede en vrijheid te hebben, als alle euro’s geteld zijn? 😉

Navraag bij onze goede vriend Google levert je zeker een mooi overzicht op van vrijmarkten bij jou in de buurt.

Het Vettt Bengelfestijn

Vind jij die Bevrijdingsfestivals nog iets te chaotisch voor je kleintje? Maar wil je wel samen onze vrijheid vieren? Dan is er tijdens Bevrijdingsdag een tof bevrijdingsfestival speciaal voor wat jongere bezoekers. Het Vettt Bengelfestijn in Enschede. Klinkt reuze gezellig, en ideaal voor jonge ouders om met hun kroost te genieten van de vrijheid.

Bevrijdingspop Haarlem

Ook in Haarlem vindt een speciaal kinderfestival plaats tijdens Bevrijdingsdag. Bevrijdingspop! Een ideaal uitstapje voor het hele gezin. Je kan er 3D printen, er zijn springkussens, schmink en een klimmuur… Eigenlijk kan je het zo gek niet bedenken. Check de website maar eens.

Bevrijdingsdag met kinderen in Amsterdam

In Amsterdam zit je helemaal goed als je Bevrijdingsdag met kinderen wil doorbrengen. Van oud-Hollandse spelletjes zoals een zeepkistenrace tot echte culturele uitstapjes die een kijkje geven in het leven in oorlogstijd. Bekijk snel de website om te zien wat er allemaal te beleven valt. Het programma is indrukwekkend!

Spelletjes 10 Kamp in Breda

In Breda pakken ze het tijdens Bevrijdingsdag met kinderen lekker sportief aan. Daar wordt een 10kamp gehouden van 13:00u tot 16:00u. Dat kan dus ook, in plaats van met je ouders een woonboulevard doorstruinen… 😉

Mis jij nog een leuk gezinsuitje tijdens Bevrijdingsdag in dit lijstje? Geef het dan aan ons door in een reactie onder dit blog 🙂

Lees ook: Kindvriendelijke festivals in Nederland per provincie op ’n rijtje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven