Bevroren groente in de slowcooker; ja of nee?

De slowcooker is ideaal voor mensen die houden van gemak én smaak. Je gooit alle ingrediënten in de pan, stelt hem in en een paar uur later staat er een heerlijk geurend gerecht op tafel. Maar hoe zit het eigenlijk met bevroren groente in de slowcooker? Kun je die gewoon rechtstreeks uit de vriezer toevoegen? Het korte antwoord: ja, het kan – maar ik zou het niet aanraden. In deze blog leg ik je uit waarom.

bevroren groente in de slowcooker in zakken in de diepvries

Waarom bevroren groente in de slowcooker niet ideaal is

Hoewel het verleidelijk is om een zak diepvriesgroenten rechtstreeks in je slowcooker te gooien (zeker op drukke dagen), kleven daar een aantal nadelen aan.

1. De slowcooker heeft tijd nodig om op temperatuur te komen

De kracht van een slowcooker zit hem in het langzaam garen op lage temperatuur. Maar als je er bevroren groente in doet, duurt het veel langer voordat je gerecht überhaupt op temperatuur is. Dat betekent dat de tijden uit je recept niet meer kloppen. Het resultaat? Of je eten is nog niet gaar na de ingestelde tijd, of het is juist te gaar omdat je de tijd verkeerd hebt ingeschat.

En bij bevroren vlees is dit probleem nog groter: dat blijft veel te lang koud, wat mogelijk ook voedselveiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

2. Extra vocht verpest de smaak

Bevroren groenten bevatten vaak meer vocht dan verse groenten. Wanneer je ze in de slowcooker gebruikt, komt dit vocht vrij tijdens het garen. Daardoor wordt je gerecht natter dan je gewend bent en verdunnen de smaken. Kruiden die normaal gesproken precies goed zijn, lijken ineens flauw. Je gerecht ‘verwatert’ letterlijk en dat komt de smaak zeker niet ten goede.

3. Verlies van structuur en bite

Doordat het langer duurt voor je gerecht goed op temperatuur is, staan de groenten ook langer te garen. En dat betekent: slappe hap. Zeker bij zachtere groenten als courgette of paprika verlies je alle bite. Wat overblijft is een papperige massa zonder textuur – en dat is zonde, vooral als je net je best hebt gedaan op een lekkere stoofpot.

4. Ongelijkmatige garing

Gebruik je deels verse en deels bevroren groente in de slowcooker, dan garen die ingrediënten op een totaal verschillend tempo. Terwijl de verse groente al bijna uit elkaar valt, zijn de bevroren exemplaren nog bezig met ontdooien. Dit levert een ongelijk gegaard gerecht op, wat de smaakbeleving ook niet ten goede komt.

Zijn er dan geen bevroren groenten die je kunt gebruiken in de slowcooker?

Ja natuurlijk zijn er wel een paar uitzonderingen op de regel. Denk aan:

  • Soepgroenten uit de diepvries: gebruik je deze in een soeprecept voor de slowcooker, dan is het minder erg dat ze extra vocht afgeven of zachter worden. De soep wordt er niet slechter van.
  • Harde groenten zoals bevroren erwten: deze kunnen wat beter tegen het lange garingsproces. Ik gebruik zelf diepvries erwten in het recept van de zoetzure kip, echter laat ik ze wel eerst ontdooien.

Wat ook meespeelt is of je de groenten zelf hebt ingevroren of dat je kant-en-klare diepvriesgroenten gebruikt. Mijn ervaring is dat zelf ingevroren groente vaak slechter uit de slowcooker komt dan de kant-en-klare varianten. Maar ook daarmee geldt: eerst laten ontdooien is de veiligste keuze.

Hét slowcooker kookboek

Toch bevroren groente gebruiken in de slowcooker?

Wil je toch graag bevroren groente in de slowcooker gebruiken? Zorg er dan voor dat je:

  • De groente van tevoren laat ontdooien
  • Ze op kamertemperatuur laat komen
  • Overtollig vocht laat uitlekken

Op die manier voorkom je dat je gerecht flauw, papperig of ongelijk gegaard wordt. En geloof me: dat maakt echt een wereld van verschil.

Tot slot: experimenteren kan – maar met beleid

Alles kán in principe in de slowcooker, ook bevroren groenten. Maar of het lekker is? Dat is een tweede. Ik gebruik zelf niet vaak diepvriesgroente in de slowcooker, maar ik ga binnenkort eens wat meer testen met verschillende soorten en merken. Wie weet zit er nog een fijne uitzondering tussen.

Heb jij ervaring met bevroren groente in de slowcooker? Laat het me vooral weten – ik ben benieuwd wat voor jou wel of niet werkt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven