5 tips: Bewust leven, bewust genieten en bewust naar het milieu kijken

Naarmate ik zelf wat ouder word en ook mijn kinderen met me meegroeien lijk ik me steeds bewuster te worden van alles om me heen. Bewust leven zonder dat eeuwige schuldgevoel dat je als werkende moeder nogal snel kan hebben.

Je doet het niet goed genoeg voor de baas, je doet het niet goed genoeg voor het gezin… je zou beter je best kunnen doen voor het milieu en daarnaast vind je dat je meer tijd zou moeten besteden aan je familie en vrienden. Maar we vergissen ons! We doen het juist hartstikke goed. En ieder stapje in de goede richting van bewust leven zorgt ervoor dat je het nóg beter doet.

Bekijk het eens positief! Bewust leven is namelijk deels omdenken

Natuurlijk ga je pas bewuster leven als je ook daadwerkelijk tot actie over gaat. Maar besef jij je dat -alleen al het feit dat je er over nadenkt- een stap in de juiste richting is?

Denk daarnaast ook eens aan alles wat je al doet om bewuster te leven, en niet alleen aan wat je (nog) niet doet. Stiekem zijn we allemaal geneigd tot negativiteit. Denk positief! Heb je kids? Voed dan pósitief op!

Het idee achter eenvoudig bewust leven is dat je ervoor zorgt dat je een manier van leven voor jezelf ontwikkelt die -naast fijn- ook houdbaar is. Daarmee doel ik op het feit dat je het vol moet kunnen houden. Ik zal enkele voorbeelden noemen die voor mij goed werken. Ik hoop dat ik jullie hiermee ook kan inspireren.

quinoa salade met asperges

1. Bewuster leven door bewuster te eten

Minder vlees en vis op het menu

Het feit dat wij niet volledig vegetarisch eten, daar kan ik over in zitten. Maar eigenlijk is dat vreemd. Ik kan namelijk ook heel trots zijn op het feit dat wij al 2-3 dagen in de week geen vlees eten. Zeker met een man die als regelrechte carnivoor geboren is.

Zelfs hij is ‘om’ en vind het prima om bewuster te eten en dus ook minder vlees en vis. Had ik in het begin geroepen dat ik nooit geen vlees meer op tafel wil hebben, dan had hij me voor gek verklaard en was hij nooit in deze gedachte meegegaan. Omdenken dus.

Een eigen moestuin; wat is het voordeel van biologisch eten?

Een ander voorbeeld van bewuster leven is je kinderen bewust te maken van voeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hebben van een eigen moestuintje. Niets mooier dan je kinderen laten zien wat er allemaal bij komt kijken, bij het telen van je eigen groenten.

En je krijgt niet alleen heerlijk eten uit eigen tuin, het is nog biologisch ook. Er hoeft bijvoorbeeld niets voor gespoten te worden.

Restjes eten is zeker bewust eten en leven

Het weggooien van etensrestjes, eeuwig zonde! Eten is niet gemaakt op weg te gooien! Gelukkig weet ik dat er veel van jullie zijn die de restjes bewaren voor de volgende dag, of invriezen voor een andere keer als je geen tijd hebt om te koken.

Stel je voor dat je dat allemaal niet zou doen, dán zou je pas achterlopen op het gebied van bewust leven, toch?

De juiste leverancier kiezen

Als het kan maken we bewuste keuzes bij de producten die we kopen en eten. Zo kies ik eigenlijk altijd voor biologisch vlees, maar ook voor biologische eieren. Weet jij trouwens waar je dat aan kan zien?

Op de eierdoos staat een code 1 cijfer – 2 letters – 7 cijfers. De eerste letter geeft aan hoe de kip die het ei gelegd heeft heeft geleefd. Zo simpel is het om bewuster te leven.

  • 0 = biologisch ei
  • 1 = vrije uitloop ei
  • 2 = scharrel ei
  • 3 = legbatterij ei

Wil je meer weten over duurzaam consumeren? Op de pagina duurzame en gezonde voeding van FrieslandCampina kun je nog extra tips vinden.

bewust omgaan met energie, friesland campina

2. Bewust omgaan met energie

Ook een onderwerp wat thuishoort op de agenda van bewust leven. Energie.

Wel of geen zonnepanelen?

Al jaren dubben wij over de aanschaf van zonnepanelen. En ik geef toe… we hebben het nog steeds niet gedaan. Grootste reden is niet eens de investering die ermee gemoeid gaat, maar eerder nog het feit dat ons dak er niet echt geschikt voor is.

Toch laat het ons niet los en jaarlijks bekijken we de mogelijkheden voor zonnepanelen weer opnieuw. Fantastisch vind ik het dan om te zien dat steeds meer grote bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen op dit gebied.

Zo las ik dat bijvoorbeeld FrieslandCampina de melkveebedrijven die melk leveren stimuleert om zonnepanelen op de staldaken te leggen. Die bedrijven werken zo niet alleen energieneutraal, er blijft zélfs energie over die wordt gebruikt voor het produceren van de zuivel. Dat zijn mooie ontwikkelingen.

Nu kan ik bedenken dat wij ‘het’ dan niet goed genoeg doen voor het milieu -zonder zonnepanelen-, maar er zijn genoeg andere dingen waarmee wij letten op ons energieverbruik. Ook dat is bewust leven.

Deuren dichthouden en bewust leven bespreken met je kinderen

Ook het dichthouden van alle deuren (bijvoorbeeld de slaapkamerdeuren) zorgt er bij ons voor dat we in de winter energie besparen. Wij hebben namelijk geen verwarming aanstaan boven. Als de deuren niet dicht zijn verdwijnt de warmte die we beneden gecreërd hebben.

Ik moet de kinderen er nog wel eens aan herinneren, maar ze gaan al zonder te mokken naar boven om de deur toch dicht te doen, zover zijn wel al.

De wasmachine draaien

En wist jij dat een korte was draaien méér energie kost dan een gewone normale was? Ik was mijn was dan ook altijd op het gewone programma en eigenlijk altijd op 40°. Volgens mij wordt het daar zelfs schoner van. Weer zoiets wat ik ‘automatisch’ goed doe en jij waarschijnlijk ook. Zo zie je maar… bewust leven is nog niet zo moeilijk.

bewust met water omgaan, waterverbuik gezin, friesland campina

3. Watergebruik gezin

Douchen in plaats van in bad gaan

Dit vind ik wel een dingetje. Met een puber in huis valt het kort douchen niet te promoten. Tóch hebben we ook hier (ongemerkt) al een stap gezet richting bewust leven. Wij hebben namelijk een tijd geleden onze badkamer verbouwd.

In plaats van een bad en een douche hebben we nu alleen nog maar een douche. En dat is een stuk gunstiger voor het millieu, begrijp ik van het Nibud. Je gebruikt met een gemiddelde douchebeurt namelijk 65 liter water en in bad ongeveer 120 liter. Nu wil ik alleen nog terug naar 5 minuten douchen.

WC doortrekken beperken is ook bewuster leven

Haha, je zal wel denken… getver! Snap ik hoor, maar het is iets wat er bij ons is ingeslopen toen de kinderen klein waren. Het had dan ook niets met bewust leven te maken. Als wij ’s nachts naar de wc moesten, dan trokken we niet door. Gevalletje van: de kinderen niet wakker willen maken.

Deze gewoonte is er zo ingeslopen dat we dat nog steeds doen. Scheelt toch iedere nacht weer 1-2 keer de wc doorspoelen.

De kraan en de tandpasta

Herken jij het volgende? Zodra jij je tanden gaat poetsen laat je de kraan aanstaan. Totdat je klaar bent met tanden poetsen. Dan spoel je na en gaat de kraan weer uit. Zo ging dat bij mij vroeger. Weer een kwestie van patronen, blijkt wel.

Frank had hier namelijk zo’n hekel aan (en terecht) dat hij ervoor gezorgd heeft dat ik dat nu niet meer doe. Bij het tandenpoetsen is de kraan uit. Weer iets wat ik tegenwoordig goed doe!

duurzaam leven tips

4. Bewust leven en bewust beslissen voor je eigen tuin

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ook in je eigen tuin kan je heel bewust leven en positief bijdragen aan het milieu. Waarschijnlijk doe je dat al! Ik zal eens vertellen wat er bij ons voor keuzes gemaakt zijn die achteraf blijken heel positief te zijn.

Bewust leven? Geen kunstgras maar gewoon echt gras

Bij het maken van de plannen voor een nieuwe tuin is kunstgras veelvuldig naar voren gekomen. Naast dat ik graag een beetje rekening hou met het milieu, zijn wij ook voor makkelijk. Maar hier had ik eigenlijk nooit echt goed over nagedacht.

Neem je kunstgras in plaats van gewoon gras dan kunnen de slechte stoffen van het kunstgras in het grondwater terecht komen. Met gewoon gras in de tuin help je dus al bewust mee!

Een insectenhotel en een dak voor ons tuinhuis

Weer iets waar we ongemerkt de natuur een handje mee helpen. Met ons insectenhotel. Daarnaast is er nog één ding wat ik heel graag wil, en dat is een groen dak op ons tuinhuis. We hebben best een behoorlijk tuinhuis in de tuin met ongeveer 27 m² dak. Een kaal dak.

Lelijk om te zien en het ‘doet’ verder niets. We zijn dan ook bezig om te kijken wat een sedumdak bij ons zou kosten. Ook weer een methode om bewust leven een stapje dichterbij te brengen.

Regenton

Simpel maar doeltreffend. Heb je een regenton met plantenbak in huis om je planten buiten van water te voorzien? Dan ben je echt wel goed bezig! In dit geval vang jij dus water op om op een later moment te gebruiken. Een mooie manier van zorgen voor het milieu en besparen op je watergebruik. Tevens bevat regenwater minder kalk en dat is goed voor je bloemen en plantjes.

Heb je nog geen regenton? Dan vind je hier de beste regenton voor jou!

milieubewust leven en afval scheiden

5. Afval scheiden tips om bewust te leven

Wil je weten wat je kan doen voor het milieu dan heb je hierboven dus al een hoop tips te pakken. Sterker nog… ik denk zelfs dat je er al heel veel (ongemerkt) van toepast. Hartstikke goed toch!

Collegablogger Mirjam heeft ook nog hele gode tips voor jouw duurzame lifestyle!

Het afval scheiden heb ik nog niet op de kaart gezet maar is natuurlijk ook een belangrijk punt van bewust leven. Wil je graag bewuster leven? Ga dan ook bewust om met je afval.

Uiteraard op zo’n manier als dat bij jullie binnen de gemeente afgesproken is. In ons geval wordt papier, plastic, groen en overig afval gescheiden. Maar dat kan volgens mij nog wel beter. Je hoort ook van gemeentes die luiers apart inzamelen, of blik.

Dat doen we in Schijndel helaas nog niet. Maar wat ik dan wél weer doe om een extra steentje bij te dragen is proberen minder afval te creëren. Minder producten halen die al voorverpakt zijn bijvoorbeeld. Dat scheelt al heel veel aan afval in huis.

Ik mag best constateren dat we het goed doen. Ook al is er altijd ruimte voor verbetering… als ik zeg ‘we doen het goed’ dan werkt dat stimulerender. Niet alleen voor mij, maar ook voor onze kinderen. Omdenken is het positief maken. Door deze positiviteit komen de kinderen zelf weer met ideeën waarmee ze ook hun steentje bijdragen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FrieslandCampina.

friesland campina, bewust leven

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven