Bewust vlees eten; geen vega, wel beter voor de wereld

Er zijn een heleboel mensen die geen vlees meer eten. En zelfs steeds meer mensen die nóg een stap verder gaan, en alle dierlijke producten helemaal niet meer als product willen zien. Daar tegenover staan de rasechte carnivoren. En dan, dan is er nog de overgrote ‘middenmoot’. Mensen die vlees niet helemaal uit hun dieet willen schrappen, maar die misschien wel meer bewust met hun eetpatroon om (willen) gaan. Bewust vlees eten dus. En bewust af en toe géén vlees eten natuurlijk.

Maar wat betekent dat dan precies, bewust vlees eten? Genieten van ieder hapje, uiteraard… Maar er zit meer achter. En er zijn allerlei manieren waarop je bewuster met je vleesconsumptie om kan gaan. Mijn grootste uitdaging? Manlief overtuigen! Want er zijn meer dan genoeg opties…

Minder vlees eten; waarom zou je?

Alleen mensen die lange tijd onder een steen hebben geleefd zullen niet weten dat de wereldwijde vleesconsumptie niet ideaal is voor Moeder Aarde. Dat komt vooral doordat we met heel veel mensen zijn. En omdat vlees de standaard is geworden in een ‘luxe dieet’. Als je het kon betalen, at je vlees. Dat leverde een massaproductie van vlees op. En massa, dat is vaak niet best voor de kwaliteit of dat nu bewust of onbewust gebeurt.

Tegenwoordig gaan velen van ons met vlees eten een stuk bewuster om. Omdat we er achter zijn gekomen dat vleesproductie vaak ten koste gaat van het milieu. Maar ook van dierenwelzijn! Bovendien gaan er nog eens veel verhalen de ronde dat vlees eigenlijk helemaal niet zo gezond voor je is. Tenminste, niet het vlees dat afkomstig is uit de reguliere vleesindustrie.

Is vlees eten ongezond?

Over bepaalde soorten vlees wordt gezegd dat het ongezond is. Zoals rood vlees, maar ook bewerkt vlees zou niet goed voor je zijn. Toch zitten er in vlees ook noodzakelijke voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft. En afgezien daarvan: we vinden het vaak wel érg lekker. Eerlijk is eerlijk, wat ze ook voorschrijven… Mijn broodje filet Américan is gewoon heilig. Punt uit.

Vlees eten kán wel ongezond zijn. Als je het overmatig doet, bijvoorbeeld. Maar dat is logisch. Ook als je je vlees te hard bakt levert dat een risico op voor je gezondheid, hoe lekker die net-niet aangebrande speklappen ook zijn. Maar als bewust vlees eten een van je prioriteiten wordt, kan het dan nog veel kwaad? Als je vlees koopt waarvan je weet waar het vandaan komt… Het met mate eet, en op de juiste wijze bereid, dan past vlees prima bij mij op de menukaart.

Bewust vlees eten: wat betekent dat nou?

Bewust vlees eten, dat kan meerdere dingen betekenen. Wat betekent het eigenlijk voor jou? En hoe veel ben je er mee bezig?

Je bewust zijn van de gevolgen van vlees eten

Om te beginnen zijn er veel mensen die bewust minder vlees consumeren, omdat ze weten wat de achtergrond is van onze vleesindustrie. De schappen bij de supermarkt liggen om maar één reden vol: de vraag naar vlees is groot. Om dat vol te houden, is er dag en nacht een massa-industrie bezig om aan onze vraag te voldoen. Het vlees op ons bordje heeft vaak een lange weg afgelegd, om uiteindelijk hier te komen. Hoe duurzaam is die weg geweest? Het is meestal onmogelijk om daar echt een antwoord op te krijgen. Maar niet áltijd.

Bewust minder vlees eten

Bewust vlees eten, dat betekent ook bewust af en toe géén vlees eten. Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel vleesvervangers op de markt. En je kan het vlees in je maaltijd ook best eens vervangen door ei, peulvruchten of vis. O, en voor degenen die wel van uitproberen houden: ook insecten zijn prima vleesvervangers! Om je vast even lekker te maken hebben we hier vast een recept voor vegetarische lasagne voor je.

Bewuster vlees eten waarvan je precies weet waar het vandaan komt

Waar komt het vlees dat in de schappen van onze supermarkt ligt nou precies vandaan? En hoe is er met die koe of dat varken omgegaan? Veel mensen die bewust vlees eten belangrijk vinden, willen nu juist graag weten wat de afkomst is van het vlees dat op hun bordje belandt. Heb jij al eens gehoord van crowdbutching?

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje gek… Maar toch is dit een mooi initiatief als je bewuster vlees wilt gaan eten.

Koop een Koe

Op Koop een Koe koop je samen met andere bewuste vleeseters je eigen stukje koe. Meer van het geitenvlees, kip, hert, varken of kalkoen? Ook daarvoor bestaan crowdbutching websites.

Wanneer de hele koe verkocht is (waarvan echt alles wordt gebruikt), wordt de koe geslacht en krijg jij je verse stukje biologisch vlees thuisbezorgd. Je weet dan precies waar je rundvlees vandaan komt, en hoe het dier behandeld is. En het bevat geen E-nummers, suiker, kleurstoffen, bind-, of conserveringsmiddelen. Bewuster én gezonder vlees eten dus!

Hoe ga jij om met bewust vlees eten? Of eet je helemaal geen vlees? Laat het ons weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven