Bewuster leven en meer genieten van de reis!

Dat vind ik nou een mooi voornemen. Bewuster leven en meer genieten van de reis in plaats van alleen maar met het einddoel bezig zijn. De vraag is alleen hoe doe je dat, bewuster leven? Ik ben me er meer in aan het verdiepen omdat ik het -naarmate ik wat ouder word- belangrijker vind om de reis meer te ervaren. En niet vergeten te genieten, ook al zijn niet alle stapjes van de reis even fantastisch. Ik geef je dan ook graag wat tips als jij je ook bewuster wil zijn van de dingen die je doet en de keuzes die je maakt.

bewuster leven

Tips om bewuster te leven

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je meer bewust te zijn van alles om je heen en dus bewuster te leven. En ongetwijfeld nog meer dan ik hieronder opnoem. Dus heb je aanvullingen? Laat het me zeker weten of voeg ze toe in een reactie onder dit blog.

1. Meer aandacht voor jezelf en goed voor jezelf zorgen

Een van de belangrijkste zaken bij het bewuster leven is meer échte aandacht voor jezelf. Zeker werkende moeders hebben de neiging om alles goed voor iedereen te regelen, behalve voor zichzelf. Aan het einde van de dag zijn ze te moe om nog iets te doen en is bed het enige waar aan gedacht wordt. Logisch, maar niet fijn. Meer aandacht voor jezelf in de vorm van dingen doen waar je zelf echt gelukkig van wordt gaat je hierbij helpen. En ja dat kost tijd. Maar je krijgt er ook energie voor terug.

Ik zal je een voorbeeld geven: Een paar maanden geleden heb ik schilderlessen gevolgd. Fantastisch om te doen! Naarmate het einde van het jaar naderde kreeg ik het drukker met mijn werk en heb ik deze lessen on hold gezet. Eerst werken aan en voor mijn bedrijf, daarna de pleziertjes. Dat is altijd mijn stelregel geweest. Toch merk ik nu dat ik van dat schilderen extra energie kreeg. Dat doet bewuster leven met je. En als gevolg daarvan was ik ook in de middag een stuk energieker.

Nu is dat voor mij schilderen, maar het kan ook een heerlijke baddersessie zijn natuurlijk. Of gewoon lekker lezen. Kies datgene waar je energie van krijgt en spreek met jezelf af dat je echt gaat genieten van de momenten die je jezelf gunt. Dan word je bewuster van alles en echt (bijna) alles is beter dan voor de tv hangen.

2. Meer bewegen helpt ook als je bewuster wilt leven

Misschien word je er niet vrolijk van om dit te lezen, maar meer bewegen helpt echt 😉 . Vind je de drempel om te sporten nog te hoog liggen? Start dan met wandelen. Het liefst in de ochtend als je die tijd kan missen, maar anders na het avondeten bijvoorbeeld. Nu heb ik een hond, dus wandelen moet sowieso. Maar ik kies er bewust voor om langere wandelingen te maken. Niet alleen lekker voor de hond, maar ook heerlijk om met een fris en leeg hoofd aan mijn dag te starten.

Daarnaast ga ik de laatste maanden ook een aantal keren per week sporten. En als ik niet in de sportschool terecht kan, dan kies ik ervoor om toch maar weer te gaan hardlopen of thuis te sporten.

3. Denk bewust aan je energielevel

En dan bedoel ik niet alleen je energielevel op mentaal gebied, maar ook op fysiek gebied. Je eten. Eet gezonder om je energie op peil te houden, maar eet ook regelmatig. Vergeet bijvoorbeeld niet om ook je (gezonde) tussendoortjes te pakken. Zo word je mentaal en fysiek gezonder en zal je energielevel vanzelf (weer) stijgen. Ook als je wilt afvallen dan is gezonder eten natuurlijk van belang. Heb je niet veel tijd om goede en gezonde gerechten op tafel te zetten omdat je altijd druk bent? Denk eens aan een slowcooker!

Zorg er daarnaast voor dat je bewuster eet. Eet dus niet terwijl je aan het werk bent even snel die boterham op, maar ga er even voor zitten. Als je bewuster wilt leven dan is bewust eten een belangrijke stap. Sta stil bij de happen die je in je mond stopt. Geniet van het eten en neem er even de tijd voor. Je hoeft echt geen half uur over je lunch te doen natuurlijk, maar zolang je erbij stil staat zal je ook meer genieten van je eten. En dat is veel waard. Voor de smaak, maar ook voor een voldaan gevoel. Ben jij altijd maar aan het haasten en neem je niet de tijd even te gaan zitten voor het eten? Dan hou je aan het einde van de dag niet snel een tevreden gevoel over aan de dag.

4. Wees bewuster van het (her)gebruiken van producten in je leven

Niet alleen ontzettend goed voor het milieu, maar ook voor jezelf. Niets is leuker dan oude spullen hergebruiken in plaats van ze weg te gooien. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om iets naar de kringloop te brengen als je het niet meer wilt hebben. Maar nuttige dingen weggooien omdat jij ze zelf niet meer wilt getuigt niet van bewuster leven. En geeft ook geen bevredigend gevoel. Buiten het feit dat het consuminderen zelf misschien wel een prettig gevoel geeft natuurlijk.

Ik ga regelmatig naar de kringloop trouwens. Niet alleen om spullen te brengen, maar ook om zo nu en dan wat te halen. Als ik graag een bepaalde accessoire in huis wil dan kijk ik eerst bij de kringloop. Tweedehands kan namelijk zomaar de oplossing zijn. Geef het bewust een nieuw kleurtje en je brengt iets weer helemaal tot leven.

5. Beter slapen om de dag vroeg, fris en fruitig te starten

Bewuster leven vergt soms nogal wat van je. Je moet eigenlijk meer tijd vrij maken voor jezelf en voor je manier van leven. Dat kost tijd en energie, maar je krijgt er heel veel voor terug: meer levensgeluk. Kom je tijd tekort? Kijk dan eens of je het bankhangen in de avond wat kan reduceren. Ga eerder naar bed om de volgende ochtend uitgerust wakker te worden en vol energie weer aan een nieuwe dag te starten.

Yoga in de ochtend kan ook enorm helpen.

Je leert meer met bewuster leven

Het is een feit. Als je bewuster leeft dan sta je meer stil bij alles wat je doet. Bij de dingen die je goed doet, maar ook bij de dingen die beter kunnen. Door niet gelijk in een kramp te schieten omdat je iets niet goed doet geef je jezelf de kans om te leren van je misstappen.

Pst… leg ook eens je telefoon wat vaker weg en blijf niet continue hangen bij social media… essentieel als je wat meer van het échte leven wilt genieten.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven