Van biefstuk wordt over het algemeen aangeven ‘zonde om er iets anders mee te doen dan bakken of grillen op de bbq’, maar biefreepjes in de slowcooker is écht heel lekker.
Toegegeven, je eet de biefreepjes dan niet ‘rare’ en ook niet ‘medium’, maar ze zijn ook verre van doorbakken. Doorbakken biefreepjes zijn namelijk over het algemeen zo taai als het maar zijn kan en dat is nu juist waar de slowcooker zo’n succes in is.
Biefreepjes uit de slowcooker zijn hartstikke smaakvol (als je ze lekker bereid natuurlijk) én ook nog eens mals. Zie het gewoon als een heerlijk stukje rundvlees dat langzaam gaart, net als bij andere slowcooker gerechten.
Ingrediënten
Hieronder vind je de ingrediënten voor een gerecht van biefreepjes in de slowcooker met rijst voor 4 personen. Er zitten voldoende groenten in om er een gezonde en goed vullende maaltijd van te maken.
- 1 prei
- 1/2 chinese kool
- 1 rode paprika
- 3 wortels
- 1 rode peper
- 600 gram biefreepjes
- 300 gram rijst
- 5 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 1 el vissaus
- 3 el hoisin saus
- 2 el ketjap
- 1 tl komijn
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl koriander
- 1-2 kruidnagels
- gomasio ter garnering
Meer inspiratie voor lekkere recepten vind je in mijn slowcooker e-books met in totaal meer dan 100 verschillende slowcooker recepten.
Bereiding biefreepjes in slowcooker
De bereiding van deze biefstuk in reepjes is niet zo moeilijk. Je hebt wel wat snijwerk te doen voor de groenten, maar daarna kan je het werk al snel aan de slowcooker overlaten.
- Snij de prei in halve ringen
- Snij de chinese kool in grove repen
- Snij de paprika in stukjes
- Snij de wortels in dunne halve plakjes
- Doe de groenten in de slowcooker (zelf heb ik de paprika 4 uurtjes later toegevoegd, maar dat kan ook vanaf het begin al, wordt hij alleen wat zachter)
- Pers de knoflook en rasp de gember zonder de schil
- Voeg vissaus, hoisinsaus, ketjap, geperste knoflook en gember toe aan de slowcooker
- Voeg de kruiden toe en doe de kruidnagel(s) in een thee ei erbij
- Voeg de biefreepjes toe en roer alles even door elkaar
- Leg de rode peper bovenop
- Zet de slowcooker voor 8 uur op low
- Kook 15 minuten voor tijd de rijst erbij en bestrooi met gomasio voor het serveren
Wat als je slowcooker gerecht iets te vochtig is?
Sommige gerechten blijven iets vochtiger in de slowcooker dan andere. Dat komt veelal door de hoeveelheid groenten die erin zit en waar vocht uit komt. Maar ook door het vocht in het vlees. Bij deze biefreepjes in de slowcooker was dat bij mij ook het geval. Aangezien het vocht niet verdampt komt het weer terug in je gerecht. Dit kan je op een paar manieren ’tegengaan’.
- Giet het overtollige vocht af (dat heb ik bij dit recept gedaan en toen nog 1 eetlepel extra hoisinsaus toegevoegd om het weer wat smeuïg te maken)
- Haal het vlees van te voren door de bloem
- Haal een uur voor het einde van de kooktijd wat vocht uit het gerecht, meng dat met wat maizena en roer het weer door je gerecht
- Zet het laatste uur de slowcooker op high en laat de deksel er vanaf
Eet smakelijk!