Wel of geen geld lenen voor een verbouwing?

Een nieuw huis gekocht en inmiddels plannen om te verbouwen? Of wil je aan je bestaande woning het een en ander veranderen? Dan zou je -indien nodig- geld kunnen bijlenen voor de verbouwing.

bijlenen voor verbouwing

Bijlenen van geld voor een verbouwing; waarom wel en waarom niet?

Wil je graag nog wat veranderen aan je woning, maar heb je het geld momenteel niet op je rekening staan, dan zou je dat geld voor de verbouwing kunnen bijlenen. De vraag is natuurlijk of dat verstandig of is. Maar aangezien ik niet in iemands portemonnee kan kijken en ook de persoonlijke situatie niet kan beoordelen ga ik daar voor nu even niet op in.

Er zijn mensen die liever geen geld lenen om iets aan te pakken. En daar kan ik me best wat bij voorstellen. Een van de dingen die ik vroeger van mijn ouders leerde was immers ‘je kan niet opmaken wat je niet hebt’. Daarmee bedoelden ze natuurlijk te zeggen dat je moet sparen voordat je je geld kan uitgeven. Dat pastte dan ook heel goed in hun manier van leven. In veel gevallen gaat dit voor onszelf ook op, maar ik kan me situaties voorstellen waarbij je toch geld wilt lenen.

Wel: Voor een flinke verbouwing heb je niet zomaar gespaard

Wij hebben het zelf nog niet eerder gedaan, maar als je heel graag een grote verbouwing aan je huis wilt doorvoeren, dan is het misschien toch handig om bij te lenen. De rentes staan momenteel namelijk laag, waardoor het best aantrekkelijk kan zijn om een lening af te sluiten. Daar komt nog eens bij dat je een bedrag van bijvoorbeeld € 25.000,00 misschien niet zomaar bij elkaar gespaard hebt. En dat terwijl de kosten voor het opknappen van je huis best kunnen oplopen. Kan je nu geld bijlenen voor een verbouwing, dan moet je daar uiteraard wel iedere maand aan terugbetalen. Maar heb je ook alvast het woongenot van het verbouwde deel van je huis en kan je lekker gaan inrichten! En dat is natuurlijk ook wat waard.

Niet bijlenen: voor kleine aanpassingen aan je huis

Wil je kleine aanpassingen doorvoeren aan je woning dan zou ik juist proberen om hier eerst voor te sparen. Lukt het je namelijk niet om iedere maand wat opzij te leggen voor een kleine verbouwing, dan moet je je afvragen of bijlenen wel zo verstandig is. De vraag is namelijk of je die lening dan wél maandelijks kan terugbetalen / aflossen?

Hier moet je nog meer op letten als je geld wilt bijlenen voor de verbouwing

Ben je er uit of het in jouw situatie verstandig is om geld bij te lenen of niet? En lijkt het erop dat bijlenen momenteel de beste optie voor je is? Lees dan hier nog even goed waar je op moet letten als je wilt bijlenen.

  • Hou in de gaten dat bijlenen met een persoonlijke lening duurder kan zijn dan een extra hypotheek afsluiten voor je verbouwing; misschien is dat laatste ook wel een optie voor je als je een hoog bedrag wilt bijlenen voor de verbouwing.
  • Bekijk vooraf of dat -in geval van verbouwingslening- de rente eventueel aftrekbaar is.
  • Rente vergelijken is essentieel voordat je een lening afsluit.
  • Zitten er kosten aan je lening verbonden met betrekking tot het afsluiten?
  • Check bij het bepalen van de looptijd van je lening ook goed of je de maandelijkse lasten wel kunt dragen.

Heb je een positief gevoel overgehouden aan je checklist? Dan wens ik je heel veel plezier bij het bepalen van je verbouwing en het realiseren ervan. Ik snap het helemaal als je voor extra woonplezier gaat, ik doe niet anders dan nadenken over welke verbouwing of aanpassing we nu weer gaan aanpakken 😉 .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven