Ik hou ervan om veel te veranderen in mijn interieur en een van de handigste elementen waarmee je dat kan doen is je bijzettafeltjes in de woonkamer. Door meerdere bijzettafeltjes te groeperen en combineren krijg je ineens een heel andere uitstraling en dat vind ik tof.
Daarnaast varieert het dus heel makkelijk omdat bijzettafeltjes kleiner zijn dan een gewone salontafel. Je kan er meerdere bij elkaar plaatsen, maar je kan ze ook weer uit elkaar trekken en op andere plekken in je woonkamer zetten.
Tips voor het combineren van bijzettafeltjes in je woonkamer
Wil je graag een speels en gezellig geheel, probeer dan wat verschillende bijzettafeltjes bij elkaar te zetten. Kies dus nÃet voor 3 dezelfde bijzettafeltjes die je bij elkaar zet, maar juist voor verschillende. Speel met verschillende materialen zoals bijvoorbeeld marmerlook, verschillende hoogtes en zelfs met verschillende vormen als je dat wilt. Hiermee maak je een unieke inrichting die jouw stijl weergeeft.
En ben je het beu? Dan verzin je zo weer een andere opstelling voor je bijzettafeltjes.
Zo hebben wij bijvoorbeeld in onze vorige huis een aantal verschillende bijzettafeltjes bij elkaar gehad als salontafel in de woonkamer. Dat werkte perfect. Het enige lastige is dat je er niet makkelijk een spelletje op kan spelen. Of een grote borrelplank op kan zetten, dat wil ook niet lukken.
Maar er is genoeg plek voor glazen en schaaltjes met wat lekkers. En het grootste voordeel? Je heb veel meer ruimte om te bewegen.
De truc is namelijk dat je dan de tafeltjes deels een stukje over elkaar heen plaatst, daar waar het kan. Hiermee maak je de indeling speels en zorg je ervoor dat je meer bewegingsruimte overhoudt.
Nieuwe bijzettafeltjes in de collectie voor de woonkamer
Ook al heb ik momenteel in ons nieuwe huis een lange salontafel, we hebben nog steeds bijzettafeltjes. Onlangs heb ik bovenstaande zwarte bijzettafeltje nieuw gescoord bij Westwing. Ik was echt op slag verliefd op dit design bijzettafeltje.
De bijzettafeltjes die we vroeger hadden hebben we trouwens ook nog steeds hoor. De bijzettafel met glas en staal wordt momenteel in de chillruimte gebruikt, het tafeltje met witte blad en houten pootjes staat op de logeerkamer en het vierkante houten tafeltje staat buiten onder de overkapping.
Zo zie je maar dat al deze bijzettafeltjes gewoon een prima functie hebben. Sterker nog, ik vind bijzettafeltjes niet alleen in de woonkamer onmisbaar, maar ook in andere ruimtes.
Naast dat ze heel praktisch zijn om even snel een glas op te plaatsen (juist op die plekken waar je geen salontafel bij de hand hebt) geven ze ook sfeer aan je interieur. Zet er een mooi plantje op, of leg er een stapeltje bladen op en je hebt zo een setting uit de woonbladen gecreëerd.
Check de voorbeelden hieronder maar eens.
Combineer strak en stoer bijvoorbeeld met bohemian en landelijk
Zoals ik hierboven al aangaf wordt de combinatie van bijzettafeltjes in de woonkamer als salontafel pas echt leuk als je met verschillende materialen gaat werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan staal en hout gecombineerd. Met eventueel glas erbij.
Industrieel en landelijke stijl past namelijk heel goed bij elkaar. Denk maar aan de trend van dit moment, de eclectische stijl. Je hoeft niet te denken dat het niet gaat matchen, want als de bijzettafeltjes ook los in je interieur matchen, dan kunnen ze ook bij elkaar staan.
Extra mooi is het – en het geeft een ‘zacht’ gevoel- als je er een poef bij plaatst. Dat kan bijvoorbeeld een gebreide poef zijn. Of een poef van gewoon leer of geitenvacht of iets dergelijks.
Tip: Wil je de poef ook gebruiken als bijzettafeltje, zet er dan een dienblad op. Hierdoor wordt de bovenkant hard en kan je er makkelijker iets op zetten zonder dat het eraf valt.
Ook ergens anders in de kamer kan je bijzettafels combineren
Kleine tafeltjes met elkaar combineren kan uiteraard niet alleen als je ze als salontafel gaat gebruiken. Heb je ergens in je kamer een loze hoek? Vaak staat het dan juist leuker om meerdere tafeltjes te combineren. Of er een poef bij te zetten. Door het combineren maak je er meer een geheel van.
Tip: Leg je een kleed onder je bijzettafels, dan zorg je er nog beter voor dat het een geheel gaat vormen!
Ik kan me overigens maar één echt nadeel bedenken van meerdere bijzettafels in de woonkamer bij elkaar zetten. De poten van de kleine tafeltjes staan vaak dicht bij elkaar en soms zelfs door elkaar heen. Dat maakt het stofzuigen op die plek wat lastiger, dus hou daar rekening mee.