Bijziendheid bij kinderen; minimaal 2 uur buitenspelen is het advies

Bijziendheid bij kinderen is een steeds groter probleem aan het worden. Meer kinderen krijgen last van bijziendheid op steeds jongere leeftijd. De boosdoeners? Laptop, pc, mobiele telefoon. En laten we de afstand tot de tv niet vergeten, waar ze het liefst met hun neus bovenop zitten… Maar ook echte boekenwurmen hebben er last van. Minimaal 2 uur buitenspelen is het advies als het gaat over het terugdringen van bijziendheid bij kinderen.

bijziendheid bij kinderen, buitenspelen helpt

Bijziendheid bij kinderen schrikbarend hoog

Het veel van dichtbij bezig zijn met de techniek -maar dus ook met lezen- zorgt ervoor dat de oogbol zich niet op de juiste manier ontwikkelt. De oogbol hoort gewoon netjes rond te groeien maar doordat deze niet op de juiste manier getraind wordt, groeit de oogbol verder naar achter door.

De vervorming van de oogbol die bij deze kinderen optreedt is een onomkeerbaar proces en kan zelfs leiden tot slechtziende kinderen of blindheid op latere leeftijd. Hierdoor rinkelen alle alarmbellen. Vandaar ook het advies dat kinderen meer naar buiten moeten, als mogelijke oplossing tegen bijziendheid bij kinderen.

Momenteel is al de helft van alle twintigers bijziend. Daar schrok ik behoorlijk van. En als onze kinderen straks zo oud zijn, dan ligt dat percentage misschien nog wel hoger. Tijd voor verandering dus. En controle, een jaarlijkse oogtest bij je kind is een slim idee. En wist je dat je tegenwoordig ook een online oogtest kan doen als eerste stap?

buitenspelen tegen bijziendheid bij kinderen

Buitenspelen tegen vroege bijziendheid

Simpel zeggen tegen je kinderen dat hun ogen zo achteruit gaan van het op de ipad zitten maakt niet echt indruk. En kinderen iets verbieden heeft ook vaak het tegengestelde effect. Maar ik vrees dat er niet veel anders op zit. Om mijn dochter maak ik me niet zo’n zorgen. Zij speelt veel met vriendinnen, en als het even kan ook buiten.

En juist buitenspelen is zo ontzettend gezond voor een goede vorming van het oog. Daglicht is namelijk heel erg goed voor je ogen en daarom wordt er ook geadviseerd om minimaal 2 uur per dag buiten te spelen. Door buitenspelen wordt namelijk de stof dopamine aangemaakt die ervoor zorgt dat het oog mooi rond groeit. Dit remt bijziendheid bij kinderen af. Bovendien kijk je buiten je ogen uit!

buiten de pixels

Het kinderboek Buiten de Pixels stimuleert buitenspelen

Ook Pearle onderkent het probleem van bijziendheid bij kinderen en heeft daarom het kinderboek ‘Buiten de Pixels‘ uitgebracht. Buiten de Pixels is geschreven door kinderboekenschrijver Marco Kunst en geïllustreerd door Anne Roos Kleiss. Het is echter niet zomaar een kinderboek, maar een kinderboek dat buitenspelen stimuleert en daarmee de bijziendheid bij kinderen tegengaat.

Het boek vertelt het verhaal van Finn die aan het gamen is en gehackt wordt. Spelenderwijs wordt hiermee niet alleen Finn, maar ook je eigen kind gestimuleerd om naar buiten te gaan en de opdrachten uit te voeren die in het boek staan. Hiermee komen kinderen niet alleen meer in het daglicht, maar krijgen ze ook nog eens ‘oog’ voor de omgeving.

Event Buiten de Pixels

Om het buitenspelen en bijziendheid bij kinderen meer onder de aandacht te brengen organiseerde Pearle een event waarbij het kinderboek ‘Buiten de Pixels’ ook live in het Amsterdamse Bos uiteengezet was. Heel leuk om te zien hoe kinderen -als je ze een paar opdrachten geeft- zich heerlijk kunnen vermaken buiten. Enthousiast rennen de kinderen door het bos om iedere opdracht tot in de puntjes uit te voeren en raken ze verrast door alles om hen heen. Alleen al het in de wolken zoeken naar wat zij erin zien is een klein feestje.

Wil je je eigen kind ook kennis laten maken met de opdrachten van ‘Buiten de Pixels’? Je kan het boekje ophalen bij een Pearle filiaal in de buurt.

Niet alleen bijziendheid bij kinderen maar ook een tablet nek is een gevaar.

De 20-20-2 regel tegen bijziendheid bij kinderen

Een belangrijke regel die de oogartsen promoten is de 20-20-2 regel. Twintig minuten op de telefoon, tablet, pc of in een boek afwisselen met minimaal twintig seconden pauze. Ga iets anders doen, loop even rond, of ga naar buiten. De twee in de regel staat voor minimaal 2 uur per dag buiten zijn. Die eerste wil hier in huis al niet altijd lukken, maar die laatste haalt mijn zoon sowieso niet ben ik bang.

Overigens wel een goede reden om hem inderdaad zelf naar sport te laten fietsen, en naar drummen en dergelijke. In plaats van aan zijn vraag gehoor te geven om hem te brengen.

Continurooster op scholen

Een tijd geleden schreven wij over de voor- en nadelen van het continurooster op school. Dit artikel zullen we aan moeten passen, want het continurooster blijkt er nu één groot nadeel bij te hebben gekregen. Het vergroten van de kans van bijziendheid bij kinderen. Doordat de pauzes allemaal behoorlijk ingekort worden, wordt er ook veel minder buiten gespeeld. De kinderen zitten te lang achtereen met hun neus in de boeken, met alle gevolgen van dien.

Ondanks dat mijn puber het buitenspelen misschien niet meer ziet zitten ga ik toch proberen hem te motiveren wat vaker het daglicht op te zoeken. Lekker wandelen met de hond misschien? Hoe ga jij je kinderen stimuleren om meer buiten te zijn?

1 gedachte over “Bijziendheid bij kinderen; minimaal 2 uur buitenspelen is het advies”

  1. Vorige week zat ik met onze zoon bij de orthoptist en nog voordat ze ook maar een test had gedaan, gaaf ze al direct dit advies.
    Ze was heel realistisch. Onze zoon is nu drie, nu heb je invloed. Bij een puber wordt het ontzettend lastig.
    Dus doe nu wat je kan -alles is mooi meegenomen- en geef vooral ook zelf het goede voorbeeld….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven