Binnen je conditie onderhouden? Dat kan!

Voorlopig mogen we nog buiten sporten, op voorwaarde dat we voldoende afstand houden. En dat is fijn. Een stukje hardlopen, lekker skeeleren of gewoon fietsen, het kan allemaal nog zolang je rekening houdt met de onderlinge afstand. Want van dat binnen zitten wordt je lijf niet veel beter. Tenzij je er binnen wat aan doet, dat kan natuurlijk ook! Ik vertel je graag hoe wij het binnen sporten op dit moment oppakken. Misschien dat jij er wat inspiratie uit kan halen om ook je conditie te onderhouden terwijl je binnenblijft. Ben je geen (binnen) sporter? Lees dan deze tips van calorieën verbranden zonder sporten.

Binnen sporten? Dit doen wij om een beetje fit te blijven

Om te beginnen wandel ik iedere dag een stuk met de hond. Vaak neem ik een van de kinderen mee, maar niet altijd. Dat is wel geen binnen sporten, maar toch beweging die voor mij in het rijtje van fit blijven hoort.

https://www.instagram.com/p/B-MiGE1HGbw/

Binnen sporten met een hoop fun met Laviederoosaparis

Ik vind haar echt fantastisch! Ze maakt het binnen sporten een stuk leuker en alleen al van het kijken ernaar word ik mega vrolijk. Toch is meedoen in dit geval belangrijk als je ook een beetje fit wilt blijven 😉 . Iedere dag zet Roos op haar instagram account Laviederoosaparis de leukste korte workouts met een heerlijk muziekje erbij. Over het algemeen is het een squat workout met een beetje dans ertussen door, gedurende 1 liedje. Niet voldoende om helemaal fit te worden, maar wél een hele toffe afwisseling in het thuis sporten met de standaard sporten die je binnen kan doen. Een aanrader dus, deze vrolijke meid die in tijden van Corona anderen probeert te inspireren en op te vrolijken. Ik kijk er iedere dag naar uit.

Sporten met sportapparaten als je de ruimte hebt

Als je de ruimte hebt, dan zijn een aantal sporttoestellen heel fijn om te hebben natuurlijk. Spijtig genoeg beschikt niet iedereen over deze luxe. Voor de mensen die bijvoorbeeld in een flat wonen is een sporttoestel om aan voldoende beweging te komen niet heel handig. In dat geval kan je gelukkig ook bijvoorbeeld gewoon touwtje springen. Super effectief en een springtouw neemt niet veel ruimte in beslag met opbergen! Of je nu liever een nieuw fitnesstoestel koopt, of liever oefeningen doet zonder apparaten: wij zorgen voor enkele ideeën om fit te blijven!

Om onze conditie te trainen hebben wij een crosstrainer in huis, de Max trainer M7i. Deze is best duur in aankoop maar wel erg fijn. Wanneer je liever niet het hele bedrag in één keer betaalt, bestaan er voldoende mogelijkheden om een kleine lening te nemen voor dit soort aankopen en deze naar eigen wens terug te betalen. De top drie apparaten die ik je aanraden om je conditie te onderhouden zijn de loopband, crosstrainer en hometrainer. Deze toestellen zijn speciaal ontworpen voor sporters van elk niveau, of je nu een beginner bent of een expert. Het enige nadeel… ze nemen nogal wat ruimte in beslag.

Binnen sporten op crosstrainer

Hometrainer

De minst belastende van deze drie is de hometrainer. Dit toestel is gebaseerd op een fiets met een zadel, een stuur en pedalen. Het grootste voordeel van de hometrainer is de lage belasting voor de spieren, waardoor het enorm toegankelijk is voor onder andere oudere mensen of mensen die niet meer goed te been zijn. Zij kunnen dan hun conditie op deze manier onderhouden. De nieuwste hometrainers zijn computergestuurde hometrainers. Zo kan je digitaal instellen hoe hard je wilt trappen en is het door middel van metalen elektroden ook mogelijk om je hartslag te meten terwijl je aan het sporten bent.

Vroeger heb ik zelf een hometrainer gehad, maar persoonlijk vind ik deze toestellen een beetje saai. Toch zijn er mensen die er helemaal verknocht aan zijn, dus wellicht is het wel wat voor jou!

Een loopband in huis

Het tweede apparaat is de loopband. Hierbij wordt de buitenomgeving gesimuleerd en kan je zo ver lopen als je wilt terwijl je op dezelfde plaats blijft. Je kan zelf programmeren hoeveel kilometer je wilt lopen aan een snelheid naar keuze. Persoonlijk vind ik een wandeling in de frisse lucht een stuk fijner, maar mocht die nu geen optie meer zijn dan is een loopband een mooi alternatief. Daarnaast kan je wel mooi trainen met een loopband, door bijvoorbeeld hellingen te simuleren. Je kan het hellingspercentage veranderen en zo ervoor zorgen dat je kuiten meer worden aangesproken. Zelfs met slecht weer heb je zo geen excuus meer om niet te bewegen 😉 .

De crosstrainer

Het laatste apparaat is dus de de crosstrainer. Deze is een mix tussen de loopband en de hometrainer. Het apparaat bestaat uit stangen om met de handen te bedienen en planken voor je voeten. De bedoeling is om het vliegwiel, dat in de crosstrainer zit, in beweging te brengen door kracht uit te oefenen met je handen en benen op hetzelfde moment. Bijna alle spieren in het lichaam worden aangesproken bij dit toestel, waarbij de belasting het hoogste is op benen en de schouders. Maar ook de rug-, zij- en buikspieren worden gebruikt, aangezien ze stabiliteit in de romp moeten bewaren. Ik kan je wel vertellen dat je met onze Max trainer niet gaat lachen. Met andere woorden, hier heb je echt een serieuze workout mee! Daarnaast heb ik dit apparaat gebruikt voor het weer trainen van mijn knie na dewintersport blessure. Een fantastisch apparaat. Ander voordeel: ik kan ook een netflix serie kijken terwijl ik aan het trainen ben, dat maakt het een stuk minder saai!

Bovenstaande apparaten zijn zeker niet goedkoop, maar toch is het enorm belangrijk om in beweging te blijven. Te weinig sport leidt onder andere tot een verhoogde kans op depressie, meer stress en zorgt ervoor dat je minder bestand bent tegen ziektes. Dit zijn allemaal zaken die we bij voorkeur graag zoveel mogelijk willen vermijden, zeker tijdens deze zware periode.

Liever sportattributen die weinig ruimte in beslag nemen binnen?

Goed. Bovenstaande sportapparaten mogen niet in de lijst ontbreken maar k snap ook dat die niet voor iedereen zijn weggelegd. Gelukkig kan je ook sporten met kleine sport attributen die niet zoveel plek in beslag nemen.

Springtouwen

Zoals eerder al genoemd is een springtouw (smartrope) een hele slimme aanschaf. Ze kosten niet veel, nemen weinig plek in beslag, en zorgen er toch voor dat je je conditie goed kan opbouwen. Zorg wel voor een van deze springtouwen die ook echt voor de sport bedoeld zijn, en geen speelgoed. Dan weet je zeker dat je er lang plezier van hebt.

Halters, dumbbells en kettlebells

Ook halters, kettlebells en dumbbells zijn ideaal voor binnen sporten. Ze nemen weinig plek in beslag (je legt ze gewoon onder je bank of bed om op te ruimen) en toch kan je er mooie workouts mee doen. Ook hiervan hebben wij er een aantal in huis, maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik hier te weinig mee doe. Reminder to myself, meer met deze kettlebells doen.

Zandzakken voor de diehards

Frank en de kids doen normaal gesproken aan Spear. Van daaruit is Frank ‘geïnfecteerd’ met het zandzakken fenomeen 😉 . We hebben dan ook een zware zandzak in huis (wel echt sportgerelateerd, dus geen gewone zak) die je op kan pakken om je spieren te trainen. Een rondje om het huis met zo’n zandzak in je arm is al een uitdaging.

De bokszak om binnen te sporten

Mijn favoriet binnen is deze bokszak. We hebben in het verleden ooit een boksbal op een steun gehad (via marktplaats), maar deze bokszak is toch echt een heel stuk fijner. Lekker zwaar dus je kan er heerlijk tegen aan rammen en schoppen. Zo blijft onze conditie toch een beetje op peil. Ik begrijp dat je voor deze zak wellicht iets meer plek nodig hebt. Wij hebben dan ook de mazzel dat we niet alleen een kantoor aan huis hebben, maar daarachter ook nog eens een ruime chillruimte. Daar hangt die bokszak ook. Toch zijn deze bokszakken eigenlijk ook best mooi om te zien vind ik. Heb je een hoek in je kamer vrij? Dan misstaat hij niet in een wat moderner interieur vind ik.

fitness hoepel

Als laatste: de hoelahoep

Al eerder heb ik een artikel geschreven over de fitness hoepel, en deze mag dan ook niet in dit rijtje van binnen sporten ontbreken. Met een fitness hoepel train je namelijk al je core spieren. Wat dat betreft is een hoepel dan dus ook een mooi alternatief voor een crosstrainer als je daar de ruimte binnen niet voor hebt. Of het geld 😉 . Deze fitnesshoepels zijn namelijk een stuk goedkoper en kan je ook weer makkelijk opruimen zodat je na gebruik je woonkamer weer voor jezelf hebt.

Hoe motiveer je jezelf om het binnen sporten ook echt vol te houden? Dat is eigenlijk het belangrijkste van alles. Want je kan wel spullen aanschaffen, maar als je er na een week niets meer mee doet dan is dat ook zonde.

Motiveer jezelf om binnen te blijven sporten

Er zijn een aantal ‘simpele’ tips om jezelf te motiveren om het sporten vast te houden, ook al zitten we binnen:

  • Zet fijne muziek op waar je vrolijk van wordt, liefst lekker hard
  • Sport samen met je kinderen en je partner, zo hou je elkaar gemotiveerd
  • Kijk (indien mogelijk) lekker je favoriete Netflix serie
  • Weeg jezelf voor je begint en iedere week weer en check jezelf in de spiegel zodat je het resultaat echt ziet
  • Hou in je achterhoofd dat je dit binnen sporten niet alleen doet om fit te worden, maar ook om je immuun systeem een oppepper te geven; zeker in deze periode een fijn gevoel
  • Beloof jezelf iets lekkers of iets fijns als beloning nadat je gesport hebt. Een wijntje in de avond, of een half uurtje lekker in bad of iets dergelijks. Geniet.
  • Lekker dansen is ook sporten!
  • Lukt het sporten je niet echt, stap dan met je kids op de trampoline, ook dat is gezond!

Wat doe jij om in deze periode gezond en sterk te blijven? Ben je ook aan het sporten, of laat je het door je handen glippen?

Stay healthy and stay inside!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven