We moeten meer naar onze biologische klok luisteren!

Vertel je baas maar dat je voortaan pas vanaf 10.00 begint met werken. En vertel er dan gelijk bij dat jij daar niets aan kan doen, maar dat jouw biologische klok (en ook die van je collega’s) daar ‘schuldig’ aan is.

biologische_klok

Onlangs stelde ik nog de vraag ‘hoeveel slaap heeft een kind nodig‘ ? Dit kwam vanuit het feit dat wij het idee hebben dat zoonlief misschien wat te laat naar bed gaat. Bij het zoeken naar een antwoord stuitte ik al op diverse onderzoeken over bedtijden van kinderen, onze biologische klok en meer. Meerdere onderzoeken gaven me toen al inzicht in verschillende slaapbehoeftes van mensen in verschillende leeftijden.

Biologische klok sputtert

Dr. Kelly doet daar nog een schepje bovenop en geeft aan dat het zelfs ‘misdadig’ is om mensen jonger dan 55 al voor 10.00 in de ochtend op het werk te verwachten. Pas na het 55ste levensjaar zouden ze om 09.00 kunnen beginnen, en dit alles is het resultaat van onze biologische klok die niet te veranderen is.

Dit geldt dus ook voor scholen. De starttijd van basisscholen is in principe prima voor de jongere kinderen (alhoewel je als ouder dan wèl vroeg je bed uit moet 😉 ), maar kinderen vanaf de leeftijd van ongeveer 16 jaar zouden echt pas om 10.00 moeten beginnen op school. Slaapexpert Dr. Kelly geeft aan dat vanaf die leeftijd ongeveer je lijf andere slaapshifts krijgt. Je kan pas later de slaap pakken door je biologische klok, maar moet (zoals het er nu aan toe gaat) toch vroeg je bed uit. Dat betekent slaaptekort.

En slaaptekort betekent slechter kunnen leren en slechter kunnen presteren. Zo simpel is het.

Te vroeg beginnen geeft volgens Dr. Kelly niet alleen het risico op bovenstaande problemen, maar zorgt ook voor meer ongevallen in het verkeer. Omdat jouw biologische klok nu eenmaal om 08.00 nog niet aangeeft dat je echt wakker bent.

Dus ik stel voor dat we massaal bij onze werkgevers aan gaan geven dat we pas om 10.00 willen beginnen met werken. Sputtert je baas tegen dan geef je gewoon heel simpel aan dat je voor die tijd niet productief bent 😉 , zou niet slim zijn als hij je toch voor die tijd laat beginnen!

Merk jij het dat jouw biologische klok voor die tijd nog niet helemaal up and running is? Of kan jij je er helemaal niets bij voorstellen?

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven