Wat kan je doen in de omgeving van Björnbyn Stugby aan het Rådameer

Tijdens onze rondreis in Zweden is de eerste accommodatie waar wij een paar dagen vertoeven Björnbyn Stugby in Värmland aan het Rådameer. We zijn hier drie nachtjes (twee dagen) geweest. En precies op het moment dat Storm Hans over Zweden ging, maar gelukkig hebben we daar niet veel van gemerkt.

Wel heeft het behoorlijk wat geregend, dus we hebben een aantal (deels) binnen activiteiten bezocht tijdens onze reis. Gelukkig is er genoeg te doen in deze omgeving. Zit je hier langer dan een paar dagen en maak je bijvoorbeeld een mooie rondreis door Zweden, Noorwegen en Denemarken?

Dan heb ik nog wat meer tips voor je.

Maar eerst even iets over de huisjes op deze accommodatie.

bjornbyn vakantiepark zweden aan het radameer

Björnbyn Stugby Rada; een eenvoudig maar schoon vakantiepark

Na aankomst in Zweden met Stena Line van Kiel naar Göteborg hebben we nog wat uurtjes te rijden. In de middag komen we dan ook aan bij Björnbyn Stugby. We worden op de receptie super vriendelijk ontvangen door een Nederlandse dame (ik vermoed de eigenaresse) en voelen ons gelijk thuis.

Het vakantiepark Björnbyn Stugby bestaat uit zo’n 30-40 vakantiewoningen. Het ligt direct naast een camping die verscholen ligt tussen de bomen. Wij liggen met ons huisje recht aan het Rådameer en hebben dus een fantastisch uitzicht vanaf onze veranda.

Jammer dat het weer niet helemaal meewerkt en dat we er niet optimaal van kunnen genieten. Maar wat ons betreft mag dat de pret niet drukken. De eerste avond kunnen we nog even op onze veranda zitten met dit uitzicht! Fantastisch toch?

Het huisje is schoon (heel belangrijk vind ik) én we hebben een sauna, waar we gretig gebruik van hebben gemaakt.

Bjornbyn Stugby accommodatie met sauna

De wifi is wel aanwezig maar niet heel sterk jammer genoeg. Zo nu en dan zijn de kids dus even bij de receptie om wat nieuwe series te downloaden.

Gewoon voor de zekerheid, want laten we eerlijk zijn… er worden vooral spelletjes gespeeld.

Er zit een supermarkt (met tankstation) in de buurt van Björnbyn Stugby. Met de auto is dit nog geen 3 minuten rijden en dus ook heel goed te lopen. Ideaal, niet alleen vanwege de afstand, maar ook vanwege het ruime assortiment dat deze supermarkt heeft.

Op dit vakantiepark worden zelf geen activiteiten georganiseerd maar voor de activiteiten die op de naastgelegen camping georganiseerd worden kan je je als tijdelijke bewoner van Björnbyn Stugby ook aanmelden.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan pijl- en boogschieten, een bever safari, kanoën, paardrijden of een elandensafari. Maar dat is niet het enige, er wordt nog veel meer georganiseerd. En daarnaast hebben ze bijvoorbeeld een leuk klimparcours op de camping zelf, in de bossen verscholen.

levensgroot schaakspel bij de receptie van Bjornbyn Stugby

Op het vakantiepark zelf zijn een aantal kleine activiteiten die je kan doen. Zo staat er bijvoorbeeld een groot schaakspel en kan je jeu de boules spelen. De vraag is echter of je meer activiteiten nodig hebt, want Björnbyn Stugby ligt aan het Rådameer waar je heerlijk op kan vertoeven.

Zo hadden onze buren een sup mee en liepen de kinderen van de overburen met een hengeltje in hun hand naar de waterkant. Helemaal happy.

Meer informatie over dit vakantiepark lees je hier.

Sun Dance Ranche Zweden

Wat te doen in de omgeving van Björnbyn Stugby ?

Wij vinden het juist altijd leuk om de omgeving een beetje te ontdekken dus wij hebben een aantal andere dingen ondernomen op de momenten dat het wat droger was.

Sun Dance Ranche Eksharad

The Sun Dance Ranch in Ekshärad

De Sun Dance Ranch is een fantastische plek om even rond te zwerven. De ranche ligt bij Ekshärad en dat ligt zo’n 18 kilometer bij Björnbyn Stugby vandaan. Met 18 minuten ben je er met de auto.

De ranch is van de Nederlandse Anita en haar Zweedse man.

Ook hier worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals ritten te paard maken, schieten, kanovaren en meer. Maar los van al deze activiteiten is de ranch gewoon de moeite waard om even te gaan kijken.

entree sun dance ranche
sun dance ranche eksharad in Zweden

Er staan een aantal Stuga’s op de ranch waar je kan verblijven en er zit een kleine camping bij, maar het meest in het oog springend is de saloon.

Sun Dance Ranche Saloon

Je waant jezelf in Amerika als je de saloon van buiten ziet, maar helemaal als je de deur opendoet en binnenstapt. In deze saloon kan je lekker eten (geen heel grote porties) én er zit een toffe westernwinkel bij waar vanalles te verkrijgen is.

Het adres van de Sun Dance Ranche is Yggenäs Björkhaga, 683 62 Ekshärad

Lakene Östgard kaasboerderij vlakbij Brjornbyn Stugby

Lakene Ostgard, een kaasboerderij met proeflokaaltje

Deze kaasboerderij ligt zo’n 11 kilometer van Björnbyn Stugby vandaan. Je rijdt eerst een stukje de 62 af langs het Rådameer naar beneden en pakt dan ter hoogte van Mora de afslag, hierbij steek je de rivier de Klarälven over en rij je richting Lakene.

Het is een leuke kleine kaasboerderij waar je lekker kaasjes kan proeven en er wordt je van alles verteld over het maken van de kazen.

Kaasboerderij Lakene Östgard

Je kan helaas niet zien hoe de kaas gemaakt wordt, maar je ziet de kazen hier wel liggen rijpen (met een natte handdoek voor het vocht). En de lieve dame achter de balie in de ‘café shop’ geeft graag een beetje uitleg. Bijvoorbeeld over hoe vaak de kazen omgedraaid moeten worden gedurende het rijpproces.

Uiteraard kan je dus wat kazen proeven en eerlijk is eerlijk… dan ben je verkocht. Tenminste, als je een kaasliefhebber bent.

Wij vinden eigenlijk alle kazen wel lekker daar en gaan uiteindelijk met 3 verschillende stukken kaas de deur uit. Een heerlijke kaas met lente ui, een behoorlijk oude kaas én de Schmutsige Selma die niet alleen lekker is (smaakt een beetje naar truffel), maar die ook een fantastische naam heeft, haha.

Lekker tijdens het spelletjes spelen in ons huisje op Björnbyn Stugby.

Spelen in barn Lakene Östgard
Konijnen Lakene Östgard

Verder kunnen kleinere kinderen nog even in de barn spelen en bij de kippen en konijnen kijken. Al met al een leuk en afwisselend verzetje waar je zeker wel een uurtje zoet kan zijn.

Oh ja, ze hebben ook nog lekker zelf gemaakt ijs. Dat het lekker is heb ik me laten vertellen, wij hebben het zelf niet geproefd.

Je vindt deze kaasboerderij Lakene Ostgård, op Lakenestorp 3, 683 94 in Lakene

Värmullsåsen uitzichttoren bij Hagfors

De Värmullsåsen uitzichttoren bij Hagfors

Op 426 meter hoogte vind je op de top van de Värmullsåsen een leuke uitzichttoren die een prachtig uitzicht geeft over Hagfors en omgeving.

Je kan zelfs vanuit de gemeente Hagfors hier naartoe wandelen (best een uitdagende wandeling van ongeveer 8 km), maar gezien de weersomstandigheden hebben wij gekozen voor de autorit.

Als je door Hagfors heen rijdt richting Ullenvägen dan zie je vanzelf de borden die je moet volgen. De uitzichttoren heeft volgens mij geen naam maar wordt gewoon aangeduid als utsiktstorn op de borden.

Ga je ook met de auto? Bereid je dan voor een bumpy ride. Het merendeel van de route bestaat uit een zandpad vol kuilen. Het is op zich prima te rijden hoor, maar Lotte en ik waren wel een beetje misselijk na de rit er naartoe,

In totaal rijd je vanuit Björnbyn Stugby naar boven langs het Rådameer richting Hagfors zo’n 20 minuten om de uitzichttoren te bereiken. Het is nét geen 16 km.

uitwaaien op de Värmullsåsen uitzichttoren bij Hagfors

Toch had ik het niet willen missen. Het uitzicht is waanzinnig, en zelfs met flinke wind én regen is het nog leuk om hier even de omgeving van Hagfors en Björnbyn Stugby aan het Rådameer te spotten.

Heerlijk eten bij Zolboo’s sushi & thai in Hagfors

Ga je tijdens je rondreis in Zweden graag zo nu en dan lekker uit eten in plaats van dat je zelf kookt, dan is Zolboo’s sushi & thai écht een aanrader.

Zolboo’s sushi & thai in Hagfors

Op Google lazen wij al hele goede reviews, dus voor ons was de keuze snel gemaakt. Het pand ziet er van buiten niet heel gezellig uit, en uit meerdere reviews bleek dat men ‘het binnen zitten’ ook niet heel gezellig vonden.

Maar wij hebben dat toch anders ervaren. Ik had geen tl verlichting gevoel en zeker niet als je rechts in de zaak zit, waar de ‘verdiepte zitjes’ zijn. Dat is een super cosy plekje.

Los daarvan was het eten ronduit verrukkelijk. Er is geen sushi tent in Nederland die wij beter vinden scoren en het voordeel van deze plek is dat je dus niet alleen voor sushi hoeft te gaan, maar ook thais eten kan bestellen.

Wij hebben hier echt van genoten, de eigenaresse is super aardig en bescheiden en het geheel is ook niet heel prijzig. Voor 4 personen, eten en drinken voor € 69,00? Dat redden wij in Nederland niet.

radameer zweden

Kort samengevat ons verblijf op Björnbyn Stugby aan het Rådameer

Het vakantiepark zelf is eenvoudig, de huisjes schoon én je hebt voldoende privacy. De huisjes die aan het meer liggen hebben natuurlijk een fantastisch uitzicht, maar ook de rest ligt er helemaal prima bij.

Willen de kinderen iets anders dan op het meer vertoeven? Dan ga je voor activiteiten rondom de accommodatie naar de naastgelegen camping. En wil je graag wat meer van de omgeving zien, dan kan je mijn bovenstaande tips opvolgen. Succes gegarandeerd!

Wil je tijdens je rondreis in midden-Zweden ook hier verblijven? Boek dan direct via Buro Scanbrit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven