Ik vind het bij ons een hele klus, het blad in de tuin opruimen. Gelukkig hebben we een bladblazer die ons een handje helpt, maar dan nog is het veel werk. Ik ben dan ook wel gevoelig voor het gezegde dat je blad in de tuin beter kan laten liggen 😉 . Maar waarom is dat dan eigenlijk en is dat ook wel (altijd) zo? het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk als je alle blaadjes in je tuin kan laten liggen. Toch is mijn eigen ervaring hierin niet alleen maar positief.
Ik zet dan ook de voordelen en de nadelen van het laten liggen van blad in de tuin graag even voor je op een rijtje. Én ik laat je gelijk even zien wie er hier de bladverantwoordelijke in huis is en wat we daarvoor gebruiken.
Blad in de tuin laten liggen of juist weghalen?
Eerst ga ik maar even in op de vraag of dat je het blad in de tuin nu juist moeten laten liggen, of juist weg moet halen. Het hangt er namelijk maar helemaal van af vanuit welk oogpunt je al dat blad bekijkt.
Voor de beestjes is het goed als je het blad in de tuin laat liggen. Vooral het blad in de borders is goed om te laten liggen voor bijvoorbeeld insecten en egels. Die laatste kruipen graag onder de blaadjes ter beschutting. Net als muizen trouwens, die vinden die blaadjes ook fijn. En dat kan ik je uit eigen ervaring vertellen want hier in het buitengebied hebben we aardig wat muizen. Liefst alleen buiten, maar de katten nemen er zo nu en dan wel eentje mee naar binnen. Hoe meer blad er in de tuin blijft liggen, des te meer bescherming biedt dat de muizen tegen onze katten.
Maar blad in de borders is bijvoorbeeld ook goed om je planten te beschermen tegen de vorst in de winter. Een laagje bladeren dekt de grond af en houdt deze wat ‘warmer’ in koudere periodes. Eigenlijk moet je dat blad in de tuin dus vooral nog laten liggen gedurende de herfst en de winter.
De insecten maken van al dat blad overigens ook nog eens goede compost, dus dat betekent dat je ook niet echt hoeft te bemesten. En die volgevreten insecten die dienen dan weer als voedsel voor alle vogeltjes 😉 . Zo is de cirkel weer rond en eigenlijk kan je dus stellen dat jouw luiheid héél goed is voor de natuur. Meestal.
Op sommige plekken moet je het blad in de tuin echter wel weghalen
Maar niet altijd 😉 . Want op sommige plekken in de tuin is het juist weer niet goed als je het blad laat liggen. Denk bijvoorbeeld aan blad op je terras. Zodra er veel blad ligt en het regent, dan kan dit spekglad worden en glij je snel uit. Daar moet je het dus echt wel weghalen. Ook bij onze varkens en geiten in de wei haal ik dat blad op bepaalde plekken weg. Ik ben daar al een paar keer bijna onderuit gegaan namelijk. Met je billen op de tegels vallen is niet fijn, maar met je billen in de varkensmest belanden is ook geen pretje kan ik je vertellen.
Daarnaast is het ook slim om de blaadjes van je gras te halen. Door het blad op het gras in je tuin te laten liggen verstikt het gras eronder waardoor je gele en bruine vlekken in je gras krijgt. En dan moet je in het voorjaar weer je best doen om je gras te herstellen.
Als laatste is het nog belangrijk om te weten dat niet al het blad even fijn is. Ook niet in je borders. Blad van de eik verteert bijvoorbeeld heel moeilijk. Hierdoor is eikenblad niet echt geschikt voor compost. Het geeft dus wel je egels onderdak in de winter en het beschermt ook de bodem, maar de insecten kunnen er niet zo makkelijk compost van maken. Aangezien wij een aantal eiken bomen in de tuin hebben en rondom de weilanden haal ik dat blad in de lente dan toch ook uit de borders om er zo voor te zorgen dat ook daar de bodem niet verstikt. Staat dus op de tuinkalender om in maart in de tuin te doen.
Hoe haal je nu het makkelijkste blad uit je tuin?
Daar zijn natuurlijk meerdere mogelijkheden voor. In het begin van de herfst wil ik de blaadjes op het gras nog wel eens gewoon met een bladhark weghalen. Maar dan gaat het altijd om kleine beetjes. Ligt er al teveel blad, bijvoorbeeld na een storm, dan begin ik daar niet meer aan want dan heb ik het zo aan mijn rug. Ik ben dan ook heel blij met onze Kärcher bladblazer om het blad uit de tuin te halen. Of eigenlijk moet ik zeggen dat Frank er erg blij mee is, want hij pakt hem er het snelste bij om de blaadjes weg te blazen. Handig dus ook bij je gazon winterklaar maken.
Onze bladblazer zuigt ook 😉
Het handige van deze bladblazer is overigens dat hij niet alleen blaast, maar ook zuigt en versnippert. De beste methode om het blad uit de tuin te halen als je het niet wilt laten liggen is dan ook de volgende:
Eerst blaas je alle blaadjes uit de tuin een bepaalde kant op, of een hoek in. Daarna zet je de bladblazer op de zuigstand en laat je hem juist ongekeerd werken. Je loopt naar de plek waar je al het blad in de tuin naartoe geblazen hebt en zuigt daar het blad juist weer op. Bij het opzuigen wordt het blad ook direct versnipperd waardoor het veel compacter in je groenbak past. Super fijn dat het niet zoveel ruimte in beslag neemt dan. Je zou dat versnipperde blad zelfs (als natuurliefhebber) weer terug in je border kunnen gooien. Op die manier help je de insecten al een handje met hun humusmakende proces. Alleen dus niet als je veel eikenblad hebt.
Het wisselen van blazen naar zuigen is heel eenvoudig bij deze Kärcher. Het is geen volledige verbouwing, maar gewoon de keuzehendel verzetten. Daarnaast is het platte mondstuk heel handig om het blad in de hoek te blazen. Onze bladblazer is echt een onmisbare garden tool wat ons betreft. Zeker omdat hij op een accu werkt. Zo kunnen we met gemak in de hele tuin aan de slag. Het blad zuigen is trouwens ook heel makkelijk in bijvoorbeeld deze kleine plantenbakken. Kan je daarna weer extra planten planten.
De accu van deze bladblazer is overigens compatible met al het andere (tuin)gereedschap van het Kärcher accuplatform. Heel handig dat je niet steeds een andere accu aan hoeft te schaffen!
Hij maakt overigens wel het nodige geluid, maar ik heb nog nooit een bladblazer gezien die daar geen last van had 😉 .
Benieuwd of dat deze bladblazer iets voor je is? Hij is nu in de aanbieding zag ik 😉 , je vindt hem hier.