Bloemkoolrijst. Ik heb er al vaker over gehoord maar had het nog niet eerder zelf geprobeerd klaar te maken. Vorige week heb ik een bleekselderij salade gemaakt waar bloemkoolrijst in zat (errug lekker!), waarbij ik de bloemkoolrijst gewoon rauw heb toegevoegd. Dit keer is het bloemkoolrijst met gehaktballetjes in tomatensaus geworden. En in kan je vertellen… het is de moeite waard!
Waarom bloemkoolrijst in plaats van gewone rijst?
Simpel, het is twee vliegen in één klap.
- Minder koolhydraten doordat ik de gewone rijst vervang door bloemkoolrijst.
- Meer groenten op ons bord zonder dat de kinderen er erg in hebben.
- Eten met een kleine bite.
Bloemkoolrijst met gehaktballetjes in tomatensaus
En omdat het recept zo enorm geslaagd is uitgevallen heb ik het voor jullie even uitgeschreven 😉 .
Ingrediënten
Voor de bloemkoolrijst
- Bloemkoolrijst (± 700-800 gram)
- Knoflook, 3 teentjes
- Koriander (5 gram)
Voor de gehaktballetjes in tomatensaus
- Pak tomatenblokjes met knoflook
- Koriander (5 gram)
- 2 uien
- (Indisch gekruide) gehaktballetjes (naar behoefte, ik gebruik 400 gram ongeveer)
- Klein blikje tomatenpuree (70 gram)
- Theelepeltje Ras el Hanout
Bereidingswijze
Voor de bloemkoolrijst
Knoflook aanfruiten in een wok met wat olie. Daarna voor 3 minuten de bloemkoolrijst op midden-hoog erdoor scheppen. De laatste minuut even de koriander toevoegen.
Bereidingswijze gehaktballetjes in tomatensaus
De gehaktballetjes in wat boter bakken. Uien toevoegen en even meebakken. Tomatenpuree toevoegen en even zachtjes doorroeren. Vervolgens de tomatenblokjes erdoor, de koriander en de Ras el Hanout
Ook lekker: overheerlijke spinaziesoep
Bijzonderheden voor het recept bloemkoolrijst met gehaktballetjes in tomatensaus
Ik gebruik kant en klare bloemkoolrijst die ik bij de groenteboer haal. Bij ons bij de Plus heb ik nog geen bloemkoolrijst in de schappen gevonden, maar de Albert Heijn schijnt hem wel gewoon te hebben. Je kan natuurlijk de bloemkoolrijst ook zelf maken, zie hieronder. Maar ik probeer het mezelf -als werkende moeder- zo nu en dan ook een beetje makkelijk te maken 😉 .
Uiteraard zijn deze gehaktballetjes in tomatensaus ook met rijst te eten, maar vanwege de koolhydraten pak ik het liever anders aan.
Gewone witte rijst bevat ongeveer 75 gram koolhydraten per portie, zilvervliesrijst ongeveer 30 gram per portie en bloemkoolrijst ongeveer 10 gram koolhydraten per portie.
Zelf bloemkoolrijst maken?
Heb je meer tijd en wil je zelf de bloemkoolrijst maken? Dat kan heel eenvoudig mits je een keukenmachine of staafmixer hebt.
Snij een bloemkool in gelijke stukken (zonder blad uiteraard). Natuurlijk kan je de stronkjes ook gewoon gebruiken. Doe ze in een keukenmachine en voeg er wat water bij. Met een pulsefunctie kort blenden en je hebt bloemkoolrijst. Niet te lang want dan loop je de kans op puree 😉 . Even overgieten in een vergiet zodat al het water wegloopt en klaar ben je. Check ook onderstaande filmpje als je visueel bent ingesteld 😉 .