Wat heb je nodig om te bloggen? Tips voor een blog maken of blog starten

Ik krijg de vraag wel eens van familieleden, vrienden en van sommige lezeressen: hoe kan je een blog maken en wat heb je nodig om te bloggen? Wat komt er allemaal bij kijken? en vervolgens zeggen ze… je schrijft toch gewoon stukjes, dat is alles toch?

blog maken

Wat heb je nodig om te bloggen en voor een blog maken?

Ik moet er altijd een beetje om gniffelen. Deze week had ik het er in een interview ook nog over, de meeste mensen hebben geen flauw benul wat je als blogger nu eigenlijk precies doet de hele dag. Vandaar ook dat ik me bedacht dat het leuk is om hier eens over te schrijven. Hoe kan je een blog maken en wat heb je nodig om te bloggen. Handig voor als je een blog gaat starten.

Ik ga het voor je onderverdelen in een aantal componenten, zodat het wat duidelijker wordt.

Apparatuur om te bloggen

Allereerst beginnen we met de apparatuur. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je nodig hebt om te bloggen natuurlijk. Ik geef je alleen aan waar ik zelf gebruik van maak en waarom dat ik dat handig vind. En sommige zaken kom je niet onderuit, die heb je gewoon nodig bij een blog maken.

  1. Pc/laptop
  2. Telefoon
  3. Fototoestel

1. Pc/laptop

Ga je een blog starten dan heb je een computer nodig, of een laptop, of ipad. Persoonlijk zou ik er niet gelukkig van worden als ik alleen een ipad zou hebben om op te werken. Dat klinkt fijn als je veel onderweg bent (en dat is het natuurlijk ook). Maar thuis werk ik toch altijd nog het liefste op mijn pc. Dat werkt sneller en ik heb een groter beeldscherm, ook dat vind ik fijn werken. Nu werk ik natuurlijk fulltime aan mijn blog maar ook als je een blog gaat starten zal je zien dat goede apparatuur van belang is. Als je laptop of pc niet meewerkt kost dat veel onnodig tijdverlies waar je vervolgens gedemotiveerd van raakt. Jammer.

Ik heb zelf naast de vaste pc ook nog een laptop die ik meeneem op vakantie om daar het een en ander te doen. Want een vakantie is voor mij nooit helemaal vakantie 😉 .

2. Telefoon

Verder heb ik (natuurlijk) een telefoon, een huawei P9 momenteel, maar ik ben eigenlijk op zoek naar een andere. Mijn telefoon is onmisbaar om tussendoor social media bij te houden, te bellen met mijn klanten én om snel foto’s te maken als ik mijn fototoestel niet bij me heb.

wat heb je nodig om te bloggen

3. Fototoestel

Voorheen gebruikte ik alleen mijn telefoon als fototoestel, maar naarmate ik wat langer blog en fotografeer merk ik dat ik het toch ook leuk vind om met wat betere apparatuur aan de slag te gaan. Ik heb daarvoor een Canon G5X aangeschaft. Handzaam en maakt zeker mooie foto’s, alhoewel ik nog steeds wat te leren heb, vind ik zelf. Daarnaast hebben we ook nog een spiegelreflex Canon EOS waarmee ik mooiere foto’s kan maken met zoom.

Uiteraard kan je ook gebruik maken van stockfoto’s als je zelf geen goede foto’s kan maken.

Software nodig voor een blog maken

  1. Software voor je website

Voor wat betreft software kan je alle kanten op, maar zou ik je toch willen adviseren om lekker met WordPress te gaan werken. En dan uiteraard met een eigen domeinnaam. Dus geen blog via Blogger of via WordPress opstarten, maar een eigen domeinnaam claimen en een wordpressabonnement afnemen bij een provider. Zelf zit ik bij Skyberate en ik ben erg tevreden over hun diensten.

Naast de software die ik gebruik om mijn blog en andere internet sites vorm te geven gebruik ik ook nog software voor twee andere zaken.

2. Software voor mijn boekhouding

Ga je bloggen als hobby oppakken, dan hoef je dit niet zo serieus te nemen, maar als je professionneel wilt bloggen en je vraagt mij wat heb je nodig om te bloggen of om een blog te maken, dan is een zakelijke rekening en software voor boekhouding wat mij betreft ook een must.

Tuurlijk kan je je facturen in excel bijhouden, maar om een goed financieel inzicht te krijgen vind ik het belangrijk om ook alles vakkundig te boeken. Dat geldt overigens voor iedere ondernemer, niet alleen voor bloggers natuurlijk.

In onze zoektocht naar de -voor ons- juiste software heb ik gebruik gemaakt van een website waarbij ik boekhoudsoftware kon vergelijken. Dit heb ik overigens niet alleen gedaan hoor, maar samen met Frank. Frank weet dan niets van een blog maken, maar heeft wel financieel inzicht en wilde graag betrokken zijn bij mijn bedrijf. Daarom doet hij de facturatie en was zijn mening voor de keuze van een boekhoudprogramma uiteraard belangrijk.

3. Software voor mijn klantbeheer

Als laatste gebruik ik software voor mijn klantcontacten. De software die ik gebruik is van Perfectview. Voordat ik fulltime blogger werd werkte ik daar, dus ik wist precies hoe dit CRM systeem mij verder kon helpen. Geen must, maar wel een nice to have!

Kennis

Toen ik begon met bloggen had ik geen idee waar ik me op richtte. Ik wist nog niet veel van bloggen, een blog maken en ook niet van zoekmachine optimalisatie. Die kennis kwam pas met de jaren 😉 . Toch is het wel handig als je vooraf wat kennis hebt opgedaan. Al is het alleen maar om ‘beginnersfouten’ te voorkomen en te leren waar je op moet letten met een blog maken. Zo maak je gelijk een goede start.

Eigenlijk is dat precies de reden waarom ik samen met twee andere blogsters het event Blogger by Nature organiseer, dit jaar voor de tweede keer. Om bloggers de kans te geven zich te ontwikkelen qua kennis en qua netwerk.

Maar ook buiten dit event om zijn er legio mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen op het gebied van bloggen, een blog maken en SEO. Verdiep je door bijvoorbeeld  te zoeken op internet. Google is your best friend als je iets niet weet!

Tip: Lees je liever boeken in plaats van dat je over internet struint? Onderstaande boeken over bloggen kan ik je aanraden.

blog starten

Bloggen als een pro – Wetboek voor bloggers – Check je column – Bloggen voor dummies

Eigenschappen

Buiten de kennis die handig is om te hebben voordat je een blog gaat maken is het bovendien erg prettig als je over bepaalde karaktereigenschappen bezit. Er komt veel bij bloggen kijken als je graag ziet dat je bezoekersaantallen stijgen. Als je alleen maar je verhaal kwijt wil dan maakt het allemaal niet zoveel uit, maar dan kan je ook net zo goed een dagboek pakken.

1. Doorzettingsvermogen

Bloggen betekent hard werken. Ga je een blog starten dan moet je eerst dat blog maken. En dat begin is een tikkeltje technisch. WordPress moet geïnstalleerd worden (of misschien doet je hostingleverancier dat voor je), maar daarna wil je misschien wel een leuk thema op dat blog geïnstalleerd hebben. Om het een beetje naar je eigen smaak te maken. Dat kan allemaal. En is nog leuk om te doen ook. Maar zolang je hiermee bezig bent heb je nog geen letter geblogd.

En ga je eenmaal aan het bloggen, dan heb je waarschijnlijk nog maar weinig volgers in het begin. Volhouden dus. Met regelmaat artikelen schrijven, ook al worden ze nog niet veel gelezen. Pas als jij een tijdje regelmatig blogt zal Google je misschien ook ‘zien’.

2. Netwerken

Netwerken online en offline is van groot belang. Voel je je hier niet comfortabel bij? Zorg er dan voor dat dat veranderd. Want als je professionneel wilt bloggen dan zal je naast je blog maken ook tijd moeten investeren in alle randzaken er omheen. De social media bijvoorbeeld. Maar ook de events. Uit je comfort zone stappen dus. Schrijf jezelf in bij allerlei persbureaus om ervoor te zorgen dat ze je weten te vinden. Krijg je een uitnodiging voor een event? Laat dan als het even kan je gezicht zien. Dat is de start van jouw netwerk.

Ook contact zoeken met andere bloggers bij je blog starten kan je op weg helpen. Sluit je aan bij Facebookgroepen voor bloggers om zo te connecten en advies te vragen. Samen sta je sterk.

3. Een commerciële insteek

Geen must, maar het is wel heel handig als je een blog start met het idee om hier professioneel mee aan de slag te gaan. Zodra je wat langer blogt zal je zien dat ‘men’ je weet te vinden. Het is dan aan jou om in te schatten wie je tegenover je hebt. Is het een potentiële klant, benader hem of haar dan ook zo. Netjes, accuraat maar ook een tikkie commercieel voor je eigen portemonnee. Daar is niets mis mee, ook jij mag (en kan) geld verdienen met bloggen als je je best doet.

4. Een olifantenhuid

Een van de belangrijkste eigenschappen die in de praktijk heel bruikbaar blijkt te zijn is het hebben van een olifantenhuid. Als je mij vraagt wat heb je nodig om te bloggen, dan zal ik die toch altijd in het rijtje opnoemen. Ben je mega emotioneel? Prima, maar besef je dan wel dat je met bloggen niet altijd vrienden maakt. Sterker nog… er zijn een hoop zure mensen op de wereld die het tot een soort van kunst verheven hebben om jou met reacties te raken. Het liefst anoniem. En niets is zo pijnlijk als dat. Jij geeft jezelf bloot in een stuk tekst op internet als je je blog gaat starten en een ander vindt daar wat van. En houdt dat niet voor zichzelf. Je zal de eerste blogger niet zijn die hier nachten van wakker ligt.

Niet doen! Het is het niet waard en die huid? Die groeit echt wel! Het kan soms alleen wat jaartjes duren 😉 .

5. Creativiteit

Een tikkie creativiteit is wel handig om te schrijven. Nu dacht ik zelf dat ik niet zo creatief was, maar mijn vrienden beweren juist van wel. Doordat ik blogger en zelfstandig ondernemer ben. Verschil van perceptie dus, maar wél leuk om te horen.

Een blog starten? Hartstikke leuk, moet je doen!

Afijn, nu weet je een beetje wat je nodig hebt om te bloggen of een blog te starten. Ga je een blog maken, dan wens ik je enorm veel plezier, je kan er je ziel en zaligheid in kwijt en ik kan het iedereen aanbevelen.

Wil je er je bedrijf van maken? Wees dan voorbereid op wat er komen gaat door bovenstaande tips ter harte te nemen. En hou vol, dan gaat het je vast en zeker lukken.

Mocht ik de vraag ‘wat heb je nodig om te bloggen’ nog eens krijgen… dan kan ik ze de volgende keer naar dit artikel doorverwijzen voordat ze een blog maken 😉 .

Heb je nog vragen voor me? Stel ze gerust!

xxx

1 gedachte over “Wat heb je nodig om te bloggen? Tips voor een blog maken of blog starten”

  1. Tip 4 wordt denk ik vaak onderschat haha, goed om die mee te nemen 🙂 Verder sowieso veel goede tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven