Bloggers leven bijna gratis, zo kopte de Telegraaf

Bloggers leven bijna gratis, zo kopte de Telegraaf niet zo heel lang geleden en daar werd ik op gewezen door mijn schoonouders. We hebben zelf geen krant omdat we ons nieuws ‘online’ lezen en er vanwege tijdgebrek geen moment op de dag is dat we uitgebreid de krant door zouden kunnen nemen. Waarom tijdgebrek? O dat is simpel… ik ben blogger. Blogger en eigenaar van een webshop (die overigens te koop staat). En over het algemeen heb je dan geen tijd over 😉 , ook niet als je parttime blogt trouwens, want dan heb je er nog een baan naast! Zie je het al voor je? Drie of vier dagen in de week werken, een gezin runnen met jonge kinderen en daarnaast in de avonduren (en ja, voor velen zijn dat dan bijna alle avonduren) bloggen.

Zo, daar sta je dan even te kijk als Blogger. Want tja… je leeft (bijna) gratis, zo vertelt de Telegraaf, en dat wordt door velen voor zoete koek geslikt. En zeg nu eens eerlijk… als je dat leest… krijg jij dan ook een nare bijsmaak in je mond? Ik hoor je al denken… ‘Oh, dus jij leeft gratis omdat ik je artikelen lees?’ Nou, ik kan je vertellen dat dat niet helemaal klopt, of he-le-maal niet, het is maar net hoe je het bekijkt 😉 .

bloggers leven bijna gratis

Bloggers leven bijna gratis, wat een gelul

Het artikel vertelt vervolgens dat Bloggers met heel veel volgers Infuencers worden genoemd en dat het voor merken hot is om met deze Influencers samen te werken. Zij zijn de nieuwe Hollywoodsterren, de grote stijliconen, die er met de gewilde contracten vandoor gaan en een enorme hoeveelheid geld opstrijken. En zij zijn het nieuwe marketinginstrument.

Met dat laatste hebben ze een punt. Het is inderdaad zo dat de echte Influencers met honderduizenden volgers behoorlijk wat aan marketing voor een bedrijf kunnen verzetten, wellicht nog wel meer dan een tv commercial. Simpelweg omdat ze een band hebben met hun volgers (of in ieder geval hun volgers met hen) en ze door hen als rolmodel gezien worden. Maar vergis je niet… dat geldt zeker niet voor alle bloggers 😉 .

Mijn grootste probleem met de titel ‘Bloggers leven bijna gratis’ is dat het de indruk wekt dat ze nagenoeg alles gratis krijgen en er niets voor hoeven te doen. Het is overigens niet alleen de titel die deze indruk wekt, ook verderop in het stuk wordt gesuggereerd dat als je maar veel volgers hebt, je verder niets hoeft te doen. De merken staan dan in de rij om met je samen te werken. Maar waar zit hem dan het probleem vraag je je misschien af. Dat zit hem voor mij in het feit dat het erop lijkt alsof Influencers alleen maar leuke dingen mogen doen, uitstapjes mogen maken en (bijna) gratis leven terwijl ze er KEIHARD voor werken. Even geleden schreef ik bijvoorbeeld een artikel over het bijhouden van een reisblog en reisbloggers waarvan geroepen wordt dat ze altijd maar ‘gratis’ op vakantie gaan. Ook zo’n stelling.

Als ik alleen al mezelf naga en de uren die ik maak, dan vraag ik me af hoe de echte grote jongens (en meisjes) het doen. Zij zijn bijna altijd aan het werk. Is het niet met hun blog of vlog, dan is het wel met de social media. Alles wat zij doen wordt met een vergrootglas bekeken en naarmate je groter wordt en dus ook meer compensatie verwacht moet je ook aan meer eisen voldoen. Allemaal logisch en ook geen probleem vind ik. De reden dat ik dit geen probleem vind is eigenlijk een heel simpele… ze zijn aan het werk. En voor werk word je betaald, toch? Of werk jij gratis 😉 ?

Als je bij de bakker werkt, of op kantoor, dan verwacht je toch ook aan het eind van de maand een bedrag op je rekening? En als een ondernemer zijn benen onder zijn gat uitloopt om de zaken in zijn bedrijf te regelen, dan mag hij toch zeker ook aan het eind van de rit zijn boterham beleggen?

Waarom wordt het dan ineens als je Blogger bent gedraaid naar een ‘Bloggers leven bijna gratis’ verhaal? Er wordt gewerkt en er wordt betaald. That’s it. En ja, je hoort als Blogger daarin transparant te zijn naar je lezers toe. De discussies daarover lijken ook bijna een gebed zonder einde. De reclamecode commissie verwacht dat je je aan de opgestelde regels houdt, maar ook grote vriend Google heeft zo zijn eisen. Allemaal prima wat mij betreft. Maar kom dan niet aan met een ‘Bloggers leven bijna gratis’ artikel.

Het is ‘gewoon’ werk, waar een heleboel uren en heel veel passie in zit, dat dan weer wel! En ik besef me dat het inderdaad voor velen nog niet onder de noemer ‘gewoon’ valt, maar het wordt toch tijd dat de media dit anders gaat neerzetten. Dus.

Nu ben ik benieuwd naar jouw mening. Ben ik nu zo gevoelig 😛 , of snap jij wat ik bedoel?

 

 

51 gedachten over “Bloggers leven bijna gratis, zo kopte de Telegraaf”

 1. Precies, mensen zien alleen maar wat ze willen zien (“Kijk, daar gaat ze weer op reis hoor!’), maar dat keihard werken zien ze niet. Al die uren dat je ook al die andere dingen die met je blog te maken hebben draaiende moet houden bijvoorbeeld.

 2. Tjonge.. de Telegraaf doet ook weer eens waar het goed in is: roddels verspreiden… hahaha… Maar wat een onzin artikel. Ik verdien inmiddels best een aardig zakcentje bij aan mijn blog maar werk me er dan ook wel een slag in de rondte voor. ik klaag niet want ik vind het superleuk maar wat denk je dat het kost om een – in mijn geval – foodblog te onderhouden? Ik heb aardig wat verkeer dus een dure hosting, ik geef geld uit aan nieuwe templates, soms aan plugins, moet al die gerechten maken en fotograferen dus heb apparatuur nodig en moet ingredienten inkopen. En ik kan nog wel even doorgaan. Dus hoezo gratis? Precies wat je zegt: er wordt gewerkt en daar verdien je geld mee. Net als elke andere werkende in Nederland. En ook als je er niks aan verdient is het nog steeds niet gratis. Is time ook geen money? 😉 Nog een misverstand over bloggers de wereld in dus…

 3. Een heel opmerkelijk artikel inderdaad, zeker omdat TMG zelf een influencers platform heeft opgezet ‘om er een slaatje uit te slaan’. Ook zo’n mooie stelling 😉 Ik ben het helemaal met je eens, dank voor het delen van jouw veel wijzere woorden!!

 4. Even een kort applaus. Heb helaas geen tijd voor een lang applaus want ik ben een blogger. Ik werk 4 dagen en alle avonden en moet heel hard werken voor die paar euro’s per dag dat ik ontvang. Tv. kijken? wat is dat? Nixen op de bank ehhhh, dat deed ik geloof ik toen ik puber was.
  Het is heel druk, heel chaotisch, maar ook heel inspirerend en je ontmoet veel mensen.
  Kan ik gratis leven?
  Kun jij gratis leven van wat leuke reacties op je blog en zo af en toe een boek of zoveelste beslagkom?

 5. Wat een sterk artikel! En wat dit betreft; ik sluit mij volledig bij jou aan. Waarom is het zo moeilijk te begrijpen dat al het bloggen ook tijd kost en het absoluut alles behalve vanzelf gaat? Ja, ik kan dus niet anders zeggem dan dat ik het volledig met je eens ben!

 6. Helemaal mee eens! Het is gewoon hard werken en er gaan veel uren in zitten. Het doet me denken aan de kunstenaarsdiscussie. Kunst zou vaak te duur zijn, maar er zitten wél veel uren in van een professionele kunstenaar. En zij hebben ook een “salaris” nodig om te kunnen doen wat zij doen. Maar omdat het “leuk” is, zien veel mensen het niet als écht werk. Terwijl dat het zeker wel is! Jammer voor die mensen eigenlijk, die een baan hebben die ze dus niet echt “leuk” vinden 🙂

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Haha, ja zo kan je het inderdaad ook zien Yvette, ik vind uiteraard zelf ook dat ik de leukste baan heb 😉 !

 7. Ach ja, ik werk ongeveer 60 uur in de week voor 300 euro in de maand en een even zo groot bedrag aan spullen. Ik kom daar prima mee rond 😉 En de Telegraaf…da’s toch zo’n krantje voor in de kattenbak?

 8. Misschien was de journalist van de telegraaf in een pissige stemming dat er steeds meer van zijn werk uitgevoerd wordt door bloggers. Ik zou denken, ga lekker met je tijd mee ipv dit soort ongefundeerde artikelen voor de krant te schrijven. Achja het is ook nog eens de telegraaf hè :’)

 9. hahah de telegraaf wilde ook eens een interessant artikel plaatsen, ahum. Ik ben het helemaal met je eens! Die mensen die dat artikel hebben geschreven weten nauwelijks wat een blog betekent

 10. Klopt helemaal! Ik ben trouwens gestopt met bloggen omdat ik tijdsinvestering naast werk en gezin te groot vond worden. Van mijn kant respect voor bloggers. 🙂

  1. Joyce van de Pas
   Joyce van de Pas

   Kijk, dat is weer eens de andere kant van het verhaal Christine, wat goed dat je die keuze gemaakt hebt! Mocht je toch een keer je ei kwijt willen… feel free to join us 😉

 11. Avatar foto
  Delphine - Stresstimes

  Nu bloggers transparant moeten zijn met wat ze allemaal kregen is het nu inderdaad alsof we zomaar alles op ons bord kregen. Ik kreeg pas na een halfjaar ploeteren een nagellakje op mijn andere blog. Nou nou, daar ga ik even mijn huur mee betalen op het einde van de maand. Het werkt niet zo en die krant die weet volgens mij ook niet hoe het in zijn werk gaat. Ik word een beetje moe van het ondergewaardeerd worden en mensen die verwachten dat we alles gratis doen voor hen. En overkomen alsof we het gewoon in de schoot geworpen kregen.

 12. Was het leven maar gratis… Of kon ik mijn blog maar laten zien in de supermarkt en dan mijn boodschappen meekrijgen. Of nog leuker, de hypotheekverstrekker.

  Sterk stuk, en wat een waardeloos artikel van de *kwaliteits*krant weer.

 13. *zucht* inderdaad wat een gelul!

  Ik verdien helemaal niets met mijn blog… ohhh ik vergeet even de 40 euro kooptegoed die ik kreeg! That’s it.
  Mijn blog is klein en ik ben zeker geen influencer, gewoon iemand die graag schrijft!

  Goed geschreven

 14. Helemaal mee eens! Ik krijg ook vaak reacties oh heb je dat nu alweer gekregen. Nee ik krijg niets! Ik moet er net als iedereen gewoon voor werken. De dingen die je krijgt of de facturen die betaald worden zien ze allemaal wel, maar dat je er inderdaad KEIHARD voor werkt zien ze dan weer niet….

  Ik heb het artikel van de Telegraaf niet gelezen, maar om een artikel ala deze te schrijven jeukt mij ook al heel erg lang…

 15. Ik betaal mijn huur met jurkjes en broodtrommels. Doet toch iedereen? Ook werken doe ik niet, volgers komen vanzelf, hoef ik helemaal niets voor te doen! Mijn content verschijnt elke middag magisch op iedereen zijn beeldscherm. Werkt dat bij jou niet zo dan?

 16. Ik snap zeker wat je bedoelt!
  Ik verdien helemaal niet zoveel met mijn blog en zelfs ik ben elke avond van zodra de kindjes in bed liggen tot laat bezig aan mijn blog en vaak op verloren momentjes overdag ook nog. Ik doe het natuurlijk niet tegen mijn zin, maar dat maakt niets uit, het “gewone normale” werk hoef je ook niet tegen je zin te doen hé.

  Nu ben ik wel benieuwd, een webwinkel te koop zetten. Hoe doe je dat?

 17. Inderdaad je hebt helemaal gelijk en goed omschreven zeg!

  Hoe vaak ik dat ook wel niet te horen krijg “Wow krijg jij dat allemaal? En je hoeft er alleen naar over te schrijven?”. Nee ik word deels betaald met producten! Met een boek kan ik geen brood kopen. Men vergeet soms dat je bent gestart met 0 bezoekers en dus niks kreeg voor de artikelen die je schreef.

  Ik kreeg zelfs een keer een mail met de vraag “Ik wil ook graag producten gaan testen en ze houden, kan ik dat bij jou doen?”. Heel brutaal en kortzichtig.

  Haha zo ik ben ook een beeyje frustratie kwijt :-p. Ik kan er nog niet van leven dus doe dit inderdaad naast mijn baan en gezin.

  Nogmaals goed omschreven! Leuk artikel 🙂 xx

 18. Helemaal mee eens! Ik blog nog niet zo lang, maar er gaan zeker heel wat (avond) uurtjes in zitten.
  Ik denk dat de Telegraaf gewoon concurrentie ziet in de bloggers. Want bedrijven zoeken het nu ook buiten de standaard mediakanalen voor het promoten van hun artikelen, maar wie leest er nu nog een krant tegenwoordig

 19. Inderdaad!!! Hoe vaak ik wel niet de opmerking krijg “wow krijg je dat allemaal?”. Nee ik werk ervoor en wordt deels betaald met producten. Met een boek koop ik geen brood. Brood kost geld dus zal ik ernaast nog moeten werken of echt nog harder aan mijn blog moeten werken om er volop wat geld mee te verdienen. Dan maar beide aangezien bloggen mijn passie is. Wanneer ik er dan echt van ga leven moet ik ook met kwaliteit komen dus er hard voor werken.

  Men vergeet soms dat je ook voordat je betaald werd door middel van producten je zonder er iets voor krijgt er hard aan gewerkt heb om tot het aantal maandelijkse bezoekers te komen!

  Haha dat was mijn betoog. Xx

 20. Mooi geschreven! En idd dat keiharde werken wordt vaak niet gezien, of afgedaan als “moet je nu weer ongezellig een stukje typen” “moet je nu weer foto’s maken” Reviews kosten ook echt meer effort omdat je aan alle eisen wilt voldoen en een stukje kwaliteit probeert neer te zetten.

 21. Helemaal waar, al vind ik het moeilijk om in te schatten wanneer je geld kan vragen, want anders kan iedereen beginnen schrijven. Ik ben momenteel super blij met een gekregen product, maar wanneer vraag je dan om geld? Goed geschreven. 😉

  1. Geld vragen doe je op het moment dat jij je er goed bij voelt, of misschien iets eerder ;). Er is niets mis mee om alvast vroegtijdig een beetje te oefenen met het commerciële stuk

 22. Ben het helemaal met je eens. Denk alleen dat de meerderheid (die niet weten wat bloggen inhoudt) het nog steeds als hobby ziet en niet als werk. En die hobby “die doe je er even naast”. Dus alles wat je er dan mee ‘opstrijkt’ is extra. En zo leven wij dus ‘gratis’! En zo denkt nu het grote gros dankzij de Telegraaf…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven