Blote billen in het gras stamppot uit de slowcooker

Als ik zin heb in een simpel, maar smaakvol gerecht dat de hele familie lekker vindt, maak ik graag blote billen in het gras stamppot in de slowcooker. Dit heerlijke gerecht is niet alleen voedzaam, maar ook ontzettend makkelijk om te bereiden. Met slechts 15 minuten aan voorbereiding en een paar uur geduld, staat er een stevige maaltijd op tafel voor 4 personen.

Wat ik fijn vind aan dit recept, is dat het bestaat uit eenvoudige ingrediënten die we bijna altijd wel in huis hebben: aardappelen, snijbonen en witte bonen. Samen met een flinke lading kruiden zorgt dit voor een stamppot die niet alleen lekker vult, maar ook bomvol smaak zit.

Graag eerst extra informatie

Het mooiste is dat je de slowcooker al het werk laat doen. Terwijl de stamppot 4 uur op high en daarna 0,5 uur op low staat te pruttelen, heb je je handen vrij voor andere dingen. Ideaal voor een drukke dag, of gewoon wanneer je zin hebt in een heerlijk ontspannen kookproces.

Blote billen in het gras stamppot slowcooker

Blote billen in het gras stamppot

“Blote billen in het gras” is een klassieke Nederlandse stamppot die zijn naam dankt aan de combinatie van groene snijbonen (het gras) en witte bonen (de blote billen). De bonen worden samen met aardappelen gestampt tot een romig geheel, vaak op smaak gebracht met kruiden en soms geserveerd met spek of rookworst. Het gerecht is geliefd vanwege de simpele ingrediënten en de hartige, volle smaak, perfect voor de koudere dagen.

Ingrediënten

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gram (zakje) verse gesneden snijbonen
  • 1 pot witte bonen
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1/2 theelepel bonenkruid
  • 300 ml water
  • peper en zout
  • 250 gram spekblokjes
  • 1 eetlepel nasikruiden
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 groentebouillon blokje
  • 1 klontje boter
Blote billen in het gras stamppot slowcooker

Bereidingswijze blote billen in het gras

Begin met het schillen van de aardappelen en snijd ze vervolgens in grove stukken. Deze leg je onderin de slowcooker, waar ze de basis vormen van je stamppot. Voeg daarna de gesneden snijbonen toe, samen met ongeveer 200 ml water, zodat de groenten tijdens het garen lekker kunnen stomen.

Vervolgens pers je een teentje knoflook en snipper je een ui fijn. Beide gaan direct de slowcooker in voor extra smaak. Nu is het tijd om de kruiden toe te voegen: een eetlepel mosterd, een beetje bonenkruid, nasikruiden, een snufje kerriepoeder en een bouillonblokje. Dit mengsel geeft de stamppot zijn rijke smaak en maakt het gerecht net wat spannender.

Zet de slowcooker vervolgens op de stand high en laat alles 4 uur lang garen. Je hoeft nu niets meer te doen, de slowcooker neemt het werk van je over en zorgt ervoor dat alle smaken langzaam samenkomen.

Na 4 uur zijn de aardappelen en snijbonen heerlijk zacht geworden en kun je beginnen met stampen. Voeg 2 eetlepels crème fraîche en een klontje boter toe om de stamppot romig te maken. Gebruik hiervoor een siliconen stamper om de slowcooker niet te beschadigen, of schep alles even over in een aparte pan voor het stampen.

Nu zijn de witte bonen aan de beurt. Laat ze uitlekken, spoel ze even af en roer ze voorzichtig door de gestampte aardappelen en snijbonen. Zet de slowcooker nog een half uur op low, zodat de witte bonen rustig kunnen opwarmen zonder uit elkaar te vallen.

Blote billen in het gras stamppot slowcooker

Ondertussen bak je de spekjes in een koekenpan totdat ze lekker krokant zijn. Breng de stamppot eventueel nog op smaak met wat peper en zout, afhankelijk van je voorkeur. Serveer de blote billen in het gras stamppot met de knapperige spekjes eroverheen voor een heerlijk hartige en complete maaltijd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven