Blozen, 4 tips om dit te verminderen

Ken je dat? Het ineens spaansbenauwd krijgen, warm worden, vlekken in je nek en een rood hoofd tot gevolg. Shame on me! Blozen is een reactie van je lichaam wanneer je onderhevig bent aan een emotie. Dit kan zijn omdat je verlegen bent of als je je in een bepaalde situatie ongemakkelijk voelt. Maar ook schaamte, seksuele opwinding en angst (voor het rood worden) zijn een factor. Verlegen ben ik over het algemeen niet, maar me ongemakkelijk voelen ken ik helaas maar al te goed.

blozen

Blozen? Al vanaf de puberteit!

Rood worden begon bij mij in de pubertijd. Ik werkte achter de kassa in een supermarkt, en als er dan wat leuke jongens van een paar klassen hoger in de rij stonden dan wist ik niet waar ik het zoeken moest. Waren ze derde wachtende in de rij, was ik bij al die klanten daarvoor al bloednerveus.  Zweethandjes, stotteren en roder dan rood 😉 .

Ik heb weleens opgezocht wat er op zo’n moment in je lichaam gebeurt. De bloedvaatjes in je huid verwijden zich waardoor rode plekken ontstaan, voornamelijk zichtbaar op de wangen en in de hals (I wish!). Op zo’n moment besef ik ook maar al te goed dat ik aan het blozen ben, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat ik me nog ongemakkelijker ga voelen en het rood worden dus alleen maar erger word. Ik zou in zo’n situatie wel door de grond willen zakken of onzichtbaar worden! Wanneer er op een dag iets groots of belangrijks staat te gebeuren, vrees ik van tevoren al voor het rood worden. Werkt natuurlijk averechts

Blozen duurt meestal kort, al lijkt het op zo’n moment eeuwen te duren. Hoe minder erg je het vindt, hoe sneller het weer voorbij zal gaan. Helaas zijn er altijd mensen in de buurt die er een opmerking over maken als: ‘zit je nou te blozen?’ Of ‘joh je wordt helemaal rood’. En bedankt hé, daardoor word het dus alleen maar erger.

Wanneer ik een bloos moment heb probeer ik tegenwoordig maar gewoon zo normaal mogelijk door te gaan met waar ik mee bezig was. Me focussen op alles behalve mijn hoofd lijkt nog het beste te werken. Of ik verzin iets onbenulligs. Ga ik snel drinken inschenken ofzo, of mijn veters strikken, slaat nergens op, maar afleiding werkt 😉 .

Tips om blozen te verminderen

Gelukkig zijn er ook goede onderbouwde tips waar je misschien echt wat aan hebt!

 • Geef je zelfvertrouwen een boost! Als je minder onzeker bent kun je je beter redden in sociale situaties. Heb je bijvoorbeeld iets spannends op de planning staan waarvan je weet dat je gaat kleuren? Bereid je dan voor, dat geeft je vertrouwen. You go girl!
 • Accepteer dat je bloost. Wat dus eigenlijk betekent; ga niet net zoals ik ineens je veters strikken, maar blijf die persoon maar gewoon aankijken en praat door. Doe gewoon net of je het niet door hebt en het gewoon je normale kleur is 😉 . Hoe meer je je schaamt, hoe meer je gaat blozen, de bekende vicieuze cirkel.
 • Ga ontspannen, spanning maakt het erger
 • Bedenk dat veel mensen blozen lief en charmant vinden. Dus eigenlijk; laat het gebeuren, knipper een paar keer verleidelijk met je ogen en pak ze allemaal in met die mooie blos!

De laatste tip vind ik nog wel de mooiste 😉 , misschien is blozen toch nog niet zo heel erg. Herken jij het? En wat doe jij dan op zo’n moment dat je jezelf rood voelt worden?

 

 

6 gedachten over “Blozen, 4 tips om dit te verminderen”

 1. Avatar foto
  Danielle van de Vlag

  Hey Anne … ik voel zo een klik met jou! 😉 Ik ken dit heeeeele vervelende gevoel. Was het alleen maar een gevoel! Zodra ik een wijntje drink, m’n huis stofzuig, een anders dan anders momentje heb, of gestresssssss ben dan … zijn ze daar! De rode vlekken in mijn nek. Potverdikkie … daar gaan we weer! Ik ben dus ook een groot fan van sjaaltjes! En idd de acceptatie komt steeds wat meer om de hoek kijken. Een mens met gevoel is nou eenmaal niet “uit te schakelen!” Het is niet erg, je bent ook maar een mens! Een mooi mens! Groetjes je schrijvende collega Danielle

 2. Jazeker herkenbaar! Heel erg irritant, zeker als ik het zelf wil negeren en er is iemand die er een opmerking over maakt….joh, alsof ik dat zelf niet door heb!

 3. Haha soms is het zooo vervelend, dan voel je het al opkomen en dan is er bij mij al niet zoveel meer aan te doen. Ach, jezelf accepteren is inderdaad het beste wat je kunt doen 😉

 4. Herkenbaar!! Ik bloos ook veel te snel! Ik probeer het altijd met humor op te lossen. Dan vork ik mij minder ongemakkelijk. Voor mijn gevoel leid ik de ander dan af van mijn gebloos en word ik zelf rustiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven