Blue Monday Bullshit, de beste tip om nergens last van te hebben!

Blue Monday. Natuurlijk word je ook weer volop voorzien van de beste tips om zo je deprimerende dag te ‘vergeten’, of er bovenop te komen. Maar hoezo deprimerend? Blue Monday is verzonnen hoor! En iedereen doet er fijntjes aan mee…

Blue Monday

Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar

Maar wat een bullshit is dat toch. Omdat een Britse psycholoog bedacht heeft (met een formule notabene!) dat dit de meest deprimerende dag van het jaar is, vallen we met zijn allen terug in een weemoedige stemming, want het is Blue Monday.

Wanneer is het Blue monday?

Sommigen zeggen… het is de maandag van de laatste volle week van januari. Maar daar verschillen de meningen over, lees hieronder maar waarom. Blue Monday is volgens anderen dus een week eerder en dat zou vandaag zijn. De deprimerendse dag van het jaar is.

WTF? Zullen we dan maar een week lang Blue Monday hebben ofzo?

Het feit dat misschien wat onenigheid is over welke dag nu echt de Blue Monday dag is, komt misschien voort uit de situatie dat deze Blauwe Maandag alléén op de maandag van de laatste volle week van de maand is, als de salarissen nog niet zijn uitbetaald. Want zijn deze wel uitbetaald dan is iedereen in een Hallelujah-stemming en is het dus geen deprimerende dag meer, snap je? Vooraf wordt dan dus al besloten om de deprimerendste dag een week naar voren te schuiven.

Lees meer over de januariblues

Waarom de laatste maandag?

Het feit dat de maandag van de laatste volle week van januari normaal gesproken Blue Monday wordt genoemd heeft verschillende oorzaken:

  • Gezellige feestdagen zijn weer afgelopen (ik zeg hoera!)
  • Het is koud en guur weer (Hoezo? De dagen worden al weer langer!)
  • De lente en zomer laten nog op zich wachten (in maart kunnen we vaak alweer buiten zitten)
  • Alle goede voornemens zijn alweer overboord gegooid (ik ben nog maar net begonnen!)
  • De vakantie is nog ver weg

Persoonlijk vind ik het allemaal wat overtrokken en denk ik dat we ons teveel mee laten slepen door alle media aandacht eromheen. Hiermee wil ik uiteraard níet aangeven dat ik niet geloof dat iemand een depressie kan hebben, of een burn-out. Maar om dat nu aan een specifieke dag in het jaar te hangen, dat gaat me te ver.

Wie heeft Blue Monday nu eigenlijk bedacht?

De Britse psycholoog Cliff Arnall wordt aangewezen als de schuldige van het bedenken van deze dag en deze formule, die al uit 2005 stamt.

Nou Cliff, u wordt bedankt!

Wat kan je doen om deze deprimerende dag te overleven?

Er worden her en der tal van tips gegeven om deze deprimerende dag goed door te komen. Je kan het zo gek niet bedenken, of je mag je er aan overgeven. Van de hele dag chocola vreten en snacks naar binnen werken tot aan bankhangen en binge watchen.

En jij denkt dat je je daar beter van gaat voelen? No way!

Lees ook: Blue Monday zorgt voor gecrashte goede voornemens

Beste Blue Monday tip ever

Ik ben geen allesweter, geen psycholoog en ik heb niet doorgestudeerd voor dit soort dingen, maar één ding weet ik zeker. Dit is de beste tip die je zal lezen om een eventueel opkomend gevoel van misère specifiek op deze Blue Monday dag de kop in te drukken.

Dus ik stel voor dat je al je moed bij elkaar raapt en deze tip toepast als je ook maar enigszins Blue Monday Blues voelt opkomen, of de tranen over je wangen lopen van zelfmedelijden.

GEEF JEZELF EEN SCHOP ONDER JE KONT!

En stop met het je aan laten praten van dingen die er niet zijn. Het is gewoon een maandag in Januari. We zijn onderweg naar het voorjaar (ik geef toe, het duurt nog even, maar toch), dus ook dat is lekker. Kijk naar buiten! Met een beetje mazzel schijnt de zon. Of niet. Het is ongetwijfeld koud, maar je kan ook bedenken dat het lekker fris is. Een glas half-leeg of glas half-vol gevalletje. Gezond weer. Maak een ommetje en adem eens diep in en uit! Dat werkt pas.

Jezelf verstoppen onder de dekens? Stel je niet zo aan! Waarom zou je je juist op die dag verstoppen onder de dekens? Dat doe je als je echt een klote dag hebt, om wat voor reden dan ook. En zo’n dag heeft iedereen wel eens, maar ècht niet allemaal op Blue Monday. Luister naar jezelf en niet naar het gelul van een psycholoog die zijn eigen praktijk vol probeert te krijgen met Blue Monday idioten 😉 .

1 gedachte over “Blue Monday Bullshit, de beste tip om nergens last van te hebben!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven