Als je kind op BMX (fietscross) wil, waar moet je dan rekening mee houden?

Is jouw kind ook een actieveling, houdt het van buiten zijn en is het niet bang aangelegd? Dan raad ik je aan om eens bij fietscrossen te gaan kijken als mogelijke sport voor je kind, Bmx als kindersport wordt steeds populairder.

Hier in de buurt werd enige tijd geleden een heuse crossbaan aangelegd. Al van verre zie je de hoge bulten en bochten die kenmerkend zijn voor deze sport. De BMX sport zit vol snelheid en techniek en alles draait om een goede fietsbeheersing. Een vol uur kunnen kinderen heerlijk crossen en al hun energie kwijt. Daarbij is de sfeer onderling ook gezellig! Hier wil ik als ouder wel wekelijks een uurtje kijken en wachten.

bmx fiets kind sport
Stockfoto van fietscross door Marcel Jancovic

Wat is fietscross (tegenwoordig BMX genoemd)

Fietscross wordt ook wel BMX genoemd en wordt onder kinderen steeds populairder. Op een fiets cross je zo snel mogelijk over de speciaal aangelegde baan. Deze baan zit vol bulten, hellingen en bochten. Er zijn ook BMX wedstrijden waar je aan kunt deelnemen, maar deze zijn niet verplicht. Het doet een beetje aan motorcross denken, al is het vervoersmiddel anders en mag je kind hier vooral zelf met de benen aan de bak.

Leeftijd waarop je kind kan starten met BMX

Vanaf 6 jaar kun je je kind opgeven voor de BMX sport. Dit omdat kinderen dan al een basis hebben om op de fiets te rijden en ook al een redelijke beheersing wat hun evenwicht betreft.

Voor en nadelen van fietscross voor kinderen

Voordelen:

  • Kinderen kunnen hun energie hier echt kwijt. Een training is een uur en in dat uur kunnen ze aan één stuk fietsen en proberen om hun snelheid te verhogen en zo hun conditie en uithoudingsvermogen vergroten. Bij andere sporten zie je wel eens dat kinderen naar een instructie moeten luisteren of afhankelijk zijn van het wel of niet hebben van een bal. Bij fietscross is dat hier niet zo.
  • BMX is een individuele sport en je kind doet tijdens de traingen een wedstrijd tegen zichzelf. Het draait namelijk om steeds sneller over de baan scheuren. In het begin zal je kind nog voorzichtig over de baan gaan, maar gevorderden zag ik al op hun achterwiel over de bulten gaan. Zij weten ook precies hoe ze een bocht positie kunnen innemen om zo de kans van inhalen zo klein mogelijk te maken.
  • Kinderen verleggen hun grenzen, ze doen veel aan lichaamsbeheersing en conditie. Het voordeel vind ik van deze sport dat je telkens jezelf uitdaagt en bij een stapje verder je eigen succeservaring behaalt.

Nadelen:

  • Laat ik voorop stellen dat je bij deze sport heel goed ingepakt bent (zie hoofdstuk kleding). Toch is de kans op letsel wel groter dan bij andere sporten. Met een BMX fiets kun je kind lelijk vallen en botbreuken oplopen. Toch lijkt dat ze vaak niet af te remmen.
  • Je schaft een speciale fiets voor de fietscross aan, je kind moet er wel zeker van zijn dat het een tijdje op fietscross wil blijven anders is het een dure investering.

Wat heeft je kind nodig om aan BMX te kunnen doen?

Allereerst een speciale fiets, ook wel een BMX fiets genoemd. Nieuw schaf je deze aan vanaf €300,-, afhankelijk van het merk en de kwaliteit die je kiest. Op marktplaats worden ook veel fietsen aangeboden.

Een BMX fiets voor je kind

Bij het kopen van een BMX fiets voor je kind is het belangrijk dat je bedenkt wat je kind wil gaan doen. ‘Gewoon’ fietscrossen is minder veeleisend aan een feits dan het doen van allerlei trucs. Kinderen die graag willen freestylen op de BMX fiets of trucjes willen doen, die zijn op zoek naar een fiets met een rotorsysteem waardoor het stuur alle kanten op kan draaien.

Goed om te weten: voor de proefles kan je kind een fiets, helm en handschoenen lenen van de fietscrossvereniging. Vaak worden er zelfs 2 gratis proeflessen aangeboden.

Als je kind traint is een lange broek van stevig materiaal verplicht, ook met het oog op vallen en letsel zoveel mogelijk voorkomen. Als bovenkleding kun je voor je kind een fietsshirt met lange mouwen aanschaffen voor BMX.

Verder heeft je kind bescherming nodig, te weten:

Optioneel kun je nog een nekbeschermer aanschaffen en een bodyprotector. Een bodyprotector bij BMX beschermt zowel de buik als de rug van je kind.

Wat kost het als je kind aan fietscrossen gaat doen?

De volgende bedragen voor BMX zijn gemiddelden, en uiteraard is het afhankelijk van of je alles nieuw aanschaft voor je kind. Of dingen in de outlet of tweedehands scoort.

Het lidmaatschap is €96,50, dit is inclusief € 12,- basislidmaatschap voor de KNWU. Per maand komt dit dan op slechts € 8,04 . Een helm kost gemiddeld €100,- en een nieuwe broek en shirt € 150,-. Handschoenen zijn er vanaf € 30,- en de beschermers ( knie, elleboog en scheen ) voor € 60,-. Mocht je een bodyprotector willen aanschaffen dan ben je gemiddeld € 70 kwijt.

Alles bij elkaar komt het dan op : € 506,50 inclusief contributie, waar voornamelijk de eerste aanschaf van kleding en dergelijke het duurste is. De contributie ligt redelijk laag.

Hoe vaak traint mijn kind per week?

Kinderen die net starten met BMX en nog jong zijn trainen 1 keer in de week. Oudere kinderen trainen 2 keer per week voor de fietscross. Elke training duurt een uur. De trainers zullen vooral in snelheid, techniek en fietsbeheersing tips geven. De trainingen zijn het hele jaar door.

Wat betekent het als mijn kind aan wedstrijden mee wil doen?

Het is niet verplicht, maar het kan zekerbij fietscross! Per club is dit verschillend maar alle clubs hebben de wedstrijden op zaterdag of op zondag. Ook dit is een uur lang.

Hoe dit in zijn werk gaat? Kinderen racen met BMX wedstrijden per 8 tegen elkaar. Ze staan achter het starthek en wachten zowel het groene stoplicht als het geluidssignaal af voor ze kunnen starten. Wie het eerste finisht heeft gewonnen.

Zoekt je kind toch liever een andere sport? Check dan eens:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven