Body Positivity: ben jij blij met je lijf (en hoe uit je dat)?

Ben jij blij met je eigen lijf? Maar dan ook écht helemaal blij? Vooral vrouwen lijken last te hebben van het “Het-kan-altijd-beter-syndroom”. Ook als we eigenlijk helemaal geen perfectionist zijn. Maar kritisch zijn op onszelf, dat kunnen we maar al te goed. En daar gaat Body Positivity over. Mocht dit een nieuwe term voor je zijn dan leg ik het graag even uit.

Mocht je een boekwinkel of supermarkt door struinen en langs de tijdschriften komen, kan je opeens verdacht veel foto’s van dames in bikini verwachten. En ook als je op social media zit, of de krant leest. Er is namelijk een nieuwe beweging gaande: Body Positivity. En daar krijg ik toch een beetje gemengde gevoelens bij…

Body Positivity: blij met je lijf

Bij Body Positivity, de naam zegt het al, gaat het om zelfacceptatie. En dan niet over je innerlijk, maar hoe je eruit ziet, je vrouwelijke schoonheid. Met een rimpel en een vetrol hier of daar. En dat is natuurlijk fantastisch! Want hoe lang we ook blijven streven naar een ideaal, er komen altijd wel weer nieuwe punten op onze to-do list. Oók als het om ons uiterlijk gaat. Hoe heerlijk is het om dat eens los te kunnen laten en gewoon blij te zijn met je lijf? Ook als het er niet ‘perfect’ uitziet, naar jouw ideaalbeeld?

Steeds meer BN’ers gaan mee met het idee, maar het boegbeeld van body positivity is toch wel Miljuschka Witzenhausen. Zij postte op haar Instagram account al meerdere persoonlijke foto’s waarmee ze haar onzekerheden letterlijk bloot geeft. Respect hoor, want ik zie het mezelf niet doen! Maar daar is niet zozeer onzekerheid over mijn lijf de oorzaak van. Welke maat of leeftijd je ook hebt, iedereen zou zonder gene én zonder commentaar van anderen een bikinifoto online moeten kunnen posten. Alleen ik heb er helemaal geen behoefte aan om dat met mijn eigen foto’s te doen…

Jezelf bloot geven op sociale media: is dat body positivity?

Als je naar een gemiddeld Facebook profiel of Instagram account kijkt, laten mensen daarmee over het algemeen vooral zien hoe mooi/leuk/spannend/interessant/geweldig hun leven is. Andere mensen vinden dat dan tof, en geven er een like aan. Maakt dat die geweldige vakantie nog geweldiger? Nee.

Als je foto’s van je lichaam op sociale media gaat plaatsen, doe je dat dan ergens niet ook voor de likes? Of je nu een topmodellen lichaam hebt, of juist omdat het zo dapper van je zou zijn om die foto’s te plaatsen? En in hoeverre heeft dat eigenlijk nog met zelfacceptatie te maken? Gaat het er niet gewoon om dat je jezelf een dikke like geeft, als je in de spiegel kijkt?

Houden van onszelf, hebben we daar sociale media voor nodig?

Begrijp me niet verkeerd; achter de centrale boodschap van body positivity sta ik absoluut. Hielden wij vrouwen maar wat meer van onszelf én hoe we eruit zien. Dan zouden we allemaal een stuk beter in ons vel zitten – en alleen daardoor al stralen. Maar waarom moeten we daarvoor in bikini op Facebook? En wat voor boodschap geeft dat eigenlijk aan onze dochters? Dat we onszelf vooral moeten blootgeven online, omdat we ons niet schamen voor ons lichaam? Natuurlijk is het juist goed dat we meer foto’s van bijvoorbeeld oudere of vollere vrouwen zien dan de standaard supermodellen in reclames. Daar is gelukkig ook een verandering gaande. En de gemiddelde mens is niet achterlijk en weet ook wel dat mensen er meestal níet zo uit zien. Mijn vraag is meer: als we opeens massaal foto’s van onszelf in bikini online zetten, gaan we onszelf dan ook écht meer waarderen?

Misschien zouden we niet méér online moeten zetten, maar juist minder. Misschien moeten we onderhand eens ophouden met het online bekritiseren van het uiterlijk van andere vrouwen. Als Adele is afgevallen heeft iedereen daar een mening over. Als Linda de Mol er op de cover van haar blad opeens een stuk strakker uitziet dan bij een gemiddelde aflevering van Miljoenenjacht, gaan we daar met zijn allen over lopen bitchen. Zelfs als het thema body positivity is. Excusez le mot, maar we doen het, bitchen.

Positief over jouw lijf én dat van anderen

Stoppen met zeuren, misschien is dat wel de basis van body positivity. Over het lijf van anderen én van jezelf. Natuurlijk zijn er altijd dingen waar je aan wil werken. Maar zoals ze zeggen: geluk is geen doel op zich, de weg ergens heen maakt je gelukkig. Dus wees nu al blij met je lijf, ook al ziet het er nog niet 100% uit zoals jij zou willen! En nee, dat is niet altijd makkelijk. Heb jij er behoefte aan, dan deel je foto’s van je lichaam op sociale media. En zo niet dan is dat ook prima, toch? Als het voor jouzelf maar goed voelt. Of je nu naar een foto van Linda de Mol of jezelf kijkt. Zelfacceptatie en acceptatie van anderen staan soms dicht bij elkaar. Don’t hate, appreciate!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven