Het vrouwenhart: zo voelt een hartaanval bij vrouwen!

Dat het vrouwenhart eigenlijk één groot mysterie is weten we natuurlijk. En onze mannen al helemaal… Daar zou eens een boek over geschreven moeten worden… Goed nieuws: dat is er. Word jij bij het lezen van een goed boek ook graag een beetje wijzer? Dan is het boek Het vrouwenhart misschien wel wat voor jou. Wij ontvingen het in de brievenbus en vertellen er graag wat meer over.

Boek Het vrouwenhart: herken de signalen

Een gebroken hart, daar hebben we allemaal wel eens last van gehad. Gelukkig kom je daar meestal ook wel weer overheen. Maar vrouwen hebben niet alleen emotionele problemen met hun hart 😉 . En dat is niet bepaald lachwekkend: hart- en vaatziekten zijn namelijk doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Elke dag overlijden er 57 vrouwen in Nederland aan. Dat komt deels omdat signalen voor hartproblemen bij vrouwen soms minder duidelijk zijn bij mannen.

Mannen krijgen vaak een drukkende pijn op de borst, en een verkrampt gevoel. Bij vrouwen resulteren hartproblemen juist eerder in vermoeidheid, kortademigheid en rugpijn. Misschien geen signalen die je direct zou koppelen aan het hart. Hartproblemen bij vrouwen worden daardoor vaak minder snel gesignaleerd dan bij mannen. Tijd om ons te gaan inlezen dames.

boek het vrouwenhart

 

Tip:Je koopt het boek online bij Bol.com

Advies van een cardioloog

Het boek Het Vrouwenhart is geschreven door cardioloog Janneke Wittekoek. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van hart- en vaatziekten en vooral geïnteresseerd in het vrouwelijke hart. Haar missie is het op de kaart zetten van het vrouwenhart, zodat minder vrouwen in de toekomst sterven aan hart- en vaatziekten. Dit omdat de gezondheidszorg van oorsprong gebaseerd is op het mannenlichaam.

In Het Vrouwenhart leer je hartproblemen herkennen. Wist je dat ook pijn in je linkerkaak bijvoorbeeld kan wijzen op problemen met je hart? Een echte opsteker is dit boek sowieso. Het is wel puur informatief, dus reken niet op een ontspannend romannetje. Je moet je hoofd er een beetje bij houden, maar voor je hart heb je dat toch wel over?

Lees ook: ontzuren met Alka thee

Over Janneke Wittekoek en mijzelf

Janneke zal het zelf niet meer weten, maar een aantal jaren geleden heeft zijn mij ook onderzocht. In verband met het programma ‘de Dokters’ werd me gevraagd of ik mee wilde werken aan een stresstest voor werkende moeders.

Dat leek me leuk en leerzaam om te doen dus ik stemde toe (ergens moet ik dat nog op band hebben staan 😉 ). Uit de testresultaten bleek echter dat mijn hartslag zo ontzettend hoog was dat hij eigenlijk niet meer gemeten kon worden. Janneke raadde dan ook met klem aan dat ik me liet onderzoeken door mijn eigen huisarts. Ik heb dat advies destijds in de wind geslagen omdat ik er bijna zeker van ben dat het kwam omdat ik de week ervoor mijn moeder had begraven. Een uiterst emotionele periode dus. Omdat deze test al zolang gepland stond en er tv opnames waren wilde ik hier niet meer afzien. Ik was zelf alleen niet verbaasd dat mijn lijf enigszins tegensputterde en dat mijn hart gebroken was al helemaal niet 🙁 .

Help je hart

Het boek Het Vrouwenhart gaat verder dan alleen het signaleren van problemen. Zo leer je over specifieke risico’s voor vrouwen die tot hartproblemen leiden, maar ook hoe je gezonder kan leven om zo hart- en vaatziekten te voorkomen. Overigens ontstaan veel van deze problemen al in je jeugd. Ook je dochter heeft er dus wat aan als jij dit boek leest. En je zoon trouwens ook, want ook bij mannen zijn hart- en vaatziekten een groot probleem. Dus zak achterover, schenk jezelf nog een kop thee in en neem het boek Het Vrouwenhart maar eens op je gemakje door. Ontspanning is trouwens ook goed voor je hart, dus ben je meteen dubbel goed bezig!

Help het hart van anderen

Lieke van Lexmond, Miryanna van Reeden en Tanja Jess worden met het vrouwenhart geconfonteerd tijdens dit filmpje. Hen wordt gevraagd een hartaanval bij vrouwen te faken. En wat doen ze? Ze faken de hartaanval zoals we die van een man kennen. Best wel confronterend!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven