Een boekenkast op maat met een moderne uitstraling

Ben je ook zo gek op boeken? Lees je graag de mooiste verhalen of ben je meer van de boeken die je iets leren? Wat jouw reden ook is om boeken om je heen te verzamelen: een boekenkast op maat is onmisbaar om je boeken zo mooi weg te kunnen zetten.

Uiteraard kan je ook kiezen voor een standaard boekenkast, maar wist je dat er hele mooie oplossingen zijn die ervoor zorgen dat jij een boekenkast in je kamer hebt staan die uniek is? Iedereen die mij al wat langer volgt die weet wel dat ik gek ben op alles wat met wonen te maken heeft.

Zo heb ik bijvoorbeeld zelf onze kast ontworpen, daar zal ik je verderop nog even iets over laten zien. Dit is overigens meer een kast dan een specifieke boekenkast op maat, omdat er ook veel ruimte is voor andere spullen.

Maar dat laatste kan in een boekenkast natuurlijk ook!

boekenkast op maat zelf ontwerpen en kopen

Boekenkast op maat; de meest unieke variant voor jouw huis

Een boekenkast kopen is op zich niet ingewikkeld natuurlijk. Maar een mooie én handige boekenkast kopen die perfect bij jouw interieurstijl past, dat is een ander verhaal.

Waar let je op bij het kopen van een boekenkast? En waarom zou je kiezen voor een boekenkast op maat?

Waar let je op bij het kopen van een boekenkast?

Natuurlijk is een boekenkast niet alleen handig voor je boeken. Vaak zal het eveneens dienst doen als een plek waar je ook nog andere leuke accessoires op kwijt kan. Het is slim om op onderstaande tips te letten als je een kast voor je boeken gaat kopen:

  1. Afmetingen
  2. Afmeting ruimte
  3. Stijl
  4. Op maat of niet?
  5. Hoeveel boeken, met andere woorden, hoe sterk moet de boekenkast zijn?
  6. De prijs

1. De afmetingen van je boekenkast

Uiteraard de afmetingen van de kast. Een te grote kast kan simpelweg niet passen en dat zou erg jammer zijn. Maar daarnaast moet je ook even kijken hoeveel plek je er voor vrij wilt (en kan) maken. Tips hiervoor vind je verderop in dit artikel.

2. De grootte van de ruimte

Nog één qua afmeting: hoe groot is je ruimte? Als de kast in verhouding met de ruimte erg klein is, staat dat niet echt mooi. Hij valt dan een soort weg. Terwijl een hele grote kast in een kleine ruimte juist veel te lomp kan overkomen. Het mooie van een boekenkast op maat is dat je die helemaal kan aanpassen.

3. Past de stijl bij je interieur?

Zorg dat de kast qua stijl bij je interieur past. Dit heeft met de vormgeving te maken en vanzelfsprekend ook met de kleur. Maar vergeet ook de materiaalkeuze niet. Een blanke kast met houten latjes heeft immers een heel andere uitstraling dan een hoogglans rode kast (om maar iets te noemen).

4. Boekenkast op maat of niet?

Een boekenkast op maat biedt prachtige mogelijkheden, zodat je je ruimte zo optimaal benut of je helemaal je eigen idee kunt omzetten in een echte kast.

5. Hoe sterk moet de kast zijn?

Een boekenkast vol met boeken? Dat is zwaar! Zorg dus voor een kast waarbij de planken stevig zijn en niet zullen doorbuigen. Uit eigen ervaring weet ik dat dit echt een aandachtspunt is.

6. De prijs

Uiteraard de prijs die je ervoor over hebt.

De afmetingen van de kast bepalen

Hoe groot mag de kast zijn? Dat kan nog best een dingetje zijn, want vaak zal de kast geen hele muur beslaan. Een kwestie van simpel opmeten is dus niet altijd de oplossing.

Hoe je dan de maat bepaalt is heel persoonlijk. Om een paar voorbeelden te geven:

Heb je echt heel veel boeken die je op een mooie manier wilt neerzetten óf die je zo wilt kunnen rangschikken dat je precies weet waar wat te vinden is? Een grote boekenkast op maat is dan vast een droom van je.

Helemaal prima! Omdat je dan duidelijk geniet van boeken om je heen is dit juist helemaal jouw ding. Bij dergelijke kasten mag je best hoog gaan en zeker ook breed.

Is de kast vooral bedoeld als een plek om spullen in op te bergen of mooi neer te zetten, dan wordt er eerder gekozen voor een kleiner meubelstuk. In deze gevallen zal de vormgeving van de kast vaak ook belangrijker zijn.

Bekijk eens hoeveel ruimte je nodig hebt om alles erin kwijt te kunnen én hoeveel plek dat dan inneemt in je kamer. Vind je het moeilijk inschatten, misschien is het dan handig om eerst online een schets te maken van je kamer. Er zijn meerdere gratis programma’s te vinden waarbij je dat kan doen.

Wil je dat de boekenkast vooral een fraai meubelstuk is? Waarschijnlijk hoeft de kast dan helemaal niet groot te zijn en ben je vooral op zoek naar een kast die heel mooi in je kamer past of misschien juist wel dé blikvanger moet worden. De juiste stylingtips voor zo’n kast vind je hier.

Je hebt een klein huis of misschien wel simpelweg te veel boeken? Overweeg dan eens om een boekenkast of zelfs meerdere kasten te kopen die op plekken staan waar je verder toch niet veel mee kan.

Onder de trap bijvoorbeeld, in een leeg hoekje of boven je werkplek. Een beetje creatief denken kan hierbij geen kwaad en kan tot hele leuke oplossingen leiden. Een boekenkast op maat komt hierbij dan helemaal goed uit. En voor inspiratie moet je maar op Pinterest zoeken naar boekenkast!

boekenkast op maat

Een boekenkast op maat

Of je nu kiest voor een boekenkast over de hele muurbreedte, een kleiner meubelstuk of juist een boekenkast voor onder je trap: een boekenkast op maat biedt heel veel uitkomsten.

Met een dergelijke kast kan je immers alle kanten op. Je kunt spelen met dichte en open vlakken en jij bepaalt zelf waar die dan zitten.

Dus komen er kasten en misschien ook laden in of juist niet? Je kunt spelen met de hoeveelheid vlakken en of ze recht boven elkaar zitten of verspringen. Ga je voor hoog en smal of juist voor breed en laag? Ga je voor recht of laat je de zijkanten verspringen?

Kortom: met een boekenkast op maat is het heerlijk ‘goochelen’ om zo de mooiste kast voor in je huis te creëren.

Nog wat leuke ideeën voor je boekenkast

Ga je voor een boekenkast op maat, dan kan je, zoals gezegd, in de leukste hoekjes een kast kwijt. Heb je een open trap? Dan kan je dus onder die trap een boekenkast maken.

Zit er een trapkast onder de trap? Maak die open (als dat bouwtechnisch kan) en plaats dan toch die boekenkast. Die staat dan waarschijnlijk gewoon in je kamer en dat ziet er echt wel veel leuker uit dan enkel een deur naar een kast. Maar je kunt ook boekenkasten boven de trapleuning plaatsen! Zoals bij dit voorbeeld:

Je kunt je boekenkast in een hoek neerzetten, waarbij de kast dus beide muren een stukje beslaat. Ideaal in hele kleine hoekjes waar je verder niet zoveel mee kan, omdat er bijvoorbeeld ramen of deuren zitten.

Je kunt ook je werkplek combineren met de boekenkast. Zorg dan dat een deel van de kast als bureau gebruikt kan worden, door een bredere plank te gebruiken.

Of koop een bureau of tafel die bijvoorbeeld van hetzelfde materiaal is als de kast en zet deze bij de kast neer. De boekenkast begint dan iets hoger op de plek van het bureau. Heb je heel veel boeken? Waarom zet je dan geen boekenkast in je hal of in de keuken?

Denk ‘out of the box’ voor jouw mooiste boekenkast en laat het een sieraad in je woning worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven