Boerenkool stamppot uit de slowcooker; verrassend lekker

Na de vele slowcooker recepten die ik al gemaakt heb, heb ik eindelijk de stap gewaagd om een boerenkool stamppot uit de slowcooker te maken. En omdat deze zo verrassend lekker was wil ik dat recept natuurlijk heel graag met jullie delen!

Ben je geen boerenkool liefhebber? Dan zou ik toch dit recept een keer in de slowcooker maken, aangezien deze stamppot boerenkool een stuk zachter smaakt uit de slowcooker dan dat je hem in de pan zou maken.

boerenkool stamppot slowcooker

Boerenkool stamppot slowcooker; veel lekkerder dan uit de pan!

Dat de stamppot boerenkool een stuk lekkerder uit de slowcooker dan uit de pan, dat is overigens niet alleen mijn eigen mening. Ik heb het al vaker gehoord en ook mijn drie gezinsleden zijn het er helemaal mee eens.

De boerenkool wordt doordat hij zo lang in de slowcooker zit lekker gegaard en is daardoor een stuk zachter als dat je hem alleen maar 20 minuten boven op de aardappels zou koken. Daarnaast zit er in dit stamppot gerecht ook nog een appeltje en dat zorgt ook voor een fris zoetje erin.

Ingrediënten stamppot boerenkool uit de slowcooker

Je hebt niet veel nodig, dus dat is al fijn! Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 300 gram boerenkool
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 appels, ik heb Elstar gebruikt
  • 300 ml water
  • 2 rundvlees bouillonblokjes, maar andere soorten kunnen ook prima
  • 1-2 rookworsten (naar eigen wens)
  • eventueel 250 gram spekjes (die heb ik zelf achterwege gelaten deze keer, maar passen uitstekend bij dit boerenkool stamppot recept uit de slowcooker)
stamppot boerenkool uit de slowcooker

Zo maak je de stamppot

Je maakt de boerenkool stamppot uit de slowcooker heel eenvoudig, eigenlijk net als alle andere slowcooker gerechten. En zeker net als alle stamppotten zoals deze spruitjesstamppot.

stamppot boerenkool slowcooker
  • Schil de aardappelen (of koop ze kant en klaar, dat kan ook natuurlijk)
  • Snij de aardappelen in kleinere stukken en leg ze onderin de slowcooker voor de boerenkool stamppot
  • Snij de puntpaprika’s en leg ze bovenop de aardappels
  • Schil en snij de appels en leg die daar were bovenop
  • Verkruimel de runderbouillonblokjes erboven
  • Voeg 300 ml water toe
  • Plaats helemaal bovenop de boerenkool
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op low
  • Na 4 uur voeg je de rookworsten bovenop toe zodat die een uurtje mee kunnen verwarmen

Heerlijk leren koken? Check de kookcursus van de Kookuniversiteit voor meer informatie.

Extra kruiden (pas toevoegen na het stampen):

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Halve theelepel kurkuma
  • 1 theelepel nasikruiden
  • theelepel mosterd
  • peper en zout naar smaak

Let op: voeg bovenstaande kruiden naar eigen smaak toe. Soms is het beter om met een kleinere hoeveelheid te beginnen en tussendoor gewoon een keer te proeven. Wil je wat meer smaak? Dan voeg je nog wat extra kruiden toe. Zelf vonden wij bovenstaande combi erg lekker.

boerenkool stamppot uit de slowcooker

Zoals je ziet passen de ingrediënten van deze boerenkool stamppot bijna niet in de slowcooker. Maar het gaat nog net 😉 . Omdat alles toch wat slinkt heb ik het gewoon zo gelaten en dat werkte prima.

Ondanks dat ze wel eens zeggen dat je de slowcooker niet te vol moet doen, mijn ervaring is dat dat allemaal niet zo nauw komt.

Tip: zet even een zware pot op het deksel het eerste uur, zodat de deksel van de slowcooker wel goed sluit op de boerenkool stamppot.

Na twee uurtjes is het al behoorlijk geslonken zoals je hieronder ziet.

boerenkool stamppot geslonken in slowcooker

Na 5 uur op low is alles lekker gaar en kunnen de ingrediënten gestampt worden. Let op: doe dit niet in de keramische binnenpan maar pak even een andere pan voor de zekerheid.

Giet eerst het overtollige vocht af voordat je gaat stampen, anders wordt je stamppot te nat. De stamppot van boerenkool is al namelijk al zacht genoeg van zichzelf. Even afgieten in de vergiet dus, dan stampen, en dan lekker nog de kruiden toevoegen.

stamppot boerenkool rookworst slowcooker

Wil je spekjes toevoegen aan de boerenkool stamppot, dan zou ik deze niet toevoegen aan de slowcooker. Bak ze lekker uit vlak voordat je gaat eten en roer ze er dan doorheen.

Eet smakelijk!

Hi, welkom bij lifestyle blog MamsatWork. Ik ben Joyce, content creator en internet ondernemer, getrouwd en moeder van een puber en een tiener.

Dit platform is van een persoonlijk blog uitgegroeid tot een lifestyle platform waar dagelijks nieuwe artikelen verschijnen. Een veelzijdig blog met onderwerpen als lifestyle, interieur, food, ondernemerschap, opvoeding, reizen, uitjes, fashion en DIY.

Je vindt hier volop inspiratie. Heb je vragen? Mail me!

1 gedachte over “Boerenkool stamppot uit de slowcooker; verrassend lekker”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven