Boerenkool stamppot uit de slowcooker; verrassend lekker

Na de vele slowcooker recepten die ik al gemaakt heb, heb ik eindelijk de stap gewaagd om een boerenkool stamppot uit de slowcooker te maken. En omdat deze zo verrassend lekker was wil ik dat recept natuurlijk heel graag met jullie delen! Naast aardappelen en boerenkool gaan er ook appels en puntpaprika’s in. En ja 5 uur op low is jouw heerlijke boerenkool stamppot klaar.

Ben je geen boerenkool liefhebber? Dan zou ik toch dit recept een keer in de slowcooker maken, aangezien deze stamppot boerenkool een stuk zachter smaakt uit de slowcooker dan dat je hem in de pan zou maken.

boerenkool stamppot slowcooker

Ben je sowieso geen keukenprinses maar wil je dat wel worden? Met de kookcursus van de Kookuniversiteit leer je koken als een chefkok!

Boerenkool stamppot slowcooker; veel lekkerder dan uit de pan!

Dat de stamppot boerenkool een stuk lekkerder is uit de slowcooker dan uit de pan, dat is overigens niet alleen mijn eigen mening. Ik heb het al vaker gehoord en ook mijn drie gezinsleden zijn het er helemaal mee eens.

De boerenkool wordt doordat hij zo lang in de slowcooker zit lekker gegaard en is daardoor een stuk zachter als dat je hem alleen maar 20 minuten boven op de aardappels zou koken. Daarnaast zit er in dit stamppot gerecht ook nog een appeltje en dat zorgt ook voor een fris zoetje erin.

Liever een andere stamppot? We hebben nog veel meer lekkere stamppot recepten op de website staan, bijvoor deze heerlijke andijviestamppot of wat dacht je van een spruitjesstampot. En zoek je andere inspiratie voor lekkere recepten in de slowcooker? Check dan mijn slowcooker e-book hieronder!


Slowcooker e-book
Dit kan je verwachten van mijn slowcooker e-book:
60 heerlijke slowcooker recepten
Gewone ingrediënten die in supermarkt verkrijgbaar zijn
Duidelijke bereidingswijze
Mogelijkheid om aantekeningen te maken
Bijhouden welke recepten jij het lekkerste vindt
75 pagina’s en slechts 13 cent per recept!

slowcooker ebook

 
We gaan zorgvuldig met je gegevens om

Ingrediënten stamppot boerenkool uit de slowcooker

Je hebt niet veel nodig, dus dat is al fijn! Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 300 gram boerenkool
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 appels, ik heb Elstar gebruikt
  • 300 ml water
  • 2 rundvlees bouillonblokjes, maar andere soorten kunnen ook prima
  • 1-2 rookworsten (naar eigen wens)
  • eventueel 250 gram spekjes (die heb ik zelf achterwege gelaten deze keer, maar passen uitstekend bij dit boerenkool stamppot recept uit de slowcooker)
stamppot boerenkool uit de slowcooker

Zo maak je de stamppot

Je maakt de boerenkool stamppot uit de slowcooker heel eenvoudig, eigenlijk net als alle andere slowcooker gerechten. En zeker net als alle stamppotten zoals deze spruitjesstamppot.

stamppot boerenkool slowcooker
  • Schil de aardappelen (of koop ze kant en klaar, dat kan ook natuurlijk)
  • Snij de aardappelen in kleinere stukken en leg ze onderin de slowcooker voor de boerenkool stamppot
  • Snij de puntpaprika’s en leg ze bovenop de aardappels
  • Schil en snij de appels en leg die daar were bovenop
  • Verkruimel de runderbouillonblokjes erboven
  • Voeg 300 ml water toe
  • Plaats helemaal bovenop de boerenkool
  • Zet de slowcooker voor 5 uur op low
  • Na 4 uur voeg je de rookworsten bovenop toe zodat die een uurtje mee kunnen verwarmen
slowcooker recepten e-book

Extra kruiden (pas toevoegen na het stampen):

  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Halve theelepel kurkuma
  • 1 theelepel nasikruiden
  • theelepel mosterd
  • peper en zout naar smaak

Let op: voeg bovenstaande kruiden naar eigen smaak toe. Soms is het beter om met een kleinere hoeveelheid te beginnen en tussendoor gewoon een keer te proeven. Wil je wat meer smaak? Dan voeg je nog wat extra kruiden toe. Zelf vonden wij bovenstaande combi erg lekker.

boerenkool stamppot uit de slowcooker

Zoals je ziet passen de ingrediënten van deze boerenkool stamppot bijna niet in de slowcooker. Maar het gaat nog net 😉 . Omdat alles toch wat slinkt heb ik het gewoon zo gelaten en dat werkte prima.

Ondanks dat ze wel eens zeggen dat je de slowcooker niet te vol moet doen, mijn ervaring is dat dat allemaal niet zo nauw komt.

Tip: zet even een zware pot op het deksel het eerste uur, zodat de deksel van de slowcooker wel goed sluit op de boerenkool stamppot.

Na twee uurtjes is het al behoorlijk geslonken zoals je hieronder ziet.

boerenkool stamppot geslonken in slowcooker

Na 5 uur op low is alles lekker gaar en kunnen de ingrediënten gestampt worden. Let op: doe dit niet in de keramische binnenpan maar pak even een andere pan voor de zekerheid.

Giet eerst het overtollige vocht af voordat je gaat stampen, anders wordt je stamppot te nat. De stamppot van boerenkool is al namelijk al zacht genoeg van zichzelf. Even afgieten in de vergiet dus, dan stampen, en dan lekker nog de kruiden toevoegen.

stamppot boerenkool rookworst slowcooker

Wil je spekjes toevoegen aan de boerenkool stamppot, dan zou ik deze niet toevoegen aan de slowcooker. Bak ze lekker uit vlak voordat je gaat eten en roer ze er dan doorheen.

En wat vond je van de boerenkoolstamppot uit de slowcooker? Toch wel anders dan uit de pan he, maar oh zo lekker! Laat je hieronder weten wat je ervan vond?

10 gedachten over “Boerenkool stamppot uit de slowcooker; verrassend lekker”

  1. Ik weet niet wat ik fout heb gedaan, maar na ruim 3 uur is er niets veranderd in de slowcooker. Boerenkool is nog hard, de rest ook. Zonde van de tijd en zonde van de ingredienten. Misschien kan ik het nog in een normale pan redden. Dus het is niet alles goud wat we blinkt. Jammer.

    1. Goedemiddag, dat is inderdaad jammer. Het kan een aantal oorzaken hebben dat alles nog ‘hard’ is. Als je de slowcooker op low zet dan heeft deze een behoorlijke tijd nodig om op temperatuur te komen. De eerste uren zie je dan nog niet zoveel gebeuren in de pan, maar juist de laatste uren gaat het dan wat harder. Om dit wat meer te versnellen zou je ervoor kunnen kiezen om het eerste uur de slowcooker op high te zetten, maar dat werkt alleen maar als je thuis bent en hem daarna op low kan zetten natuurlijk. Daarnaast kan het zijn dat er te weinig vocht gebruikt is waardoor de aardappelen niet goed kunnen garen. Mocht je het nog eens willen proberen dan kan je eventueel overtollig vocht altijd nog goed afgieten voordat je gaat stampen.
      Als laatste nog even dit (wellicht voor jou geen goede tip omdat je je eigen slowcooker al goed kent, maar dan voor een ander die dit leest 😉 ): sommige slowcookers hebben een warmhoudstand die je zelf kan aanzetten (die heet zelfs op sommige slowcookers ‘low’), waardoor er eigenlijk helemaal niets gebeurt als je gerecht nog bereid moet worden. De warmhoudstand werkt alleen maar goed als je een al bereid gerecht wilt warmhouden. In principe zal een recept met aardappelen erin (en voldoende vocht), zonder vlees, of met kip, in 5 uur op low normaal gesproken echt gaar zijn.

  2. Hoi Eveline, ik heb dit ook gemaakt, 300ml is weinig water heb je niet per ongeluk 3000ml gedaan (3 liter).
    ik vond het een s6 . Volgende keer nieuwe kans😉

    Joyce bedankt voor dit lekker recept.👍
    Hartelijke groet van ook een beginnende slow kookster☺️

  3. Vandaag gemaakt, volgens recept.
    Duurde veel langer dan aangegeven voordat de boerenkool gaar was.
    Heb crockpot een uur extra op high gezet.
    Veel te veel vocht, 3 soep opscheplepels eruit gehaald.
    Na het stampen half uur op high om natte stamppot wat droger te maken door
    verdamping.
    Ben een beginneling met de crockpot dus zou graag wat tips willen om het gedoe van vandaag te voorkomen.
    Overigens is de smaak wel prima!
    Eveline

    1. Hoi Eveline, hmmm, dat is balen zeg. Bij ons was hij zo wel goed, maar wellicht voor jou dus de volgende keer minder vocht erbij doen. Uit de boerenkool komt natuurlijk ook vocht, de vraag is alleen of dat dat ook voldoende is. Wat je kan doen een volgende keer is maar 100 ml water toevoegen. Zorg er dan wel voor dat je thuis bent, zodat je kan controleren wat er gebeurt. Komt er genoeg vocht van de boerenkool af dan hoef je niets mer te doen, en anders voeg je alsnog een klein beetje extra vocht toe na 1 of 2 uurtjes.
      Als je een gerecht wat droger wilt hebben dan kan je hem prima op high zetten inderdaad, maar de deksel moet dan wel van de pan, zodat het vocht ook echt kan verdampen. Anders blijft al het vocht alsnog in de pan (of misschien zelfs wel meer omdat er nog meer uit de groente verdampt.).
      Ik hoop dat je met mijn tips vooruit kan.

      Groetjes,
      Joyce

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven